Blekinge Flygflottilj önskar God Jul med julgransflygning Foto: Försvarsmakten/F17.

Ett händelsefyllt akademiår går nu mot sitt slut och vi kan se tillbaka på en verksamhet som sträckt sig från Sun Tzu till den internationella rymdstationen. Huvuddelen av årets aktiviteter har skett inom ramen för akademiens övergripande projekt Säkerhet i morgon­dagens Europa – Svenska perspektiv (SES). Strax innan jul genomförde projektet ett välbesökt symposium om rymden där såväl astronauter som andra experter talade om framtiden för denna arena.

Nästkommande års kalendarium innehåller ett antal sammankomster och symposier som snart kommer att fyllas med intressanta föredrag och diskussioner. Jag vill ta detta tillfälle i akt att understryka att även allmänheten är varmt välkomna till dessa evenemang. Akademiens uppdrag är att främja samtalet runt Sveriges försvar och säkerhet, i vilket vi alla har en del. Jag är därför glad att årets seminarier lockat många av er att komma och jag hoppas få se ännu fler av er på kommande års tillställningar. Väl mötta!

Även våra skriftliga publikationer har fortsatt att utvecklas. Ledamoten Lars Wedin har stått för det senaste tillskottet till vår bokutgivning med sitt strategiska uppslagsverk From Sun Tzu to Hyperwar – a Strategic Encyclopaedia. Den boken och många fler finns i vår bokshop där du även kan prenumerera på akademiens Handlingar & Tidskrift som presenterat det senaste inom försvar och säkerhet i obruten följd sedan 1797.

Nytt för i år är att vi har flera nya duktiga skribenter på vår debattblogg som toppar listan över våra mest lästa inlägg. Listan hade enkelt kunnat göras längre, men dess topp 10 ger en fingervisning över bredden på de områden som debatterats under året. Vi hoppas att alla vässar pennan på nytt inför det nya året och välkomnar även nya skribenter med relevanta ämnen att höra av sig till akademiens redaktör, Tommy Jeppsson.

  1. Fredric Westerdahl – Ge värnpliktiga soldater bästa möjliga förutsättningar att överleva en strid
  2. Jacob Frizson – Erfarenheter från att strida på hemmaplan
  3. Lars Holmqvist – Hemvärnet i Gråzonen
  4. Andreas Braw – Fredsmässiga felbeteenden
  5. Tobias Christensson & Kristian StenbergNever go full retard
  6. David Bergman – Vicekorpral (?) Stig Nilsson – du är inte glömd
  7. Karlis Neretnieks – Triangeldramat Stockholm – Helsingfors – Moskva
  8. Robin Häggblom – Finska och/eller svenska stridsfartyg
  9. David Bergman – Om stridens psykologi del 6 – Lucifer-effekten och ondskans psykologi
  10. Fredric Westerdahl – Tillit, det omätbara och omättligt mättande

Avslutningsvis vill jag tacka alla som arbetat för vårt uppdrag och verkat i akademiens anda, men även skänka en särskild tanke till er som spenderar jul och nyår borta från nära och kära på internationella insatser, nationell beredskap eller andra uppgifter. Era insatser är viktiga!

Med detta vill jag önska er alla en riktigt God Jul och Gott Nytt År!

Författaren är akademiens ständiga sekreterare.

Mer av samma skribent