Situationen kring det syriska inbördeskriget har fått en allt obehagligare ton. Idag rapporterade turkiska Today’s Zaman att den egna krigsmaktens högsta råd (YAS) samlades igår för att gå igenom sina krigsförberedelser.
Rapporten ska ses bland annat med bakgrund att samma tidning i helgen återgav rapporter om att Syrien har kört fram robotar med C-stridsmedel mot den turkiska gränsen. Denna typ av nyheter dämpar inte direkt nervositeten i regionen. Många medier uppmärksammar också uppgifter om att Ryssland ska ha levererat två batterier Bastion om totalt 72 sjömålsrobotar (SS-N-26) Yakhont. Denna mycket kvalificerade robot har jag beskrivit förut. Tillsammans med den ryska sjöstyrka som är på väg mot området bildar sådana batterier en ordentlig tröskel för den som skulle vilja genomföra en blockad av Syrien eller offensiva insatser.
Eftersom Turkiet och Syrien sedan tidigare har haft goda relationer, så finns det ingen förberedd struktur i Syrien för en konflikt med Turkiet när det gäller utgångsgrupperingar. Hela det syriska luftförsvaret har en tydlig tyngdpunkt i riktning Israel. Den syriska krigsmakten förfogar över ett stort antal luftvärnsrobotar och luftvärnspjäser. De mest kvalificerade systemen SA-5 finns grupperade i centrala (Homs) och södra (Dumyar) delarna av landet. När det gäller stridsflygplan utgörs de bästa enheterna av en division MiG-25 i Dumyar och en likadan i Tiyas. Vidare finns två divisioner MiG-29 i Sayqal. Dessa flygbaser ligger i samma regioner som det kvalificerade luftvärnet.
Det är framförallt på artilleri- och markrobotsidan som Syrien har resurser att sätta emot. Det finns bedömt kring 300 BM-21 122 mm raketartilleripjäser. Men det är framförallt markrobotarna som bekymrar omvärlden. Syrien Scudrobotar har en räckvidd mellan 30 – 50 mil beroende på vilken typ vi talar om, vilket täcker över halva Turkiet och hela Israel och Jordanien. Hur många Scudrobotar och utskjutningsanordningar landet förfogar över är oklart. Ett tjugotal utskjutningsanordningar och minst 300 robotar är en försiktig bedömning. Med en last på närmare ett ton och en precision som ligger upp till 1-2 km från riktpunkten gör robotarna till ett urskiljningslöst terrorvapen. Som framgår av den andra artikeln från Today’s Zaman kan Syrien med hög sannolikhet även skjuta BC-stridsmedel. Det är en allmän bedömning att Syrien förfogar över stora mängder senapsgas och också troligen sarin och möjligen VX-gas.
Den syriska oppositionen vill ha en flygförbudszon över landet, vilket skulle ge möjligheter för omvärlden att i ett nästa steg försvåra syriska omgrupperingar mot gränserna eller kraftsamlingar mot större städer. Om omvärlden skulle vilja göra en intervention i landet ställs den inför tre stora utmaningar:
Den första är risken för spridning. Den syriska ledningen har vid flera tillfällen hotat att sätta hela regionen i brand. Det skulle en hårt pressad diktatorsfamilj kunna göra genom beskjutningar med markrobotar eller möjligen anfall i sydlig riktning mot Israel eller Jordanien. Länder som är beroende av Syrien för inflytande i området som Ryssland och Iran kan också dras in i en konflikt om de försöker skydda sina intressen med väpnat våld.
Vidare är den syriska oppositionen splittrad, vilket innebär att det blir svårt att skapa en politisk ledning som snabbt kan ta itu med landets ekonomiska skador efter det utdragna upproret. Slutligen kan inte omvärlden åsamka de syriska styrkorna alltför stora förluster. Efter en regimförändring skulle det finnas ett stort behov av att ha en skapligt funktionell krigsmakt för att kunna upprätthålla ordning och säkerhet.
Räkna med en febril diplomatisk aktivitet den närmaste tiden när alla aktörerna ska försöka skaffa sig ett så bra utgångsläge som möjligt i världsopinionen. Ryssland har redan gjort ett överraskande resolutionsutkast som kritiserar den syriska regimen i ett avseende. Omvärlden svarade positivt, men krävde omdelbart ändringar och tillägg. Under tiden anlände den amerikanske försvarsministern Leon Panetta till Ankara för samtal med de turkiska ledarna medan den syriske vicepresidenten Farouk al-Sharaa anlände till Moskva för samtal. När Syrienexperten Fred Hof igår frågades ut i den amerikanska kongressen kallade han president Bashar al-Assad för ”dead man walking”.
I Thomas Hardy’s gamla dikt The Dead Man Walking heter det bland annat:
”But when I practised eyeing
The goal of men,
It iced me, and I perished
A little then”
Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet
SA-5 = ”kvalificerat” luftvärn?
Efter att ha kollat med Wikipedia som har ofta har tillräckligt bra beskrivningar av luftvärnsrobotsystem föreslår jag följande utkast till tolkning av ”kvalificerat”
* Lång räckvidd – max ca 150-300 km
* God höjdtäckning – bekämpar även ballistiska robotar på högsta höjd och strax ovanför
* Stort ”dött rum” – klarar inte mål på lägsta dvs under 500 m höjd
* Gammal teknik – 60-tal.
* Känsligt för elektronisk krigföring
Tillsammans med närluftvärn (ZSU-23-4, SA-7)utgör de alltjämt ett hot mot israeliska luftangrepp.
Liten petitess mitt i allt det oroande. Sarin är det flyktigaste C-stridsmedlet så antingen är den förtjockad eller också är det någon annan nervgas.
@Entreprenören. Jag uppfattar det som förtjockad sarin, men jag justerar till meningen för säkerhets skull. Tack!
Claes Sundin:
Definitivt att räkna som kvalificerat luftvärn eftersom det kraftigt påverkar möjligheterna att operera med radarövervakningsflygplan och tankers. SA-5 är måhända mycket gammalt, men fortfarande att räkna som ett stort hot. SA-5 var det första system som man slog ut i Libyen för skapa sig handlingsfrihet.
Syrien är ett av få länder som förfogar över Pantisir-S1 vilket är att räkna som ett mycket potent system, om än korträckviddigt. Följeradarn ligger på en sådan frekvens att få radarvarnare kan se den, precis som Bamse. Därutöver finns även elektrooptiska sensorer. Pantsir-S1 hade t ex varit ett utmärkt system för försvar av svenska flygbaser.
Försvar & Säkerhet:
Vad vet man om eventuell användning av stridsflyg och helikoptrar hos regeringsstyrkorna i inbördeskriget? Har inte sett någon sådan uppgift någonstans och det är svårt att motivera en flygförbudszon om någon sådan användning ej finns. Dock så minskar man möjligheterna för andra länder att frakta in ytterligare krigsmateriel till landet.
@Wiseman. Det finns enstaka uppgifter, men inte i närheten av något systematiskt bruk eller ordentligt bekräftade. I stort sett alla uppgifter om det libyska flygvapnets insatser mot folkmassor var rena falsarier, så hur verkligheten ser kan vara av mindre betydelse när frågan får fart.
Wiseman:
Jag menar att när luftvärn (och luftförsvar) karaktäriseras och värderas är det inte bara fråga om räckvidd.
Pantisir S-1 som finns även i Iran är väl så ”kvalificerat” mot attackflyg på låg och lägsta höjd. Hinner man inte skjuta robot är 30 mm akan en tillgång.
IAF har vid flera tillfällen visat tydligt att det syriska luftförsvaret inte håller måttet mot moderna västerländska flygvapen. Tex bombräden mot atomreaktorn 2007 eller ”buzzen” över presidentpalatset i Latakiya 2003. Om man går lite längre tillbaka så slog IAF ut hela det syriska luftförsvaret 1982 och skjöt sedan ner 86 syriska stridsflygplan utan egen förlust.
Det är möjligt att Israel har bättre underrättelseresurser och ECM än USA med Nato-allierade, eftersom landet har specialiserat sig på hotet från Syrien. Men sådan information kan ju ganska lätt bytas mot gentjänster, vänner emellan. Att notera att det italienska flygvapnet just har avslutat två veckors gemensamma övningar med IAF i Israel.
G. Tikotzinsky
@G Tikotzinsky. Jag håller med. De utpekade enheterna är de som kräver mest uppmärksamhet. Dessutom har Libyenkriget inneburit uppdaterade hotbibliotek för väst vad avser rysktillverkade luftvärns- och flygsystem.