Det var en gång två systrar, låt oss kalla dem Magdalena och Sanna. Magdalena var stora syster. Hon var kanske inte alltid så snäll mot sin lillasyster, men de älskade varandra som syskon gör.

Så en dag rycktes Sanna bort från Magda. Det var grannen i öster, Björn, som ryckte bort henne (1809). Från den dagen tvingades Sanna att underkasta sig Björn. Efter att Björn fått stryk av de andra i kvarteret och genomgått en depression (1917) lyckades Sanna frigöra sig, men fortfarande med Björn som granne.

Efter några år var det dags igen. Björn tog till våld för att tvinga henne till underkastelse (Vinterkriget). Efter 100 dagars envig slöt de fred. Sanna tog strax efter hjälp av Fritz från Tyskland (Fortsättningskriget), men Björn besegrade Fritz. Efter segern mot Fritz delade Björn och de andra som varit med och besegrat honom upp kvarteret.

Sanna skrämdes av Björns enorma styrka. Samtidigt visste nu Björn att man inte ger sig på Sanna hur som helst. De kom överens om ett avtal (VSB-pakten). Sanna kunde bo kvar i lägenheten mellan syrran och Björn. Hon kunde sköta sig själv. Men hon behövde hela tiden ta hänsyn till Björn. Hennes frihet var begränsad. Björn skulle t ex godkänna vilka hon umgicks med.

Så en dag sprack Björns bubbla. Hans ekonomi rasade samman (1990). Det var en försvagad och djupt deprimerad Björn som under en tid gick in i sig själv. Sanna tog chansen och markerade tydligt att avtalet med Björn inte längre gällde (Nato-optionen). Hon gick tillsammans med Magda in i en förening (EU). Magda av ekonomiska skäl, men för Sanna var det också ytterligare steg bort från Björn. Hon gick t o m ett steg länge, in i föreningens kärna (EMU). Men trots detta stod de båda systrarna ganska ensamma, fortfarande med Björn som granne.

2014 gav Björn sig på en annan granne, Irina. Den 24 februari i år eskalerade våldet. Irina gör fortfarande tappert motstånd. Hon har fått mycket stryk och hennes lägenhet har slagits sönder. Allt detta har fått minnena att bubbla upp igen hos Sanna. Hon återupplever nu sin egen kamp genom Irinas. Då, helt plötsligt, uppstår ett läge för Sanna att söka skydd, bort från kraven på att anpassa sig, mot friheten!

Hon tog flyget till farbror Sam. Han konstaterade att han gärna ser både Sanna och hennes syster som sina vänner och välkomnande systrarna till ett mer skyddat boende. Men farbror Sam har det lite stökigt hemma så han vet inte hur förutsättningarna ser ut nästa år (mellanårsval i USA).

”Det är nu eller aldrig”, konstatera Sanna. Hon sträckte ut sin hand mot Magda, ”kom följ med mig”. ”Vi behöver dig också”. Magda som följt Sanna, försökt hjälpa henne men kanske inte gjort tillräckligt verkade lite tvekande. Även Magda har fått förhålla sig till Björns våldsamma beteende och skräms nu av hans våld mot Irina, även om hon tidigare skonats.

Hur historien slutar vet vi snart, men för mig är det uppenbart varför Sanna har bråttom!

 

Tillägg av ledamoten Krister Andrén

Magda, som troget stannat vid Sannas sida så länge för att hon inte skulle behöva vara ensam med Björn, gör nu gemensam sak med Sanna. Det enda, och mycket goda skälet, för att Magda inte redan tidigare skulle gå med i samma klubb som alla andra trevliga lekkamrater har ju plötsligt bortfallit!

Författaren har ett förflutet som politiskt sakkunnig vid Försvarsdepartementet, som stabschef vid KBM och ställföreträdande generaldirektör vid Strålsäkerhetsmyndigheten. Numera  senior rådgivare vid Saab.