Kriget i Libyen har nu gått över i en ny fas. Gerillakriget har startat. Igår utbröt strider i huvudstaden Tripoli sedan Khaddafilojalister rest den gamla, gröna flaggan i stadsdelen Abu Salim. När den nya regimens styrkor skulle ta ned den, så råkade de ut för ett bakhåll med bland annat krypskyttar. Enligt uppgift ska minst ett åttiotal personer ha skadats. Det torde innebära ett tiotal döda också.
Detta sker samtidigt som de öppna striderna i Sirte är på väg att avslutas. Khaddafilojalister håller ett område som är mindre än en kvadratkilometer. Elden från stridsvagnar, artilleri och tunga kulsprutor är urskiljningslös, men regimens argument är att alla civila flytt. Det är inte särskilt troligt, om vi tittar på historien med exempel som Stalingrad och Groznyj. Fast det är nog alltför jobbigt att tillämpa principen om människors lika värde.
Det gäller också enligt de rapporter som kommer från Amnesty som talar om 2500 fångar som sitter inspärrade av den nya regimen utan bevis eller skydd. FN:s kontor för mänskliga rättigheter sätter siffran vid 7000, och säger sig ha hittat 67 olika fängelser. Vakternas misshandel sker öppet vid besök, och de talar om effektiva förhörsmetoder inför bedrövade besökare.
Det kommer naturligtvis inte komma något gott ur det här. När Sirte har fallit har den nya regimen grepp över två av de tre provinserna. Provinsen Fezzan i söder blir en hårdare nöt att knäcka, och Khaddafilojalister kommer att kunna ha en bas att operera ifrån när regimen nu ska leverera den nya regeringen som binder samman splittrade fraktioner.
När Khaddafis styrkor inte kan operera från libysk mark, så kan de också ha baser i Algeriet, Mali och Niger. I de två sistnämnda kommer dessas regeringar ha problem med de tuareger som flytt med vapen för att fortsätta kampen. Algeriet kommer däremot inte att hotas från dessa, eftersom den algeriska krigsmakten är för stark för dessa, och de dessutom har samma motståndare i form av olika salafistiska grupperingar.
På kort och medellång sikt blir det därför en destabiliserande effekt av det libyska kriget. Framförallt är konsekvenserna stora om dessa exporteras till Algeriet som i den moderna historien varit skådeplats för ovanligt våldsamma och blodiga krig. I andra riktningen är det framförallt vapensmugglingen till Sudan och Gaza som oroar. Egyptiska myndigheter rapporterade häromdagen att de arresterat fem (!) olika grupper som försökt smuggla luftvärnsrobotar till Gazaremsan. Så går det när man öppnar Pandoras ask.
Några tidigare inlägg:
Libyen – inte tänkt i botten
Libyen – I bergakungens sal
Vinnare och förlorare i det libyska kriget
Libyen Akt IX – Efter Tripolis fall
Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet
Var inte du för att man skulle öppna Pandoras ask redan från början?
Roger Klang
@Roger. Nej, det var jag verkligen inte. Jag vågade knappt glänta på den.
Det är onekligen praktiskt för många med diktatorer som håller sitt land som en välbandagerad tryckkokare. Det är dock en instabil situation som är dålig på många sätt och när den brister blir följderna blandade.
Själv har jag koncentrerat mig på det hoppfulla för att det inte skall bli alldeles för deppigt.
Sedan finner jag det troligt att ekonomiska trender som bygger på tillgången till fysiska resurser kommer ett leda till att alla diktaturer faller. Faller de om något decennium eller två när den reala ekonomin är riktigt dålig och vi inte bara har en finanskris tror jag att risken ökar för att diktaturer ersätts med något ännu värre. Diktaturer är ekonomiskt ineffektiva och revolutioner skadar den ekonomi som finns och om världen är i djup kris kan den lokala lösningen på brist på vatten, mat, bränslen osv bli att tiotals procent av befolkningen i krisande länder fördrivs eller massmördas. Massmorden av kristna i muslimska länder ser jag som en förlöpare till en sådan utveckling när arabvärldens olja sinar.
Jag finner det troligt att världen kommer att splittras mellan de länder som löser resurstillgångsproblemen som följer av klimatförändring, jordbruksmarksförstörelse, peak oil osv genom att investera och förändra sin kultur och de som löser problemen genom att stöta ut medborgare socialt och ekonomiskt så de inte kan konsumera så mycket och till sist mördar dem för att helt avlägsna deras konsumtion och möjligt att störa resten av samhället.
Så heja revolutionen nu i dag när världen mår bra för i morgon är risken stor att det blir sämre.
Ok, det kan kanske verka som att man var för när man befinner sig nära toppen på en ”lerkoloss”? Jag menar att man då måste förhålla sig till en hel drös med människor och eventualiteter som inträffar. Jag kände det lite så att jag måste förhålla mig till en massa viljor i alla fall, och jag befinner mig bara vid basen på lerkolossen. Jag löste det genom att bestämma mig för att jag menade att vi skulle bidra för framtida oljekontrakts skull. Kanske är det lika svårt att förhålla sig till det vare sig man befinner sig på toppen eller vid basen av lerkolossen, när man representerar ett litet land som Sverige? Varken du eller jag är ju i en beslutande position. Eller yrar jag bara?
Roger Klang
Man kan också titta på vilka det är som varit på den revolterande sidan. Inte alltid de snällaste ideologerna där.
Och Libyens kristna minoritet har slagits på Khadaffis sida, då de vet vad som väntar dem om han faller.
Sedan kan jag rakt av erkänna att jag tyckte att man skulle ingripa med en flygförbudszon långt innan det faktiskt blev FN-mandat för en sådan. Man skall inte bomba civila demonstranter med flyg. Rebeller är en sak, men inte demonstranter.
Men naturligtvis kommer det inte ut något gott av det hela på kort sikt.
Även jag har, ända sedan de jihadistiska vårlökarna började spira under den arabiska våren i den nordafrikanska myllan, varit motståndare till att störta Gaddafi genom att ge rebellerna luftherravälde.
Den draksådd, som nu gödslas med bomber av Operation Unified Protector (OUP), kommer troligen försämra livskraften för de kristna minoriteterna i arabvärlden samt ha en destabiliserande verkan.
De antikristna spridningseffekterna på dessa breddgrader är icke att förringa. Där har godtrogna svenska beslutsfattare en hel del att lära.
Som svensk och med en värdegrund, som till stora delar bygger på den kristna etiken, anser jag att Sveriges deltagande i OUP är vämjeligt.
@Magnus. Tack för att du delar med dig.
@Roger. Ja, det är mycket att förhålla sig till. Min utgångspunkt var att vi inte visste särskilt mycket och att vi därför skulle vara försiktiga med våldsinsatser. Att spana höjer precisionen i det koalitionen gjorde, så det var en acceptabel lösning enligt min mening.
Som sagt var, det som är ekonomiskt ineffektivt kommer att rasa och rasar det nu finns det större möjligheter att styra det i en god riktning än om det rasar om tio år.
För vår och EU:s del är det krasst sett viktigaste i Libyen att hamna på den vinnande sidan för annars får vi inte någon olja och stora delar av EU:s försörjning rasar. Det finns även en humanitär ambition och den är jag mycket glad över eftersom den gör världen trevligare att leva i och ger hopp om att Libyen kan utvecklas i en humanitär och ekonomiskt effektiv riktning. Hur bra detta går hänger ihop med vilka strömningar inom Islam som kommer att dominera och om de ordnar sig någon form av renässans eller väljer att slåss om sinande resurser genom att dela upp sig i vartefter mindre sekter som slår ut konkurrerande stammar.
Det som blir den stora nagelbitaren är vad Saudi-Arbien gör när de inser att deras oljeepok snart är över och vad som sker efter att deras ekonomi har kollapsat när snart sjunkade oljeexport inte lägre kompenseras av stigande oljepris. Då bör deras tillgångar till stor del vara industrier som drivs av gästarbetare och massiva mängder med papper som visar att de äger tillgångar i resten av världen och har skulder att kräva in som betalning för levererad olja. Social oro riktad mot andra etniska grupper kan då snabbt förstöra den industrin som är beroende av gästarbetare och den enklaste lösningen för resten av världen är att skita i skulderna och förstatliga eller hårdbeskatta saudiska tillgångar när det inte längre straffar sig genom utebliven olja.
Jag hoppas de ledande arabländerna har någon riktigt klok plan på gång för att utveckla sina länder och sin kultur förbi dessa problem.
@Magnus Redin;
Papperstillgångar är det många som har. Se bara på Norge, de har olja och en riktigt anständigt hög välståndsnivå, och inga utlandsskulder, men de går inte omkring på gator av guld för det. Det som skiljer Saudi-Arabien och hela den muslimska världen från Norge är att det ”sociala kapitalet” som statsvetarna kallar det, är skyhögt mycket högre i Norge. Små oljeländer, som det Förenade Arabemiraten består av till en del, kan endast leva högt för att de i praktiken är slavstater. Norge kommer att överleva sin oljeålder, men jag är rädd att svält och kaos kommer att utbryta i arabvärlden den dagen oljan sinar. Så du har nog rätt i mycket av det du skriver. Men du glömmer att Saudi-Arabien m.fl. redan idag är ekonomiskt ineffektiva, därför att nationalekonomi handlar inte om olja, om det hade varit så, så skulle det allmänna välståndet i arabvärlden ha varit högt och den svenska allmänheten skulle ha levt i yttersta fattigdom.
Roger Klang
Roger, både norrmännen och t.ex. saudierna investerar även i sina egna länders infrastruktur och gör man det klokt kan det ge en bestående nytta.
Jag håller på att Norge borde investera lite mer i vägnätet, mycket mer i elektrifierade järnvägar, kraftledningar osv. När både Norges oljeepok och gasepok är över har de sedan vattenkraften som uthållig bas i ekonomin och de har gott om vind och kanske blir de även exportörer av torium till nya typer av kärnkraftverk.
Du har helt rätt i att det skiljer väldigt mycket i det sociala och som sagt var diktaturer är ekonomiskt ineffektiva även om en välskött kommandoekonomi kan ha perioder med stark tillväxt och så har vi Kina som är någon form av ohelig allians mellan diktatur och hyperkapitalism.
Mellanösternregionen har ett intellektuellt och industriellt världsledande land som skulle kunna vara del av en enorm ekonomisk och tekniks utveckling men alla prioriterar att hata Israel. 🙁
Kristna i arabländer? Haha. Sorry, men de kommer inte finnas kvar. Islam är ingen snäll religion…..
Det är klart att i synnerhet norrmännen men också, om än lite, saudierna m.fl, investerar i infrastruktur och logistik. Saudierna och andra har, oproportionerligt mycket för att vara outvecklade länder, investerat i militär logistik. För Norges del gäller det att inte använda oljepengarna(!), men de nallar av dem ändå. När de gör så, så riskerar de att överhetta ekonomin. I praktiken så kan norrmännen endast lägga pengarna på hög och betala av sina skulder utan att riskera att överhetta ekonomin. Olja skulle kunna ha varit normännens välsignelse, om den hade inneburit att lönerna steg UTAN att prisnivån steg simultant med lönenivån. Norrmännen har kommit fram till en bra lösning – avreglera oljeindustrin – vilket de gjorde under den 20:e koncessionsrundan för några år sedan. Det innebär att utländska företag tillåts involveras i den norska oljeindustrin, vilket kommer att generera inkomst- och verksamhetsskatter från utlandet. Det satte genast fart på de genererade inkomsterna i Norge, som de märk väl kan använda utan att överhetta ekonomin, och detta under en period med sjunkande oljepriser.
Roger Klang
Anonym, det har funnits kristna i arabländerna under mycket lång tid.
Nu under 1900 talet har det hänt något som ger etnisk rensning, jag kan inte berätta vad det är för jag har ingen bra teori. Det jag gissar är att det har något att göra med den moderna nationalismen, hur ledare har valt att förvalta oljeinkomster, politisk misshandel utifrån av USA och Sovjet under kalla kriget samt att Israel har varit perfekt för att skapa och fokusera ilska utåt i stället för att re ut sina egna problem.
De enda som kan fixa detta är muslimerna själva, skall det bli något bra av det måste de utveckla sin kultur så de lägger mer energi på konstruktivitet och mindre på aggressivitet. Om det anses gott att avfolka länderna så bara de mest trogna blir kvar skall de givetvis göra tvärt om men då blir det små befolkningar då de lever med hjälp av känsliga tekniska system och många regioner börjar få ont om färskvatten.
Cornucopia:
Ghadafi bombade inte sina landsmän, lika lite som Saddam hade massförstörelsevapen och låg bakom 9/11.
Men somliga lär sig tydligen aldrig att förhålla sig kritiska till krigspropagandan från Whasington och den här gången också från Paris och Nato.
Man kan börja att sätta sig in vad som hände med denna rapport:
http://www.cf2r.org/images/stories/news/201106/libya-report.pdf
Sen kan man gå vidare till Global Research och AntiWar.com för att få mer kött på benen.
Vi ljugs fulla av media om Libyen och om vad som hände där och händer där idag.
Det var de s.k. rebellerna som tog till våld först och beväpnade sig, vilket även de svenska rapporterna i början meddelade. ex:
http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.554060-poliser-hangda-i-libyen
Lägg märke till slutklämmen:
-Säkerhetstjänstens ondskefulla attack mot fredliga demonstranter blottlägger Muammar Gaddafis brutalitet så fort den möter någon som helst intern opposition, sade Sarah Leah Whitson, chef för människorättsorganisationen Human Rights Watch i Mellanöstern och Nordafrika.
Och vad skulle svensk polis och militär ha gjort? Låtit demonstranter fortsätta att hänga poliser och elda upp polisstationer och offentliga byggnader -i frihetens och demokratins namn??
Men något bombande förekom inte.
@Cornucopia?
”Man skall inte bomba civila demonstranter med flyg”..
Är inte det bara ett rykte som dementerats likt med viagrasoldater, massgravar, de mångtaliga gripandena av sönerna, etc. Är det någon som har sett bevis som tex bilder på kraterna från dessa bombningar? Jag tror inte att demonstranterna blev bombade med flyg.