Ungefär 15 raketer och granater sköts från Gaza igår under den första dagens eld-upphör efter de senaste dagarnas beskjutningar parterna emellan. Under de fyra första dagarna sköts närmare 300 raketer och granater från Gaza, utan några döda på den israeliska sidan. Det innebär att helgen innebar de mest omfattande beskjutningarna på flera år. Att Israel slapp undan med några skadade förklaras av att en dl av raketerna är hemmabyggen och därför får felfunktioner, andra sköts ned av luftvärnsbatterier av typen Iron Dome som mäter in en raket i banan och avfyrar en robot mot denna. Träffsannolikheten har visat sig vara kring 90 % för systemet när det gäller upptäckta mål.
Den palestinska sidan fick uppleva 25 dödsoffer, varav fyra civila enligt mediauppgifter. Utbrottet skedde sedan israeliskt flyg i fredags anföll en bil med bland annat ledaren för Populära Motståndskommittéen, Zuhair al-Qasai, som misstänktes för att vara i uppstarten av en attack i södra delen av Israel eller Sinai på den egyptiska sidan.
Sedan Mubaraks fall har säkerheten på Sinaihalvön försämrats drastiskt. Naturgasledningen mellan Israel och Egypten har attackerats 13 gånger och bedömare har noterat en ökad radikal religiositet bland de beduinstammar som behärskat handel och smuggling i området under mer än tusen år. Egypten har fått tillstånd av Israel att gruppera några bataljoner för att försöka få grepp på läget. Det var också med egyptisk hjälp som gårdagens eld-upphör förhandlades fram. En bidragande faktor till det känsligare läget i Sinai är också att flera terroristorganisationer numera har huvuddelen av sina förråd och träningsplatser i Sinai istället för det framskjutna och omringade Gazaområdet.
Premiärminister Netanhayu antydde igår att det kan bli fråga om utvidgade operationer mot Gaza, vilket det med all sannolikhet finns förberedda planer för. Hittills har Israel avstått, eftersom det skulle kunna försvåra relationerna mellan Egypten och Israel. Det sista Israel behöver är en sådan utveckling. F&S står fast vid sin tidigare bedömning om att om det blir operationer i Gaza, då är det inledningen på mer omfattande operationer i Mellanöstern.
Det är svårt att avgöra var världen står i den frågan just nu. Noterbart är att två israeliska robotbåtar och en korvett passerat Suezkanalen de senaste dagarna ut till Röda havet. Det är de första passagerna på tre år från israelisk sida.
I takt med att de diplomatiska förväntningarna ökar kring de nya samtalen om det iranska atomprogrammet, så ökar också Irans handlingsutrymme något i och med att regimen i Syrien fortfarande sitter vid makten i landet. Det ger Iran en möjlighet till strategiskt djup i sitt försvar, både fysiskt och psykologiskt. Där är det också intressant att notera att Hamas till slut har lämnat Damaskus för att istället sätta upp sitt huvudkontor någon annanstans, för närvarande i Kairo. Organisationen blir därför klämd mellan den egyptiska juntans krav att sitta still i båten och mer radikala krafter på den palestinska sidan som vill tillfoga Israel förluster i liv och hålla hundratusentals skolbarn hemma från raketbeskjutningar.
Läget är mer vobblande än på länge, och lite behövs för att tända en gnista. Döda skolbarn i någon beskjutning och den israeliska ledningen kommer utsättas för krav på att hindra beskjutningar genom en markoperation på Gazaremsan. Andra orosmoln är rörelser av syriska kvalificerade stridsmedel som luftvärnsrobotar och kemiska vapen till Hizbollah i Libanon, vilket skulle innebära israeliska angrepp på dessa transporter. Sådana skulle kunna igångsättas av attacker från Al Qaida-associerade grupperingar som infiltrerat Syrien.
Attentat mot israeliska eller amerikanska mål utomlands kan också sätta igång kedjereaktioner. Från Indien kommer nu underhandsrapporter att polisen i Dehli de närmaste dagarna kommer att avslöja sin utredning som ska visa att Iran/Hizbollah ligger bakom mordförsöket mot en israelisk diplomat och dennes hustru. Från Baku kommer också idag rapporter från AFP och Reuters att de azeriska myndigheterna gripit 22 personer misstänkta för att ha förberett attacker mot de israeliska och amerikanska ambassaderna på uppdrag av ….. Iran/Hizbollah.
2012 blir ett hett år.
Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet
Frågan om kemiska vapen kommer upp då och då. Hezbollah, och befolkningen, är och har alltid varit mycket rädda för israelisk vedergällning. Hezbollah har knappast något intresse av att skicka missiler med kemiska stridsspetsar över gransen, med rädsla för det respons som kan bli följden. Den enda kemiska krigföringen i ME har varit med vit fosfor, http://en.wikipedia.org/wiki/White_phosphorus
F&S,
Huvudanledningen till få dödsoffer i Israel är att befolkningen sitter i skyddsrum när raketerna landar. Så har det alltid varit, både under raketanfall från Gaza, raketanfall från Libanon från 1970-talet och framåt, och artilleribeskjutning från Syrien och Jordanien på 1950- och 60-talen.
Lars,
Egyptens bruk av kemiska vapen i Jemen är väldokumenterat, likaså Iraqs bruk av C-vapen i Första Gulfkriget. Vit fosfor är inte ett C-vapen – CCW traktatets Protocol III (1980) begränsar bruket av WF i vissa situationer, men förbjuder ingalunda denna vapentyp. Hur som helst, så har Israel inte ratifierat Protocol III och är därför inte bundet av denna del av CCW.
G. Tikotzinsky
Tel Aviv
http://www.tikotzinsky.com
Mkt intressant!
Har Israel inte signerat några internationella konventioner/avtal?
De har ju inte signerat icke-spridningsavtalet och är beredda att straffa någon som inte följer sin påskrift… Märkligt att hela världen stödjer dem och ingen diskussion kring huruvida de skall anamma internationella konventioner.
Lars,
Det går att tillägga att i CWC-traktatet (1993) står inte vit fosfor med i listan över kemiska vapen. Av intresse är dock att Syrien (och Egypten) inte har skrivit på avtalet, så farhågorna för C-vapen på drift från Syrien är inte obefogade.
G. Tikotzinsky
Tikotzinsky,
Jag antar att klusterbomber inte heller är förbjudna då. Vad har hant med Israels ”Purity of Arms”?
Anonym 14 mars,
En huvudpremiss inom internationell lag är att suveräna stater själv väljer vilka traktat de vill skriva på. Israel har skrivit under hundratals traktat, tex CWC-traktatet (1993) mot kemiska vapen som grannländerna Syrien och Egypten inte skrivit på. Israel har också skrivit på CCW, men inte Protocol III. Av intresse är att varken Syrien, Libanon, Iraq eller Iran skrivit under CCW.
Israel söker inte straffa Iran för dess påstådda brott mot NPT. Israel sysslar med realpolitik och söker avlägsna ett strategiskt hot. NPT är nämns överhuvudtaget inte i den politiska och säkerhetspolitiska diskursen i Israel.
G. Tikotzinsky
Lars,
CCM (2008) har skrivits under av 111 stater, men i MÖ endast Libanon, Qatar, Tunisien och Iraq. CCW Protocol V innehåller regler om UXO, vilket är applicerbart till bomblets från klustervapen.
Det är oklart hur din kommentar om klustervapen är kopplad till bloggtexten.
G. Tikotzinsky
Vit fosfor och klusterbomber aer inhumana vapen som rimmar illa med doktrinen ”Purity of Arms.”
Foer bloggdeltagare kan jag rekommendera en bok jag laest;
Beware of Small States: Lebanon, Battleground of the Middle East av David Hirst.
Lars,
Alla vapen är inhumana, det ligger i deras natur. Det finns naturligtvis olika åsikter om var gränsen går mellan human och inhuman.
Det råder nästan allmän enighet om att dumdum och HP-kulor är mer inhumana än vanliga FMJ, och därför har sådan ammunition förbjudits i CCW-traktatet. I Sverige anser man dock att HP kulor är human ammunition som med fördel kan användas där civila riskerar träffas, därför har man utrustat den svenska poliskåren med HP-kulor.
Klusterbomber är inte mer humana eller inhumana än splitterbomber eller andra anti-personnel ammunition. Därför köpte Sverige stora mängder BK-90 Mjölner klusterbomber, som togs ur bruk för bara 3-4 år sedan.
Problemet med klusterbomber är UXO. HRW har en ”dirty dozen” lista med de värsta typerna, men tillstår att inte alla klustervapen skapar UXO problem.
Ett annat problem med klusterammunition är fotavtrycket. Men då är frågan vilket är ”mer inhumant” – Katyusha-raketer/splitter med CEP på 400-600 meter eller klustergranater med CEP 20 meter och fotavtryck 100 meter radius. Som jag skrev inledningsvis – alla vapen är inhumana.
Vit fosfor används allmänt världen över i lysgranater och rökgranater. Så vitt jag vet har WP rök- och lysgranater aldrig diskuterats i vapenbegränsnings-sammanhang. Jag förstår inte heller varför man skulle tillåta att skjuta folk med FMJ men förbjuda soldater att söka skydd bakom rökridåer.
GT
”Men då är frågan vilket är ”mer inhumant” – Katyusha-raketer/splitter med CEP på 400-600 meter eller klustergranater med CEP 20 meter och fotavtryck 100 meter radius.”
Jag hade väntat mig den kommentaren som är så vanlig.
Om en part är skyldig till brott rättfärdigar inte detta den andra partens brott.
1967 så skrev Washington Post aldrig om USS Liberty incidenten, så saker och ting har ändrat sig; http://www.washingtonpost.com/wp-srv/world/interactives/lebcbomb/
Lars,
Såvitt jag kan förstå, så handlar bloggposten om nutida realpolitiska och militärstrategiska förhållanden. Du är välkommen att diskutera politik eller historiska förlopp på min blogg. Jag upprepar min tidigare eloge till F&S som lyckas hålla sig till sakliga och intressanta bloggposter om geopolitiska och militärstrategiska förhållanden i MÖ utan att blanda in politik.
Vad gäller ”brott:” Krig må vara omoraliskt eller inhumant, men det är inte ett ”brott.” Klusterbomber är lagliga att använda för alla stater som inte skrivit på CCM.
Frågan kvarstår vad som är humant eller inhumant enligt dina värdeuppfattningar. Vad världssamfundet anser i saken står klart och tydligt i de relevanta traktaten.
GT
GT,
Nå, det kan inte vara lätt att alltid försvara den israeliska statens excesser när det kommer till krigshandlingar. Att gödsla södra Libanon med klusterbomber alldeles innan ett eldupphör är knappast en del av den omhuldade doktrinen ”Purity of Arms”.
Men frågan var om Katyusha och kemiska sridsspetsar. Om Hezbollah nu hade önskat kemisk krigföring hade man nog brukat detta medel för länge sedan. Förutom kriget 2006 har väldigt få Katyusha avfyrats mot Israel, och inga sedan kriget tog slut 2006. Till skillnad från Israel, har Hezbollah främst haft militära mål.
Lars och GT,
Stort tack för att ni deltar i debatten och delar med av era kunskaper, men försök att dra er in mot On-topic.
Vi kommer få all anledning att återkomma till Israel
och Hizbollahs vapenarsenaler och internationella inom sinom tid.
Hälsningar,
Johan
Internationella protokoll menade jag förstås.