Av Johan Tunberger, ledamot avdelning VI
Efter uppenbara födslovåndor presenterade Försvarsberedningen sitt betänkande ”Försvaret av Sverige — Starkare försvar för en osäker värld” på torsdagen.
Här en första, preliminär kommentar:
Jämfört med en rad tidigare betänkanden innebär detta och olika åtgärder en välkommen tillnyktring.
För det första har Rysslands aggression mot Ukraina fått ledamöterna att inse vad många analytiker i tio års tid varnat för, nämligen att Putin och hans närmaste krets lever i tsar Alexander III:s artonhundratalsvärld och inte i det postmoderna Europa. Beredningen anser att allt militärt utbyte med Ryssland skall avbrytas.
För det andra inser (huvuddelen) av beredningen att det behövs friska pengar om försvarets förfall skall bromsas upp. På den senare punkten kommer det att bli avsevärda problem trots att beredningen ända in på upploppet diskuterat hur dess förslag skall finansieras. Till detta skall läggas att främst moderaterna i denna del ägnar sig åt ett taktiskt agerande som måste betecknas som futtigt.
Önskelistan är lång, i många avseenden välmotiverad och dessutom omfattad av beredningens majoritet.
Några axplock:
Förutom de tidigare aviserade beställningarna av fler JAS 39E, ytterligare en ubåt, luftvärnssystem med medellång räckvidd, långräckviddiga markmåls- och sjömålsrobotar m. m., finns ett antal förslag som kan vara väl så viktiga, särskilt om de implementeras i någorlunda närtid.
Hit hör förberedelser för att ta emot militär hjälp, ökad övningsverksamhet, vidgad militär närvaro på Gotland, förstärkning av bristpersonal inom Flygvapnet och Marinen samt gång- och flygtid inom dessa. Alla angelägna åtgärder om den operativa förmågan skall öka som beredningen önskar
Vidare föreslås att två brigadförband skall upprättas. Hur nu detta skall förverkligas med den utspridda gruppering av fredsförband vi nu har. Antigen måste det bli en ny flyttkarusell för att bilda s.a.s. brigadmässiga garnisoner eller också ett evigt marscherande kors och tvärs över riket för nödvändig samövning. Dyrt i båda fallen.
Beredningen ägnar stor tankemöda åt rekryteringen särskilt av arméförbanden med huvuddelen tillfälligt tjänstgörande gruppbefäl, soldater och sjömän. Bl. a föreslås att den nuvarande tre månader långa GMU ersätts av nio månaders grundutbildning (GU). Vidare föreslås ett system med direktutbildning för tillfälligt tjänstgörande; detta för att snabbare fylla upp dessa reservistförband.
Många av dessa förslag förefaller militärt välmotiverade.
En viktig fråga är när i tiden åtgärderna kan genomföras. I många fall kunde och borde det ske i närtid för att snabbt öka förvarets operativa effekt. Det gäller bl.a. att snabbt tillföra medel för att öka övningsverksamheten, vilket den säkerhetspolitiska situationen väl motiverar
Här förefaller socialdemokraterna ha en klart högre ambition än den moderatledda alliansregeringen. Denna vill i stället skjuta betalningarna framför sig och satsa på framtida avancerade vapensystem med effekt om tio år eller mer. Enligt min mening borde man i en ansvarsfull försvarsplanering försöka hålla samman det mer kortsiktiga och det mer långsiktiga perspektivet.
I vilket fall som helst kommer inte den av alliansregeringen, eller heller inte den av socialdemokraterna, föreslagna ramhöjningen tillnärmelsevis räcka för att genomföra de i och för sig ofta välmotiverade förslagen i Försvarsberedningens betänkande.
Risken är uppenbar för att nödvändiga inköp av ammunition, lastbilar och andra mindre iögonenfallande men vitala materielslag försummas. Detsamma gäller övningsverksamheten och krigsförbandsövningarna. Allt talar för att de kommer att fortsätta att utgöra budgetregulator och att försvarets utförsbacke fortsätter, om än i något flackare bana.
Att trolla med vackra ord är lättare än att trolla med knäna.
Mna behöver kolla vad som finns i ladorna och se om man kan utnyttja något av det som finns kvar till att stärka försvaret i närtid.
Ett sätt kan vara att ge Hemvärnet utökade förmågor som tex luftvärn och mekaniserad strid!
Ett experimentförband kan vara att mekanisera hemvärnet på Gotland det finns ju ett antal Strf90 över personalen borde räcka till en mekbataljon med luftvärnspluton LVKV90. Genast blir det enklare att förstärka försvaret.
M har inte fattat allvaret i följderna av den ryska aggressionen i Ukraina. S har nu ledartröjan i försvarsfrågan. Peter Hultqvist trovärdig. Försök få till en uppgörelse före valet med Alliansen. Efter valet som Vänstern vinner måste S hantera Mp och V vilket blir svårt. Handla nu !
Adrian, hur skulle man kunna få ihop övning och utbildningstid i Hemvärnet för så kvalificerade system? Även försvarsberedningens förslag om att tillföra robot 70 till Hemvärnet borde falla på detta. Hur få ihop detta med 4-8 dagars utbildning per år?
Man får höja utbildningstiden för hemvärnet helt enkelt!
Det finns ju ingen naturlag som säger 4-8 dagars övning.
RBS70 simulatortid är inte dyrt! men det behövs en längre kurs i början för att lära sig systemet!
Dessutom är det frivlliga vi talar om och helst frivilliga innom dom frivilliga som bemannar dom mer kvalificerade delarna!