Statsministern presenterade idag Sveriges nya försvarsminister, Karin Enström, som åtagit sig den svåra uppgiften att leda ett komplext politikområde. Karin Enström är omvittnat kompetent med personliga erfarenheter av delar i sitt uppdrag. Hennes bakgrund som yrkesofficer gör att hon har en grundläggande känsla vad det innebär att arbeta inom den militära sfären. Hon har dessutom förmodligen kvar ett eget kontaktnät inom Försvarsmakten. En erfarenhet som officer i Amfibiekåren borgar för att hon också har en känsla för det gemensamma, eftersom amfibieförmågan lever i medianen land/hav. På 90-talet, då hon i huvudsak var verksam fanns också ett hyggligt stort inslag av luftoperationer i övningsverksamheten, inte minst med helikoptrar.
Tyvärr lever dock myten kvar om försvarets svarta hål. Både statsministern och den nye försvarsministern sa under den korta pressträffen att det varit decennier av svarta hål och underskott i försvarsekonomin. Här kan den försvarsintresserade hoppas på att den vetenskapligt orienterade finansministern tar del av Regeringskansliets egna siffror och berättar för regeringskretsen om den validerade bilden. Så här – svart på vitt – kan du själv (högra kolumnen) kontrollera myten om svarta hål: RK dokument över utveckling medelstilldelning och utfall.
Begreppet svarta hål är ett populistiskt planeringsbegrepp, som i själva verket är en obalans mellan planerad ambition (av regering och riksdag) och resurstilldelningen (av högst desamma). Tidigare ÖB har i varierande omfattning anmält dessa obalanser till uppdragsgivaren, men eftersom politik till del består av kommunikation så har bilden satts att försvaret inte har kontroll på ekonomin.
Om två veckor lämnar Försvarsmakten in sitt fördjupade ekonomiska underlag till regeringen om tiden bortom 2014. Mycket talar för att det kommer innehålla en anmälan om behov av mer medel för att uppnå reformmålen. Detta sker samtidigt som Sveriges Radio rapporterar om extremt låg upparbetning vid exempelvis Markverkstaden i Skövde till följd av problem vid införandet av Försvarsmaktens verksamhetsledningssystem PRIO. Det kommer rimligen innebära ett kraftigt underutnyttjande av anslaget 1.4 Vidmakthållande materiel.
När organisationen senare ska komma i kapp så kommer reparationskön skjutas framåt i tid, vilket går ut över operativ tillgänglighet.
Den nya försvarsministern kan snart få hantera en situation med i det korta perspektivet risk för underutnyttjande samtidigt som pengar saknas långsiktigt. Lite som lustiga trappan på Gröna Lund. Upp kommer man, men det känns läskigt och tar en hiskelig tid.
För den som vill läsa mer om svarta hål.
Wiseman
Commander’s Log
Aftonbladet
Aftonbladet
Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet
Bra inlägg. Visst är det ond propaganda. Värre blir det när man tittar på hur regeringen skapat den ekonomiska ”balans” som FM levererat på senare år. I bakgrunden ska man då minnas att riksdagen beställt en 2014 organisation som FM ej kan få klar före 2019 men då förutsatt att det tillkommer extra anslag… för pengarna tar slut 2015. Det finns inga tecken på ökade anslag samtidigt som materielsidan är underfinansierad för att kunna försörja organisationen.
Nu skulle jag kunna gå in i ett långt inlägg om anslagsomfördelningar, nekade materialbeställningar och panikbromsningar inom FM med inställda övningar m.m men jag väljer att citera Försvarsmakten:
”Anslaget Anskaffning av materiel och anläggningar 1:3 och Vidmakthållande, avveckling av materiel och anläggningar 1:4 är i balans ekonomiskt men inte operativt.
Den ekonomiska balansen har, likt tidigare år, åstadkommits genom att
anskaffningsbeslut förskjutits framåt i tiden med reducerad framtida användbarhet av krigsförbanden som följd. ”
http://www.forsvarsmakten.se/upload/dokumentfiler/Budgetunderlag/Budgetunderlag%202013/HKV%202012-02-29%2023%20383.53071%20Missiv%20FM%20BU%2013.pdf
Vidare:
”Ytterligare en halv miljard i överskott berodde på att Försvarsmakten inte fått tillstånd
av regeringen att kunna genomföra
olika inköp – överskottet är något
som försvaret alltså inte kunnat rå
på själva. Slutligen blev det ett över- skott på nästan 413 miljoner kronor på anslaget för förbandsverksamhet och beredskap. Något som är en effekt bland annat av de övningar som ställdes in förra året.”
http://www.officersforbundet.se/portal/pls/portal/docs/1/302002.PDF
Sen var det om Forskningen:
FSU anger i sitt betänkande
; ”Utredningens bedömning: Den föreslagna resurstilldelningen är förknippad med stora osäkerheter. På vissa, för framtiden, centrala områden finns det en uppenbar risk att satsningarna på FoU ligger på en oönskat låg, nära kritisk eller underkritisk, nivå.”
Det blir sannolikt dyrare att
anskaffa, utveckla och vidmakthålla såväl materiel som förband.
http://www.forsvarsmakten.se/upload/dokumentfiler/Omdaning%20f%C3%B6rsvarslogistik/HKV%202012-03-01%2023%20250.52238%20Bilaga%202%20FoU.pdf
Varje år med underutnyttjande av budgeten är ett misslyckande så länge som vi har personal som råker ut för händelser som skadar dessa.