Av Bengt Gustafsson, ÖB 1986-94
Den debatt som började för ett år sedan med ”enveckasförsvaret” har resulterat i att 40 till 50% av svenska folket nu kan tänka sig att Sverige återgår till ett värnpliktssystem och öppet går med i Nato.
Det socialdemokratiska partiets talesman i försvarsfrågan har å sin sida talat om en ny mönstringsplikt för både kvinnor och män, medan bland annat både DN och SvD har intresserat sig för den senare frågan. Detta har oroat tre diplomater från det kalla kriget, som för några vesckor sedan på DN Debatt utropade: ”Går Sverige med i Nato ökar Rysslands misstro mot väst.” (25/1).
Hans Blix, Rolf Ekéus och Sven Hirdman pekar på att ”ett grundläggande element i svensk säkerhetspolitik och diplomati är att verka för fredlig utveckling, stabilitet och ömsesidigt förtroende i den euro-atlantiska regionen genom att överbrygga rådande
motsättningar”.
Vi skall därför ”inte överge vår väl förankrade militära alliansfrihet och det finns idag inget hot som kräver att vi överger denna politik.” Det senare är väl sant för dagen, även om vi sett ett ökat ryskt intresse för våra omgivningar och vårt territorium, men säkerhetspolitiska förändringar kan utvecklas snabbt.
Får jag erinra diplomaterna om att Ni på 1970-talet talade om avspänningspolitiken mellan stormaktsallianserna, som föranledde politikerna att rusta ner det svenska försvaret. 1980-talet började med alltmer stigande spänning, som ökade risken för kärnvapenkrig till samma höjder som under Kubakrisen 1962.
Vad mera var så hade WP passat på att modernisera sina stridkrafter under den så kallade ”avspänningen” och då inte minst i satellitländerna. Med det kunde des ges större uppgifter i den bestämda förebyggande militära strategin, som antagits av Högsta Sovjet i början på 1960-talet, innebärande att förekomma Nato med att rycka fram till Atlantkusten för att kunna förhindra att USA ytterligare förstärkte Västeuropas försvar.
Bland annat skulle Polen (i första fallet tillsammans med DDR) inte endast besätta Danmark med Östersjöutloppen utan från andra halvan av 1970-talet med sina moderniserade stridskrafter i ett andra steg också ockupera Sydnorge.
Vad som har förändrats från det kalla krigets dagar är att vi endast har ett ”enveckasförsvar” och vad värre är inte skulle mäkta med att i dagens värld kunna upprätthålla ett försvar av hela landet, som moderata statsråd låtsas att vi har. Detta beroende på att materielens kostnadsläge i ett modernt försvar ökar mycket snabbt – med 3-5% per år – och har gjort det sedan slutet av 1960-talet, när den socialdemokratiska regeringen tog bort den årliga uppräkningen av budgeten för att täcka den militärteknisk utvecklingen.
Så sanningen är den, att vi inte längre har råd med militära styrkor som kan försvara oss mot en stormakt. En höjning av dagens 1,2 % av BNP till försvaret till Natos önskemål (som få uppfyller) till 2 % gör i detta avseende ingen avgörande skillnad. Det skulle emellertid innebära att den kvantitet förband som de nya moderaterna såg framför sig 2009 skulle kunna bli en modern verklighet och till och kunna upprätthållas bortom år 2020.
I dagens och inför morgondagens värld bör vi därför bestämma oss med vilken stormakt eller allians vi helst vill vara mest vän om behov uppstår. Och tyvärr är det så, att EU inte är mycket att luta sig mot militärt.
De länder som är det i Europa är dessutom medlemmar i Nato. Bland annat Polen, som nog av Ryssland torde upplevas som mer irriterande för Kaliningrad än ett Natoanslutet Sverige. Man behöver ju inte i fred ha förhandslagring av eller frambaserade Natovapen i Sverige, som diplomaterna i onödan hotar med. Det gick ju alldeles utmärkt för Danmark och Norge under kalla kriget att vara återhållsamma och inte i onödan provocera vår gemensamma store granne i öster.
Sovjet torde ha varit mer misstänksamt mot Sverige, som i hemlighet för de egna väljarna förberedde ett militärt samarbete med USA och Nato i övrigt samtidigt som vi arbetade för fred och nedrustning med den andra handen.
För nu vet vi alltmer hur det egentligen var under Erlanders och Palmes dagar med den så kallade neutralitetspolitiken efter hand som forskningen om Natosamarbetet fortsätter med de få skriftliga källor som finns. Förresten, visste Hans Blix vad försvarsdepartementet sysslade med när han var utrikesminister? Sven Hirdman som statssekreterare i detta departement måste väl ha vetat det? Åtminstone sa´hans minister: ”Vi vet var vi hör hemma!”
Rolf Ekéus reagerade så sent som 2006, när Robert Dalsjö publicerade sitt väldokumenterade forskningsresultat, Lifeline lost, med att försöka bagatellisera detta samarbete också på DN Debatt. Detta trots att Dalsjö med en kopia av en Försvarsstabens
VPM kunde visa att så kallade samarbetsgrupper, förutom till Norge och Danmark, skulle skickas till USA, UK, och Västtyskland, men också till SHAPE, Natos högkvarter i Europa.
Den amerikanske chefen för detta, SACEUR, hade enligt Neutralitetspolitikkommissionen (SOU 1994:11) redan 1955 utsetts till ÖB Nils Svedlunds kontaktman av USA. För övrigt vistades den flygöverste som handlade detta VPM i Pentagon under Kubakrisen.
Är det ett liknande arrangemang herrarna nu tänker på när de skriver att ”vi är en uppskattad partner till Nato” med det inflytande vi behöver och att ”vi har större bilateralt inflytande på USA än vi skulle få som en småstat i en militärallians”. Hur är det i verkligheten idag?
Har vi fortfarande ”den atlantiska länk”, som den socialdemokratiske talesmannen Urban Ahlin fortfarande brukar tala om? Det gick ju bra för Olof Palme under det kalla kriget att i opposition driva projektet Gemensam säkerhet (publicerat 1982) med förslag om en kärnvapenfri korridor genom Europa samt före och senare som statsminister låta försvarsministern och ÖB hålla liv i det av Erlander skapade Natosamarbete.
Vill inte alla folk ha fred? Även det amerikanska med Ryssland i en kärnvapenvärld? Varför skulle USA tycka illa vara om vi som Natomedlem arbetade för en fredlig utveckling, stabilitet och ömsesidigt förtroende i Östersjöbäckenet samtidigt som vi om denna strävan misslyckas har den säkerhet som en småstat behöver på lång sikt.
Att vårt försvar inte skulle bli förstärkt vid en kris i detta område, som de tre påstår, är ett märkligt påstående. Länderna söder och öster om egentliga Östersjön är Natomedlemmar. Vid en kris här skulle Nato, precis som under det kalla kriget, behöva utnyttja flyg- och marinbaser i södra Sverige. Tror herrarna att vi skulle förneka dem det även om vi ej var medlemmar?
I Natosamarbetet ingick under kalla kriget att de skulle flyga över Sverige och i varje fall nödlanda här på återvägen, liksom de gjort de sista två åren av andra världskriget, samt att västtyska flottan skulle få omgruppera från sina sårbara baser till den svenska ostkusten. Som Ni själv säger tillhör vi ju Väst. Så vi är nog inte kända för att så strikt hålla oss till den deklarerade alliansfria politiken. Särskilt inte i Ryssland!
Beträffande kärnvapen torde det fortfarande var så att terrorbalansen fungerar. MedanRyssland lät sitt konventionella försvar bli omodernt prioriterade man sin andraslagsförmåga och gör det fortfarande. Någon total kärnvapenavrustning kan vi nog inte förvänta oss så länge flera stater (även i EU) känner sig beroende av en sådan avskräckningsmekanism.
Så det marina basområdet Murmansk är viktigt för Ryssland. Det är dock ingen nordisk småstat som kan hota det. Inte ens Natolandet Norge som ligger lika nära som Finland. Det är från längre avstånd Ryssland kan känna ett hot mot sin
andraslagskapacitet. Låt oss hoppas att världssamfundet lyckas förhindra att antalet länder med kärnvapen inte ökar. Först nu med Iran. För ju fler som har detta vapen desto större risk att det kommer till användning.
Tycker föresten de tre att Sverige med EU gör fel när vi försöker hjälpa Ukraina att bli mer demokratiskt och oberoende? Också detta verkar göra att Ryssland misstror väst.
Utöver Robert Dalsjös avhandling finns också Mikael Holmströms väldokumenterade bok ”Den dolda alliansen”. De svenska välmenande försöken att stryka den ryska björnen medhårs har aldrig medfört någon som helst ändring av W-paktens anfallsplaner mot Sverige. Ryska generalstabens anfallskartor mot viktiga mål i Sverige och Finland uppdaterades så sent som 1987. Jag har sådana kartor över Norrköping och Lahti. Jag antar att UD och Försvarsdepartementet har en full uppsättning av dessa kartor?
Sverige är inte fattigare, det är statens prioriteringar som har förändrats.
Att gå upp till 2% skulle göra enorm skillnad, framförallt när våra vänner krymper sina försvarsbudgetar.
Hear, hear.
Säkerhetspolitiken ”alliansfrihet i fred, syftande till neutralitet i krig” krävde förr ett försvar, för att vara trovärdig, som idag har reducerats med 94% i volym. Dagens 6% kostar fortfarande drygt 1% av BNP (som biståndet ungefär) och anslaget har ”bara” reducerats med 60-70% från dåtidens dryga 3% av BNP. Modernt relevanta försvarsförmågor kostar mer.
Chefen, du får gärna återpublicera ditt tidigare inlägg om försvarsanslagens historiska utveckling och varför det från 80-talet (?) konstant har urholkats.
Insikten om vår verkliga (o)förmåga idag måste nog kommuniceras tydligt. Bland annat har vi partiledare som tror att det står materiel oanvänd i förråd fortfarande. Materielen för de nedrustade 94 procenten har under drygt ett decennium avvecklats till en kostnad om 5-8 miljarder per år. 5-8 miljarder som tagits från materielanslaget. Istället för alternativet 5-8 miljarder materielförnyelse/år under 10-talet år. Det kan väl delvis förklara varför materielstocken idag ser ut som den gör med stora brister. För att hålla en obruten takt av att vidmakthålla och förnya materielstocken så hade 5-8 miljarder per år behövt tillförts under dessa år, totalt då >50-80 miljarder. Istället har materielanslaget under perioden halverats. Istället har >50-80 miljarder INTE använts för att hålla materielstocken i skick som tidigare decennier, utan istället för materielavveckling. Det finns inga extra prylar kvar. De prylar som finns har använts hårt under ”användbara” insatser på riktigt och är utsliten. Den enda förrådsställda överskottsmaterielen som finns kvar och kan plockas fram lär vara 4 st stridsvagnar i ett garage på Gotland.
Tidigare materiel dimensionerades för 30 års livslängd och under denna tid kanske 5 års användning under grundutbildning (litet slitage) och ca en månads krig (hårt slitage). Resten av tiden vilande i beredskap i förråd. Idag har vi materielen konstant insatt (hårt slitage) under flera år i sträck. Långt över den totala tekniska livslängd som de egentligen byggts för. Då blir drift och underhåll väldigt dyrt till slut vilket borde öka kostnaderna i förbandsanslaget som också ska betala övningar. De ”satsningar” som görs på förbandsanslaget lär inte räcka för någon ökad förmåga, utan går nog åt för att kompensera nya kostnader som uppkommer då förbanden används på ett nytt sätt. ”Användbart”, ”insatt” och ”här och nu”.
Så kostnader och behov av satsningar ökar mer än de faktiska tillskott av medel, ”satsningar”, som görs. Totalsumman blir då fortfarande minus och finansieringen är otillräcklig för att vidmakthålla en modern förmåga på samma nivå som tidigare. Det är möjligen en satsning av medel, men det är ingen satsning på förmåga. Förmågan är fortfarande under nedrustning.
Förutom avsaknaden av militär förmåga, som kanske inte heller är lika enskilt relevant som den en gång var, så saknas alla andra komponenter av det som byggde trovärdighet för en neutralitetspolitik med alliansfrihet i fred. Totalförsvaret är nedlagt. Civilförsvaret är nedlagt och ersatt av MSB. Vi har inga beredskapslager av ammunition, bränsle, drivmedel, mat, filtar, reservdelar mm som gör samhället uthålligt vid kriser. Sverige kan lamslås på två dagar genom att blockera Göteborgs hamn eftersom all vår försörjning bygger på ”just-in-time” leveranser – en ekonomisk modell. Vi har inga beredskapssjukhus. Vi har inga underhållna skyddsrum eller lager av folkskyddsmasker. Hesa Fredrik finns kvar och stör oss regelbundet – en liten ljusglimt? Allt det som kunde bygga och demonstrera folkets motståndsvilja/motståndskraft och därmed bidra till en avhållande effekt och trovärdig neutralitetspolitik, är ändå borta.
Vi behöver bättre skydd av annan infrastruktur mot nya hot. Cyberkrigföring är en realitet, men ingen slutför och vinner krig (=når politiska mål) genom enbart insatser i enskilda domäner. Vi har ännu inget godtagbart skydd mot dessa nya hot utan står fortfarande väldigt sårbara.
Under sådana förutsättningar är det lite magstarkt att hävda någon svensk ”alliansfrihet” då hela plattformen som underbyggde vårt hävdande numera inte finns.
Sverige tar inte ansvar för sitt nationella oberoende. Sverige tar inte ansvar för säkerheten i Sverige och därmed vår nära omvärld. Sverige uppfyller inte det internationella samfundets krav på en nation – det som konstituerar en självständig nation. Sverige tar inte ansvar för sina medborgares yttre säkerhet och långsiktiga trygghet. Sverige tar inte ansvar för en långsiktig politisk stabilitet som skapar förutsättningar för långsiktiga satsningar och tillväxt i vårt land.
Till önsketänkande och räddhågsna diplomater som gärna beskyller oroliga försvarsivrare för ”rysskräck” så rekommenderas följande ledare:
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/den-verkliga-rysskracken_8986376.svd
Svenska officerskårens dilemma idag
Den som talar med vanligt folk på gatan idag, märker hur allt fler inser hur nära vi är ett kärnvapenkrig mellan stormakterna. De som borde vara mest insatta i detta, den svenska officerskåren, är tyvärr de som totalt saknar förmågan att inse det, eftersom man valt att bortse från vad som händer i finanssystemet och i enlighet med sin ”professionalism” fokuserar på ”militära” saker. De kan därför inte se hur nära en finanskollaps vi står och förstår inte desperationen i den förhärskande världsordningens kontrollörer i det angloholländska globaliserade imperiet. En desperation som beror på att så mycket makt försvinner med kraschen, att det då blir för sent att göra sig gällande militärt. Desperationen är också hysterisk för att globala media plötsligt skall vända sig mot det höga spelet att medvetet använda Al-Qaida-terrorister, nynazister, narkotika och krig för att kontrollera världspolitiken.
Den som vill snabbförbättra sin förståelse av finanssystemets betydelse, bör leta upp någon som kan berätta vad omvända hävstångseffekter av placeringar på tillväxtmarknaderna betyder, när det som nu handlar om 1700 miljarder dollar som Europas bankerna bundit upp där. Vidare vilka dimensionerna är på de olika förluster som kan väntas komma till ytan och med vilken fart. Vidare vad det betyder för maktbalansen att dessa förluster är garanterade av samma statsbudgetar och bankkontohavare som också finansierar försvarsutgifterna.
Svenska militären liksom försvarspolitikerna lutar sig tillbaka i ruinerna av det tidigare svenska folkförsvaret på alla analyser från experter av hur svagt Ryssland fortfarande är och att det därför inte finns någon risk att Ryssland, som har så många problem på andra håll, finner kraften att anfalla Sverige. Det uttrycktes direkt av Rysslandskännaren Stefan Hedlund på Svenska Dagbladets Brännpunktssida den 7.2.
Den svenska försvarsdebatten blundar helt för det hot mot världsfreden som kommer från andra hållet, från ett konkursmässigt Väst som en mycket liten tid kan vidmakthålla sin militära kapacitet att hävda sin ekonomiska hegemoni. Man är blind för sambandet mellan finanskrisen och den nya Natodoktrinen om att etablera ett strategiskt övertag [1] som ligger bakom framflyttningen av baser och utplaceringen av robotförsvaret – en nya Natovisionen om att kunna slå ut motståndarens kärnvapen, som gjort att storkrig blivit möjligt. Man blundar helt för att just det faktum att ryska militären har så få konventionella trupper, liksom USA, gör att det är kärnvapen det handlar om.
Värst av allt är att man blundar helt för att den som håller fingret på knappen för de amerikanska kärnvapnen är fullständigt styrd av Wall Street och dess brittiska moder i det återstående imperiet. Det betyder att hur mycket än den amerikanska militären försöker samarbeta med den ryska för att avstyra incidenter och kriser; hur mycket än ryska militären visar upp sina jättelika fartyg och robotar vid krishärdarna för att hjälpa den amerikanska försvarsledningen förmå Västvärldens politiker och media att förstå allvaret av vad som är på väg att ske; så är det i alla fall Obama som har makten över knappen och det brittiska imperiet som kontrollerar Obama. Problemet med den amerikanske presidenten måste lösas inrikespolitiskt i USA och det finns redan kongressmotioner för att ställa honom till ansvar.
Men det är ett svenskt problem att en rysk general, Ivashov, kan uttala sig att kriget redan har börjat, och Izborskklubben publicerar ett offentligt PM om tänkbara åtgärder, utan att några alarmklockor ringer i Sverige. [2] Generalen har förutom den militära inringningen och den amerikanska doktrinutvecklingen också kallt studerat det typiska propagandakrig, subversiva operationer och statskupper som genomdrivs av Väst i land efter land. Nu i Ukraina så nära ryska hjärtlandet att det bli utsiktslöst med ett framtida ryskt försvar.
Man kan peka finger mot dessa ryssar men det hindrar inte ett kärnvapenkrig och inte heller alternativet av den planmässiga expansionen av den muslimska världens och Balkans inbördeskrig över alla kontinenter, där alla manipuleras att slåss med alla. Vi behöver nu ett svenskt försvar med förmåga att inta beredskap, men vi behöver framför allt militärer som pratar med varandra över gränserna om hur finanskrisen skall lösas så inte politikerna beordrar fullt pådrag i helvetesmaskinerna.
Ref:
[1] http://www.au.af.mil/au/ssq/digital/pdf/spring_13/lieber.pdf och http://www.larouche.se/artikel/karnvapenkrig-mojligt-med-luftvarn-av-patriotrobotar
[2] http://larouchepac.com/node/29791 och
http://larouchepac.com/node/29800
Bengt Gustafsson!
Jag har försökt komma i kontakt med dig, men det finns för många Bengt Gustafsson i Sverige. Jag menar att om Sverige ska gå med i Nato så måste vi först kontemplera konsekvenserna, vi kan inte bara önska bort dem. Jag publicerade detta på Commander’s Log häromdagen:
Det som är bra i rapporten är att försvarsberedningen föreslår ett breddat och fördjupat försvarssamarbete med de baltiska staterna. Men när de uttrycker sig så här så har de bara hälften rätt; Framtiden blir allt svårare att förutsäga. Det går inte att föreställa sig att en militär konflikt i vårt närområde enbart skulle påverka ett land. Ett enskilt militärt angrepp direkt mot Sverige är fortsatt osannolikt under överskådlig tid. Kriser och incidenter, som även inbegriper militära maktmedel, kan dock uppstå i vår region, och på sikt kan militära angreppshot likväl aldrig uteslutas.
Det är ett falskt axiom att Ryssland inte skulle ha viljan eller förmågan att angripa ett ensamt Sverige. I Georgienkriget 2008 stod ett ensamt Georgien med ambitionen att gå med i Nato, mot en rysk angripare, och det ryska angreppet var planerat enligt Putins egen utsago flera år efteråt. Det finns en hotbild mot Sverige, om ifall våra politiker säger att vi ska gå med i Nato, precis som det fanns en hotbild mot Georgien 2008. Georgien var ett kort steg från att gå med i Nato. Jag anser att ett svenskt Nato-medlemskap bör debatteras. Men beslutet bör lämnas i händerna på folket genom ett allmänt referendum, och inte i händerna på politikerklassen som ju ändå inte är insatt i någonting som har med försvaret att göra, förutom genusfrågan och värdegrunden då. Ett allmänt referendum fungerar som ett extra säkerhetsnät för Sverige som stat, för det blir inte alls lika lätt för Putin att militärt angripa valda delar av Sverige om ifall beslutet om Nato-medlemskap är underbyggt av svenska folket. Nu tror jag inte att angreppet kommer att bli av militär art, utan angreppet kommer att komma i form av en utdragen cyberattack och/eller genom en ekonomisk sammansvärjning mot Sverige. Det enda som kan avskräcka ryssarna från en cyberattack är om vi har en offensiv förmåga att angripa Ryssland med samma medel. Georgiens president Michail Saakasjvili trodde att Nato skulle ingripa ifall Ryssland angrep Georgien militärt. Men Georgien hade ett sämre säkerhetspolitiskt geografiskt läge än vad Sverige har och ett Nato-ingripande var omöjligt. Å andra sidan så föraktar nog USA och deras allierade Sverige och svenskar på grund av vår historiska ovilja att ta ställning.
Georgien 2008 var det berömda ”lackmustestet”. Det blir förstås mer av ett risktagande för Ryssland att angripa Sverige innan vi hinner gå med i Nato, än det var att angripa det isolerade Georgien. Men spelare finns det gott om. Professor Rolf Tamnes, norsk historiker och professor vid Institutt for forsvarsstudier (IFS), understryker att Ryssland inte litar på den svenska alliansfriheten, eftersom de omfattande nedskärningarna av den svenska försvarsmakten betraktas som ett incitament att söka hjälp utifrån, exempelvis från Nato och USA. Det är tydligen inte tydligt utomlands vad svensk ”alliansfrihet” står för? I min mening står det för frihet att välja allianspartner efter eget huvud. Vi borde göra klart detta för omvärlden, även om omvärlden då förskjuter oss ännu mer, för oklarheter gynnar oss ännu mindre. Vi sitter i rävsaxen oavsett!
Roger Klang, Lund Scaniae Sverige
Om Sverige ska gå med i Nato så åtminstone måste vi först avveckla vår handel med Ryssland, för annars så kommer Putin att använda den som ett vapen mot oss. Jag utgår ifrån att det är sekretessbelagt, men jag antar att vi redan håller på att minska oljeberoendet från Ryssland. Och som jag skrev tidigare så måste vi ha en offensiv cyberkrigföringsförmåga. Och gärna ett kraftigt förstärkt försvar, men det är nog att begära för mycket. Innan dess kan vi inte gå med i ett Nato, som jag för övrigt är emot att gå med i av säkerhetspolitiska och personliga skäl. Amerika är inte längre vad det har varit, t.ex. under Reagan’s ämbetstid. Men det är inte vad jag tycker som är viktigt, svenska folket måste få säga sitt. Ett folkligt referendum måste sammanfalla väl med det ökade oberoendet av rysk olja och andra produkter.
Roger Klang
En mycket intressant debatt. Jag vill bara exemplifiera det ryska hotet mot Sverige genom ubåtskränkningarna på 70-80-90 talen. Sverige hade avrustat vår ubåtsjaktförmåga vilket innebar att Sovjet bedömde att Sverige givit upp viljan att försvara våra vatten under ytan. Sovjet förflyttade fram sina positioner. Det tog många år att bestrida det sovjetiska hotet.
”Låt oss hoppas att världssamfundet lyckas förhindra att antalet länder med kärnvapen inte ökar.” Är det inte rätt kontroversiellt att en svensk fd ÖB tycker världssamfundet ska upphöra med sina försök att hindra Iran från att skaffa kärnvapen?
@ Göran Frisk
Är det verkligen bevisat att det var sovjetiska ubåtar?
Mycket som kommit fram på senare tid tyder ju på att det var Nato-ubåtar. Bl.a. detta reportage: http://www.youtube.com/watch?v=94TNy3SjEA0
Personligen är jag väldigt kluven till NATO eftersom det likt EU ger bort självbestämmande. Men det är ju samtidigt svårt att hävda sin rätt om man är liten och svag…