Inför NATO:s toppmöte i Lissabon kommer nu fler och fler rapporter från olika källor om olika förslag som gäller samarbete mellan NATO och Ryssland. En bra översikt ges här av Reuters. Helt klart är att det finns flera gemensamma intressen som gäller bland annat Afghanistan. I ryska källor kan det låta så här. En spännande fråga är gemensamt robotförsvar. Ryssland brukar backa vid konkreta förslag. Frågan är vad Ryssland vill ha i utbyte för att gå med. I rapporterna ovan framgår att de vill ha garantier för att inga större styrkor stationeras i den gamla sovjetiska intressesfären. Frågan är vad man vill ha när det gäller framförallt Georgien. Principiellt accepterar inte NATO att andra dikterar vad enskilda länder väljer för säkerhetslösningar. Samtidigt är det tydligt att USA och NATO vill ha en uppgörelse om gemensamt robotförsvar. Sverige kommer strax bli tvungen att förhålla sig till fenomenet.
Dela artikeln – välj plattform!
6 kommentarer
Kommentering är avstängd.
Vad tror du personligen att detta har för betydelse för svensk del?
Kanske har USA och Ryssland ett gemensamt bekymmer: Kina
USA skulle då behöva omfördela stridskrafter från Atlanten till Stilla havet.
Ryssland skulle behöva förstärka sina militära positioner för att säkra sina sibiriska naturtillgångar.
Europa borde svara för sin egen säkerhet. Valet mellan EU och Nato med ett nedtonat USA blir kanske ganska lätt!
Dessutom kommer den ryske presidenten Medvedev att delta i NATO:s toppmöte – det är snart bara Sverige som står utanför!
@Henrik. På resa. Svarar efter lunch i morgon.
@Henrik. Om det skulle bli fråga om ett reellt samarbete om gemensamt robotförsvar, så skulle antagligen frågan också gå till Euro-Atlantiska Partnerskapsrådet ( eng. EAPC), där vi är med. Det finns flera saker att ta ställning till. Vill vi bli uppkopplade i detta system? Ryssland och USA har samarbetat mer än vad gemene man förstår i den här frågan. Ett center för utbyte av data kommer i såfall ligga i Ryssland, det är parterna i praktiken överens om. Ibland kommer det att röra sig Aegiskryssare i Östesjön som del av detta system. Ska vi kunna stödja detta logistiskt i ett utbyte där vi får robotskydd. Allteftersom Iran skaffar sig längre räckvidder, så når snart dessa missiler svenskt territorium. Det är dags att ta ställning. Vill vi vara en del i paraplyet eller inte? Ska vi så fall betala för detta?Här har du en intressant PM om kärnvapen från amerikanska och ryska strateger bl.a Madeleine Albright : http://www.brookings.edu/~/media/Files/rc/papers/2010/10_nonproliferation_albright_talbott/10_nonproliferation_albright_talbott.pdf
I tillägg så vill jag också peka på de pakistanska robotorna också, och som jag uppfattar att ryssarna är minst lika oroliga för. Vem vet som kontrollerar dessa om 20 år?
Från Anonym (Redigerad)
Bara att haffa
Ryssen kan ta vad den vill. Vad hjälper dyra vapensystem om personalen hängs ut i tidningar.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/aktiviteten-okar-i-ostersjons-vatten_5641373.svd