Det verkar inte gå för full maskin i affären mellan Frankrike och Ryssland avseende de uppmärksammade amfibiestridsfartygen av Mistraltyp enligt ryska källor.
Enligt RIA Novosti ska avgörande förhandlingar genomföras i morgon. I slutet av januari tecknade ländernas presidenter på en ramöverenskommelse om att bygga två fartyg i Frankrike med option på två fartyg till som skulle konstrueras i Ryssland. Dessa skulle innebära en kraftigt ökad amfibiekapacitet för ryska flottan, främst i Stilla havet. Det finns inga indikationer som pekar på att något av fartygen skulle få en hemmahamn i Östersjön inledningsvis. Enklaste sättet att få en hygglig uppfattning om framtida baseringar är att studera nya satsningar på infrastruktur i basområdena. Däremot verkar det som att det kan bli tal om ett nytt varv i St. Petersburgsområdet som F&S skrivit om tidigare.
Nu visar det sig enligt ryska källor att man inte är överens om ledningsutrustningen som fartygen ska utrustas med. Ryssland förväntar sig att fartygen levereras med lednings- och underrättelsesystemet SIC 21 från Thales. Detta system som bland annat finns på det franska hangarfartyget Charles de Gaulle är konstruerat enligt NATO-standard, och skulle kunna vara ett skäl till att Frankrike inte vill sälja detta med fartygen, om de ryska uppgifterna stämmer. Det torde röra sig om hur designen är utförd för att kunna kryptera information som är värd att dölja i så fall.
Underlagsrapporten till RIA:s artikel är en tidigare artikel i Vedomosti som ger fler detaljer kring priser och liknande. Denna motsägs i sin tur av en artikel i Interfax som spelar ned faran för sammanbrott i förhandlingarna. Denna artikel anger priset kring hisnande 575 miljoner € per fartyg, vilken är en väldigt exakt summa.
Ett annat trätoämne tycks vara hur mycket det ryska skeppsbyggnadsföretaget OSK ska delta i konstruktionen av de två första fartygen. Ryssarna vars militära fartygsindustri med några undantag närmast kollapsade under 1990-talet, har en lång väg för att ta tillbaka kompetens inom området. Den planlagda upprustningen av flottan behöver flera skeppskonstruktörer, särskilt som en stor del av den nuvarande kompetensen går åt till viktiga utländska kunder.
De ryska motiven för att köpa Mistral kan vara flera stycken. Förutom själva amfibieförmågan verkar de vara intresserade av att köpa sig know-how om moderna ledningssystem, men också en upprustning av den militära varvsindustrin. Ett fjärde, sällan uttalat, motiv kan vara ett samarbete mot det som Ryssland klassificerar som terrorister från norra Kaukasus, och som de hävdar finns i diasporas i bland annat Paris. Ryssland har vid flera tillfällen påtalat detta, men det finns inte många exempel på att så är fallet i form av arresteringar från fransk polis.
I morgon kväll kanske vi vet mer om det blir någon affär. Även om det är köparens marknad, så är det inte säkert att Ryssland skulle ha framgång i att försöka köpa kompletta fartyg med samma kvalitet som Mistral av andra länder. Jag bedömer att det blir en affär trots allt. Det är helt enkelt för mycket politisk prestige investerat redan.
Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet
”Dessa skulle innebära en kraftigt ökad amfibiekapacitet för ryska flottan, främst i Stilla havet. Det finns inga indikationer som pekar på att något av fartygen skulle få en hemmahamn i Östersjön inledningsvis.”
I Östersjöområdet byggs fem stora landstigningsfartyg typ Ivan Gren. Sen är det enkelt att flytta fartyg mellan flottorna, vilket visas till och från via diverse ombaseringar av ryska örlogsfartyg.
Brezjnev har rätt! Jag bestämde mig tidigare för att köpa F&S högst naiva uppfattning att förhållandena i Stilla Havet och de japanska och sovjetiska dispyterna om Kurillerna skulle vara grund för att Ryssland inte har något intresse av Gotland och/eller Öland och Norrbotten. Detta grundade F&S på att ryssarna har eller ska deployera långdistansmissiler med kärnvapen (de kommer att räcka 600 km, och gränsen för kortdistanskärnvapenmissiler är 500 km enligt internationella överenskommelser, men detta är senare läckt eller proklamerad information) i Kaliningrad, och att detta var det verkliga hotet. Jag ger honom rätt i att det är ett stort hot, men efter katastrofen i Japan så har luften liksom gått ur japanerna att gräla om Kurillerna. Vad innebär det för den strategiska hotbilden mot Sverige, nu med Mistral och andra ryska assaultships? Ryssarna har helt korrekt anklagat oss svenskar för att sakna en egen geostrategi och för att vi därför anammar Natos strategiska analyser. Det är ett tillräckligt motiv för vilken rysk makthavare som helst! Jag skulle om jag var ÖB göra en bedömning av den sammanlagda ryska framtida landstigningsförmågan i förhållande till den svenska övningen Dagny på Gotland under den simultana Zapad 09 i Kaliningrad. Men det är alltid svårt att göra korrekta bedömningar av ryssarnas intentioner på grund av att avsikterna haltar så med deras förmåga. Det att vi höll en så stor övning som Dagny på Gotland simultant med Zapad 09 visar på att ÖB har en annan åsikt än F&S.
Roger Klang
@Brezjnev. Var fartygen konstrueras är inte relevant, annat än att bedöma var provturer görs och hur varvsområden skyddas. Visst kan fartyg flyttas, men alla modulära koncept har brister i samövning samtidigt som förändringar i normalbilden av den digniteten registreras av stormakterna. En färsk analys om rysk geopolitik och dess implikationer från Euroasia Review: http://www.eurasiareview.com/russias-military-modernization-the-geostrategic-and-geopolitical-implications-analysis-18042011/
@Roger. Fast du är en flitig läsare och kommentator av bloggen, vilket jag är tacksam för, så vill jag påminna dig om inlägget jag skrev om Iskander, ryskt flyg och kvalificerat luftvärn: http://krigskonster.blogspot.com/2011/01/mistral-inget-hot-mot-sverige-men.html
@F&S: Nej det var ett annat inlägg, och du svarade på en kommentar av mig. Det är alltid svårt att svara när man inte är one-on-one, men du har inte kommenterat min kommentar här ovan.
Roger
@Roger. Jag har aldrig sagt eller skrivit att Stilla havet skulle vara grund för att Ryssland inte har intresse för Sverige. Jag har däremot pekat på tyngdpunktsförskjutningen mot öster och söder.
Att luften har gått ur Japan efter katastrofen avseende deras säkerhet är inte oomstritt. Det finns en lika stor möjlighet att de går mot kärnvapen och upprustning istället.
”Var fartygen konstrueras är inte relevant,”
Det är ju det jag säger:-)
Ryska Flottan flyttar omkring fartyg mellan Nordflottan och Svarthavsflottan och Stillahavsflottan med avseenden på olika nytillskott. Men inget nämns om stora landstigningsfartyg typ Ivan Gren. Mistral fyller kanske ett tomrum avseende amfibiekapacitet i Stilla Havet, men vad ska fem Ivan Gren fylla för ”tomrum”??
”samtidigt som förändringar i normalbilden av den digniteten registreras av stormakterna.”
Inkluderar detta även ”övervakning” av små landstigningsfartyg typ Dugong, som kan lasta 2 stridsvagnar eller 5 stridsfordon eller 140 ton. 100 Dugonger som speedar fram på Östersjön en midsommarmorgon skulle bli en intressant utmaning att slå ut för någon berörd ”sjömakt” i Östersjön..