RIA Novosti uppgav i morse att Ryssland kommer att anlägga ett nytt varv för att bygga amfibiestridsfartyget Mistral utanför S:t Petersburg, enligt en försvarsindustrikälla. Enligt tidningen ska det nya varvet ligga på ön Kotlin c:a 30 km väster om St. Petersburg. Från 2014 är det meningen att Ryssland, enligt optionen på ytterligare två fartyg, ska kunna konstruera dessa vid det nya varvet. Källan säger till tidningen att varvet sedan skall kunna konstruera kommersiella bulkfartyg och stora stridsfartyg.
Om detta bekräftas drar jag följande slutsatser:
1. Ryssland satsar på att bygga upp sin maritima förmåga i enlighet med det jag tidigare belyst i Ryssland storsatsar på flottan? Att bygga ett varv är en kostsam satsning med stor betydelse för en stats maritima styrka. Det indikerar också att resonemanget att de nuvarande varven inte klarar av detta eller är upptagna med prioriterade exportbyggen sannolikt stämmer.
2. Att Ryssland förlägger ett sådant varv i Finska viken betyder att det är här som kunnandet finns och att man här bedömer att det finns en
möjlighet att skydda dessa varv. De bedömer att det inte föreligger något större hot mot dessa på medellång sikt i närområdet i form av intention eller kapacitet relativt egna kapaciteter, främst luftvärn.
3. Östersjön och Finska viken blir föremål för ökad provtursverksamhet.
Fotnot: Det anges att 16 st helikoptrar får plats att på Mistral. Den siffran gäller NH 90, och är sannolikt färre med ryska Ka-29 som tar något större plats pga dubbla rotorer.
Noterbart är att Fömin Serdjukov sagt att i beväpningsprogrammets budget för åren 2010-2020 finns bara budgeterat för två Mistral. Generalstabschefen anger att den första Mistralen skall avdelas för Stilla havsmarinen för försvaret av ögruppen Kurilerna. Öppna källor anger att den andra Mistralen skall tilldelas Norra marinen.
De två första Mistralerna skall byggas i Frankrike. Idag finns inte varvskapacitet och kunskap i Ryssland för att bygga fartyg av Mistralklass. Finns det om tre år? Inte troligt, snarare bortom 2020.
@Anonym. Det återstår verkligen att se. Jag har tidgare skrivit om denna bristande varsförmåga.
Vad som kanske inte angavs i media var att det nya varvet i Kronstadt är det gamla Amiralitetsvarvet i St Petersburg, som ska utlokaliseras
Det nya varvet, vilket mycket riktigt är en del av Amiralitetsvarvet, kommer att ligga ca 32 km utanför Petersburg. Amiralitetsvarvet ligger mer centralt i Petersburg.
Konstantin Makiyenko, stf chef för centret för analys av strategier och teknologier menar att ”Rysslands varv är så omoderna att det vore vansinnigt att ens renovera dem.”
Det nya varvet kräver en yta av 450 hektar, jämfört med Amiralitetsvarvets nuvarande 60 hektar.
Någon med fortkunskaper inom KKVA kanske kan bedöma möjligheten att bygga ett varv på tre år, med start idag….Bara att få igenom detta kräver sin man när det byråkratiska kvarnarna maler.
Sergey Pugachyov, ägare till Baltiskijs varv kommer inte stilla sitta och titta på…
@Anonym. Det är därför vi lägger passusen ”Om detta bekräftas” med frågetecken i rubriken. Källan skulle ju kunna vara någon som har intresse av att varvet förläggs just där.
@Anonym. Öppna källor från vår fortexpert ger vid handen att t.e.x Kvaerner Philadelphia Shipyard började anläggas 1998 – se: http://www.akerphiladelphia.com/
I slutet mars 2000 (drygt två år) började containerfartyget Manukai byggas med en dödvikt på 29400 ton (minst 7000 t mer än Mistral), och efter 179 veckor blev hon levererad. Från 2005 har varvet byggt fartyg med dödvikten 46000 ton.