De nordiska länderna har olika förutsättningar och har reagerat på olika sätt när det gäller Libyen. Så här är statusen i grannländerna:

Norge – Fullföljer en klar och tydlig transatlantisk strategi och tillkännagav tidigt att man avsåg stödja insatsen med 6 st stridsflygplan av typen F-16 som enligt senaste uppgifter befinner sig på Kreta. Igår kväll tillkännagav försvarsministern Grete Faremo att Norge inte kommer delta i operationer förrän det finns en klar kommandokedja.

Danmark – Har också en klar och tydlig transatlantisk strategi. Var snabbt på plats med 6 st F-16 på Sicilien och flög i söndags eftermiddag ett uppdrag mot mål i närheten av Misrata. Sent igår kväll påstod Khaddafi att danska plan genomförde anfallet mot kommandocentralen i Tripoli. På så sätt försöker diktatorn att knyta samman Muhammedteckningarna med de nuvarande attackerna. Han försöker alltså spela på det religiösa kortet jag skrev om igår.

Fiinland: Utrikesminister Alexander Stubb avfärdade finskt deltagande i upprätthållandet av en flygförbudszon, men sa att landet skulle överväga annan begäran om finskt stöd. Stubbs uttalande andades klar skepsis till militära insatser av Finland överhuvudtaget, vilket är lite överraskande.

Mer av samma skribent