Det blev igår kväll klart att Korridoren til Kaliningrad blir en bok, som kommer att ges ut på Akademins eget förlag senare i höst. Formatet kommer att vara en debattbok i (kort) romanform. Kungl Krigsvetenskapsakademin återkommer senare med information kring beställningsförfarandet, pris och exakt tidpunkt för utgivningen.
För mig blir det nu viss omarbetning av texten. Jag kommer att skriva om prologen till dialogform, göra lite extra faktakontroller och utveckla några beskrivningar. Jag bedömer att boken kommer att bli 10 % längre i den slutliga versionen. Under tiden är blogginläggen spärrade på obestämd framtid.
Du som läsare får gärna tipsa mig om någon vinkel, korrigera upptäckta fel, efterlysa någon utveckling, ifrågasätta händelser eller ge återkoppling på vilka personer som fungerar bäst eller hur andra kan utvecklas. Det skulle vara ett stort stöd för mig i omarbetningen att få denna typ av feedback. Tips kan även skickas via Facebook, och på Twitter till @forsvarsakerhet med #KtK. Enskilda mejl på johan.wiktorin[at]gmail.com . Öppen tråd för Korridoren till Kaliningrad är härmed lös.
Ser med spänning fram emot denna skrift.
Vad kul och förhoppningsvis nås på detta sätt en större publik och debatten kanske så småningom når kritisk massa (hoppas kan man ju).
Utomordentligt!
Finns planer på att delge den till samtliga riksdagsledamöter samt för utdelning till gymnasieelever?
GMY
Glädjande. Ser SÅ fram emot det. Årets julklapp är räddad!
Mycket bra!
Man kan överväga att i bilaga mycket kort skissa på ytterligare några scenarier för att påminna om att boken inte är den enda fallet av möjlig konflikt.
Jag vill minnas att de som först ropade efter luftvärn med lång räckvidd till Gotland var Bo Pellnäs och Bo Hugemark.
Exempel på frågeställningar:
Varför satsar Ryssland på flygstridskrafter, markrobotförband och luftlandsatta förband?
Utgör ballistiska markrobotar ett potentiellt hot mot infrastrukturellt viktiga områden befolkningscentra i mellersta, västra och södra Sverige?
Vilken betydelse har ett ambitiöst luftförsvar av Gotland för möjligheterna att försvara civila och militära mål på fastlandet?
Hur sannolikt är det att behov av luftförsvar uppstår samtidigt i N och S Sverige?
Vore kampen mot terrorismen och den grova organiserade brottsligheten betjänt av att spaningsdelar som ingår i luftvärnsförband rapporterar till en gemensam luftrumsövervakning?
Hur påverkas personalkostnaderna av räckvidd och höjdtäckning för samma verkansvolym?
Hur viktiga är system- och teknikvalen för möjligheterna att undgå upptäckt störning vilseledning mm?
Claes S
Hittar inte serien längre. Är den borttagen?
Lars: Den är borttagen, se den inledande texten.