Jemen är månadens fokusområde som kommit lite i skymundan m a a händelserna i Egypten. Nu är det dags för en uppföljning.

Jemen hade varit fokusområde i fyra timmar när president Saleh annonserade att han eller någon av sönerna inte skulle kandidera i valet 2013. Med denna åtgärd tog han kortvarigt initiativet. Jemen har levt med någon slags låtsasopposition som sorterar under paraplyet Joint Meetings Parties (JMP). De största partierna i detta har varit det islamistiska partiet Islah och Socialistpartiet. I början var demonstrationerna dessa ordnade ganska fredliga med upp till 20000 i huvudstaden Sanaa. Saleh använde fräcka metoder som att bussa in anhängare från Khowlanprovinsen som kom på plats natten före den första demonstrationen och helt enkelt campade där. Oppositionen fick vackert byta mål till stadens universitet istället, där allt avlöpte lugnt och slutade vid lunchtid för att de flesta skulle ha tid att umgås och inta Kat.

Saleh gick sedan vidare och talade om för parlamentet att han avsåg att införa flera valreformer. Bland annat skulle guvernörens väljas direkt i fortsättningen och parlamentsvalen i april skulle skjutas upp för att ge utrymme för reformering.

För några dagar var sedan Jemen ganska lugnt intill dess Mubarak tvingades bort i Egypten. Då började nya demonstrationer under kvällen i fredags, mindre sådana men nu med stort inslag av studenter. Efter att demonstranterna gått med på samtal under söndagen tillkännagav president Saleh att han sköt upp en resa till USA senare i februari för dessa samtal. De ledde ingen vart, så i måndags gick generalsekreteraren i Socialistpartiet ut och hävdade att JMP vägrade återuppta dialogen med presidenten.

Protesterna har sakta växt i styrka under tiden och i tisdags avgick en parlamentsledamot, Abdul Kareem Aslami, från presidentens parti General People’s Congress i protest mot säkerhetsstyrkornas allt hårdhäntare behandling av demonstranterna. Aslami är en inflytelserik schejk från norra Jemen. Strax därefter lovade den shiitiska befälhavaren Abdulmalik al-Houthi sitt stöd till det jemenitiska folket om revolutionen bryter ut.

Igår förvärrades ytterligare läget sedan två demonstranter skjutits ihjäl i hamnstaden Aden under protesterna där.

Ur president Salehs synvinkel är kanske de största problemet protesterna i Bahrain, där den shiitiska gruppen reser sig mot de de sunnitiska makthavarna. Iran hejar förstås på, och Saudiarabien är mycket oroliga, både för Bahrain och för de östra, oljerika delarna i Saudiarabien. Med denna akuta situation för Saudiarabien minskas dess fokus på att stödja Jemen mot AQAP och Houthirebellerna i norra delen av landet. Det är knappast en slump att al-Houthi utlovade sitt stöd i det nuvarande läget. I och med att grupper som studenter och domare utanför den traditionella oppositionen börjar delta i protesterna, så börjar dessa ta fart. Mest momentum verkar det ha i städerna Taiz och Aden. Frågan är om det blir en revolution att stödja eller om landet istället faller sönder, vilket det har mycket större förutsättningar för. Med stora regionala skillnader, en befolkning som fördubblas till 2030 (!), akut vattenbrist, stigande mat – och bränslepriser samt massiv arbetslöshet är det kanske inte så konstigt. Vi kanske får se brittiska förband i Aden igen?

Tidigare relevanta inlägg:

Jamen, Jemen – 2/2, presentation av månadens fokusområde.

Häxbrygden i Mellanöstern sjuder – 26/1, Om Israels läge avseende Iran, Libanon, Palestina och Egypten

Håll ögonen på (p)riset – 16/1, om utsikterna för 2011

Aftonbladet

Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet