Av Johan Tunberger, Avd VI
I torsdagens morgon-TV berättade försvarsminister Karin Enström att regeringen beslutat beställa 60 Jas 39E, populärt kallad Super-JAS. Hon bäddade då försiktigt för att gå vidare med projektet även om Schweiz backar ur –
Man kan förstå att ministern känner behov av att demonstrera handlingskraft efter konferensen i Sälen. Denna genomfördes i skuggan av diskussionen om ”enveckas-försvaret, med vilket en pressad försvarsminister förklarat sig nöjd.
Mot bakgrund av diskussionen var det många som uppfattade Enströms tal i Sälen som ett sannskyldigt ”Goddag Yxskaft”.
Huruvida JAS-beställningen kan förta det intrycket får vara osagt. I alla händelser lägger sig regeringen beträffande antalet plan i nederkanten av de 60 till 80 som de militära myndigheterna bedömt behövas. Hon sade givetvis inget om deras bedömning att ett så lågt antal plan ställer krav på förstärkning av luftvärnssystemen m m.
Apropå sådana beslöt regeringen nyligen att Sverige som första land (!) skall beställa det tyska korträckviddiga luftvärnsrobotsystemet IRIS T. Det är dock luftvärnssystem med lång räckvidd som i första hand behövs bl a för att försvara de fåtaliga flygbaserna, Gotland och befolkningscentra.
Enligt tidigare regeringsbeslut finns det möjlighet att Sverige avbeställer JAS 39 E om Schweiz eller annat land inte lägger någon beställning.
I TV var Enströms formuleringar intressanta: ”Vi vill göra detta tillsammans med Schweiz.” Att vilja är inte detsamma som att villkora…
På frågan om det finns någon chans att Sverige går vidare utan en partner, svarade hon: ”Det är för tidigt att spekulera. Det vi nu gjort är att vi skapat oss handlingsfrihet”.
Alltså genom att beställa 60 flygplan i stället för tidigare angivna 40-60, har regeringen tagit höjd för att Schweiz backar från sin tänkta beställning på 20 JAS 39E.
JAS till varje pris, kan man summera.
Och om ca 5 år kommer man fram till att man måste beställa 20 st JAS 39 F – annars så tappar man i förmåga att hantera störning mm. Så det blir 80 i alla fall…
Ja vi kan bara hoppas. Men innan dess gäller att boet måste byggas ut så att det inte blir en gökunge som tränger ut allt annat.
Inget fel att utveckla flygstridsförmåga på sikt. Men, var är den strategiska analys som ligger till grund för detta? Det får inte bli som i slutet av 1990-talet då försvaret underfinansierades och anskaffning av JAS delserie 3 förvandlade armén och marinen till en ”tummetott”!
Jag ser det senaste JAS projekten som ett industristöd. Det handlar om många arbetstillfällen och därför tror jag inte att någon regering kommer att avbeställa dom 60 planen, även om Schweiz väljer att avstå.
Lägg pengarna på att utveckla och bygga droner istället ….det är framtiden haha
VAD FÖR SLAGS LOGIK ÄR DETTA?
Stor enighet råder om:
– att vi befinner oss i en period med ytterst låg sannolikhet för ett militärt försök att betvinga Sverige
och
– att det endast med hjälp av livlig fantasi och fortfarande med stora svårigheter, är möjligt sätta ens en 2-siffrig sannolikhet på att ett angrepp skulle komma inom 10 till15 år.
Det sagt, gör myndigheterna helt om och fortsätter diskutera det flexibilitetsförlamande JAS-projektet ; som om fienden stod beredd att angripa. Spenderar pengar på att möta ett hot med nära 0 sannolikhet när man borde satsa på ett hot som åtminstone är någon procent högre!!!
Är inte detta en näst intill smärtsam brist på logik:
att investera i dagens motmedel-teknologi och ideer om hur en angripare skulle använda gårdagens krigsmaskiner
när
morgondagens krigsteknologi (som alltid bestämmer hur ett krig kommer att föras) redan finns ….och används av dom som har råd. (eller för att landets ekonomi behöver aktiviteterna)
Man måste vara totalt utan mod att försöka se in i framtiden för att inte inse att robotar(drönare) i många skepnader kommer att vara defininierande för framtida krig.
Där t ex JAS inte har en chans.
Hur kan någon som vågar och kan tänka inte undgå slutsatsen att NU är rätta tiden att slussa in alla resurserna som svenskarna vill spendera på militärt försvar till att skapa ett försvar som är verksamt i robotkrigsåldern?
OK, en politiker som bara jobbar för sitt återval kanske kan? JAS är säkert bra för Sveriges ekonomi på kort sikt men varför låtsas att det görs för att säkerställa svenskarnas framtida frihet?
Apropås drönardebatten:
För att flyga drönare krävs fungerande satellitnavigeringssystem. Sådana äger inte Sverige och vi kan ju räkna med att USA-systemen krypteras och vem vet vad som blir av Europas i en framtida konflikt.
Svenska flygförare kan navigera manuellt och i viss mån ledas av flygledare.
Glöm det fredstida perspektivet.
Göran