Gammelmedia i form av DN uppmärksammar idag det som jag skrev om i tisdags, nämligen att säkerhetsincidenterna i PRT MeS område mer än fördubblats under första halvåret 2011 jämfört med samma period 2010.

Samtidigt är den militära retoriken att antalet attacker minskar. General Petraeus gjorde häromdagen ett uttalande om detta, eftersom trenden när det gäller attacker mot ISAF och afghanska styrkor är svagt nedåtgående. Det finns mycket som talar för att det är så, men det betyder samtidigt att ökningen i säkerhetsincidenter som ursprungligen ANSO rapporterar om, innebär att väpnade motståndsgrupper i än högre utsträckning går mot mjuka mål i form civila.

I Mazar-e-Sharif är de väpnade motståndsgruppernas kamp så trovärdig att guvernören Atta, enligt sin egen talesman, inte har möten utanför sin egen bostad eller sitt kontor. Nyligen dök inte guvernören upp när den avgående USA-ambassadön Karl Eikenberry besökte staden. Guvernörens värdering av säkerhetsläget visar i att han strax före det senaste beskedet hade skydd av trupper i ett tiotal fordon när han rörde sig ute. Om en dryg vecka ska afghanska styrkor påbörja övertagandet av ansvar för säkerhet i staden. Om inte Atta visar sig vid tillfällen i form av cermonier, så har motståndarna vunnit ytterligare en viktig propagandaseger.

Det är precis som forskarna Honig och Käihkö vid Försvarshögskolan skriver på dagens Brännpunkt: Det blir ett våldsamt och smutsigt uttåg ur Afghanistan.

Debatten om våra truppnivåer kommer börja efter semestern. Jag har sedan 2008 drivit linjen att det gäller att reducera ytorna istället. Att förändra nivåerna med 50 soldater innebär ~ 10% förändring av trupptätheten . Att minska med en provins vid samma antal soldater innebär ~ 1/3 större trupptäthet. Två provinser bort ger dubbel trupptäthet istället. Om du vill läsa mer om överväganden i samband med den senaste politiska överenskommelsen i Sveriges Riksdag, så hittar du det här.

Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet

Mer av samma skribent