av Johan Tunberger
Min tes är att den geopolitiska situation vi befinner oss i är under snabb utveckling och att frågan om svenskt medlemskap i Nato måste ta detta i beaktande.
Ibland hävdas att begreppet geopolitik implicerar något oföränderligt. Motståndare till Natoanslutning hävdar ofta att det som kallas 1812 års politik – kodifierat i alliansfrihetsdoktrinen – ”tjänar oss väl” eller ”har tjänat oss väl”. Språkbruket varierar som bekant.
Försvarsminister Peter Hultqvist har bland annat inför Krigsvetenskapsakademien i närmast entusiastiska ordalag beskrivit de många militära samarbeten Sverige deltar i. Han beskriver hur vi spinner oss in i en allt tätare kokong fylld med militära utbyten med grannar och väststater. Exempelvis transiterar AWACS-plan över Sverige och svenska Flygvapnet och Marinen övar med Nato eller bilateralt med USA. Försvarsberedningen har givit motsvarande framställning.
För varje utomstående måste Sverige framstå som en väststat och den deklarerade alliansfriheten som näst intill obegriplig. För hur kan ett land välja den märkliga säkerhetspolitiska lösningen att betraktas som egentligen tillhörande en allians men samtidigt i närmast evangeliska termer avvisa tanken på dess militära återförsäkring. Som många har påpekat, torde detta vara den mest utsatta säkerhetspolitiska situation en stat kan försätta sig i.
Samtidigt uppträder ryska stridskrafter demonstrativt provokativt mot oss. Ubåtskränkningarna bedömer jag var avsedda att bli upptäckta för att påvisa vår maktlöshet. Nyheter om ryska militära provokationer tenderar att värderas ned i svenska media. Ryska stridskrafter uppträder än mer frekvent provokativt mot de baltiska staterna och ryska makthavare rasslar med kärnvapen. Detta rapporteras knappast i svenska media.
Jag vill alltså hävda att 1812 års politik, en säkerhetspolitisk linje som litet lättvindigt uttryckt går ut på att dra ned huvudet mellan axlarna och från denna position försiktigt betrakta en ofta ond omvärld, knappast är hållbar i ett läge där den geopolitiska situationen är stadd i snabb förändring.
På 1800-talet och under det första världskriget höll den därför att Sverige låg i Europas periferi och tillgången till svenskt territorium knappast var krigsavgörande. Redan under andra världskriget var läget annorlunda. Sverige klarade sig genom malmexporten och därmed att vara medkrigförande – detta är Wilhelm Agrells formulering – till Hitlertyskland under ett antal år. Under det kalla kriget spelade vi under täcket med västmakterna, vilket var känt av Sovjetunionen, men inte av svenska folket.
De geopolitiska förändringarna är många och djupgående. Arktis växer i betydelse. Östersjön har blivit en vital transportled för rysk olja och naturgas.
Viktigast är dock att Ryssland – ett skräckvälde för att citera utrikesminister Wallström – slagit in på en revanschistisk linje, vilken som minimum verkar syfta till att återupprätta Sovjetunionens inflytelsesfär i ”det nära utlandet”. De ryska väpnade styrkorna rustas upp i snabb takt. De militära anslagen värnas när den ekonomiska krisen framtvingar stora neddragningar på andra samhällsområden.
Upprustningen innebär att stora delar av den ryska krigsmakten är snabbt rörlig i olika riktningar och håller hög beredskap. Denna utveckling har förstärkts av satsningarna på fjärrstridsmedel, som ger förmåga att snabbt kunna dekapitera exempelvis den svenska försvarsmakten.
Moskva har under Putin också visat en påtaglig förmåga att agera kvickt och ta omvärlden mer överraskning. Villrådigheten i väst har förstärkts av ett skickligt bruk av s. k. hybridkrigföring på en nivå som ligger någonstans i skymningszonen mellan krig och kris.
Samtidigt pågår en minskning av västsidans militära resurser i Europa. De amerikanska styrkorna har minskat, om än i långsam takt. De brittiska och tyska dras ned och förfaller delvis på ett sätt som vi känner igen hemifrån.
Den svenska Försvarsmakten är mer att se som en incidentvakt än ett egentligt försvar. Det har stora luckor på snart sagt alla områden och förfallet fortskrider. Inte ens om anslagen skulle höjas med de fyra miljarder om året som man begärt skulle resultatet i bästa fall bli annat än 2009 års beställning på en i första hand expeditionär styrka, främst lämpad för utomeuropeiska insatser. Den aviserade höjningen på en knapp miljard om året kan bara bromsa förfallet en smula.
Numerären är låg. Fredsförbandens lokalisering i den svenska geografin ger ett uttryck för det militärkommunala komplexets dödsryckningar snarare än för ett operativt tänkande. Resultatet är en struktur där förment fredsrationella skäl prioriterats in absurdum. Större delen av Försvarsmaktens behov av nödvändiga insatsvaror, som reservdelar, är exempelvis koncentrerade till några sårbara lagerbyggnader i Arboga. Häromdagen hörde jag en uppgift om att det svenska försvaret skulle kunna vara insatsberett på tre månader; det nämndes som ett framsteg.
De geopolitiska förändringarna, den ryska revanschismen parad med upprustning, de västliga militära neddragningarna och vår egen självförvållade militära impotens, kräver eftertanke.
Ofta framförs i debatten att ett svensk medlemskap i Nato skulle öka risken för att vi dras in i militära förvecklingar; detta genom att på något sätt dra på oss ryska militära åtgärder, som annars inte skulle verkställas, så länge vi är alliansfria. Detta är att fästa stor tillit till ett Ryssland som brutit mot FN-stadgan, den europeiska fredsordningen, 1994 års avtal som garanterar Ukrainas suveränitet och integritet och som utan att blinka blåljugit om rysk militärs roll på Krim och östra Ukraina.
Mot denna bakgrund tror jag att det är få som skulle hävda att de baltiska staterna skulle vara säkrare om de stod utanför Nato. Att hävda att den ensidigt deklarerade svenska alliansfriheten skulle ha större ”verkansgrad” än rättsligt bindande mellanstatliga traktater för att skydda oss mot angrepp är att bygga luftslott. Ett svenskt medlemskap skulle däremot ha påtagligt avskräckande effekt genom att garantera militärt stöd i händelse av en allvarlig kris.
Utan tvivel skulle ett svenskt Natomedlemskap väcka rysk ovilja, åtminstone under en övergångstid, helt enkelt för att Moskva skulle se det som en inskränkning av sin handlingsfrihet. Jag har svårt att inse att det skulle strida mot det svenska intresset.
Om en allvarlig kris skulle uppstå i vårt närområde, kanske mest sannolikt som ett ”hybridintrång” i någon eller några av våra grannstater utgör ett i praktiken oförsvarat Sverige en osäkerhetsfaktor. Genom att besätta vitala delar av landet – jag tänker särskilt på Gotland – skulle Ryssland kunna avregla ett stort operationsområde i sitt ”nära utland” med potentiellt katastrofala konsekvenser, inte bara för oss.
Ett svenskt medlemskap i Nato skulle, förutom den politiska avskräckning det skulle innebära, ge möjligheter att i fred förbereda och öva snabba och effektiva förstärkningar och därmed täppa till en del av de många luckorna i svensk militär förmåga. Förstärkningar är bara militärt trovärdiga om de förberetts och övats i fred.
Not
1. | Krönikan bygger på ett inlägg av författaren i Krigsvetenskapsakademiens avd VI. |
Medlemskap i NATO innebär att Sverige blir Krigsskådeplats !
Vi måste bilda en Nordisk Försvars-Politisk-Ekonomisk Union,
och hålla Världen utanför.
Så klarar vi oss bäst !
Arne Strand.
…och med vilka nordiska länder tänker du dig Arne Strand? Norge har med all tydlighet visat att de inte är intresserade. Danmark likaså. Kvar är då Finland.
En nordisk försvarsallians kan bara existera inom ramen för Nato, allt annat är naivt önsketänkande.
Norge och Danmark kommer att komma till samma slutsats att,
” Vara medlem i Nato gör dessa länder till Krigsskådeplatser ” !.
Bättre ett Nordiskt Förbund som ingen sida vill att Den skall stå på Den andra Sidan i ett Framtida Globalt Krig.
Varför skall Nordens Länder offra sig i Krig för Väst Mot Öst eller Tvärs om ?
Nej – Vi skall bara offra oss för våra egna intressen,
detta borde väl vara en självklarhet eller ?.
Naivt tänkande ? – Knappast !.
Arne Strand.
@Arne Strand:
Nej det är precis tvärtom, om vi inte går med i Nato så blir Sverige krigsskådeplats. Det blir en kapplöpning mellan stormakterna om att ’låna’ land, som Karlis Neretnieks uttryckte det. Hur vi än gör så måste vi kunna försvara oss själva till att börja med, även med ditt förslag. Men tror du verkligen att våra nordiska grannländer kommer att lita mer på oss än på USA? För det är det som krävs med ditt förslag.
Det är inte ens säkert att vi får komma med i Nato. Britterna kanske lägger ett veto. Men om vi kan det så bör vi gå med snarast.
Ett Nordiskt förbund kan om det blir anfallet ta hjälp från andra sidan.
Det enda som behövs är då hjälp med flygstridskrafter.
Ryssland har inte Resurser att Invadera ett Nordiskt Förbund i ett Globalt Krig Mot Väst,
om vi i Förväg ansluter oss till Nato så måste Ryssland slå på Skandinavien.
Men vad är det som Garanterar att inte Väst kommer vara de som Först anfaller och Invaderar Ett Nordiskt Förbund,
det som du ordar om – En kapplöpning om Skandinavien.
Den som behärskar Skandinavien behärskar också Nordattlanten och Krigsutgången där,
jag föredrar att det är Vi i Norden som gör detta.
Vem kan då komma till vår hjälp om Norden attackeras – svar – bara Ryssland.
Alltså – Ingendera sidan kan vinna på att anfalla ett Nordiskt Förbund.
Arne Strand.
Jag föredrar att det är Vi i Väst som behärskar Skandinavien och Nordatlanten och Gotland och Baltikum och hela Ukraina och att vi bjuder in det ryska folket att samarbeta.
Jag föredrar att Vi I Skandinavien behärskar Skandinavien och inga andra !.
Arne Strand.
Jag håller med Arne Strand om det! Skandinaverna ska behärska Skandinavien och inga andra. Men är det möjligt? Jag tror inte det i dagsläget. Men med rätt ledare så skulle det kunna gå. Stefan Löven och Peter Hultqvist är inga katastrofer i sig själva, men med ett feministiskt utrikesdepartement och en socialist, dessutom en kvinna, som finansminister så kan det bara gå åt skogen. Och det är väl där jag slutar också 😉 Som skogstokig alltså.
Där håller jag med Arne Strand! Det vore bäst om Skandinavien behärskade Skandinavien. Men är det möjligt i dagsläget? Jag tror inte det. Men med rätt ledare skulle det kunna gå. Stefan Löven är inte någon katastrof för Sverige och inte heller Peter Hultqvist är någon katastrof för landet. Men med ett feministiskt utrikesdepartemente och en socialist som finansminister, till råga på allt en kvinna, så kan det bara gå åt skogen. Och som skogstokig lär väl jag också sluta förr eller senare. Jag är ju en dissident, som anser att vi inte lever i en demokrati. 😉
Jorden må vara rund, men Vi i Skandinavien vet att vi är en del av Väst, så Väst är ju också Vi och inga andra. Det måste Vi ju tillsammans vara överens om, Du och Jag, Arne. Låt inga andra splittra oss.
Lysande artikel Johan!
@Arne Strand:
Vad du förespråkar är Selbstmord aus angst vor dem tot.
Ich habe kaine Angst fur dem Tot !.
Arne Strand.
Att vi skulle klara oss ifrån ett krig i vårt närområde (norra Europa) genom att hålla oss utanför NATO är rent önsketänkande. Precis så ville Stalin att vi skulle tänka, precis så vill Putin att vi skall tänka. Nordisk försvarsunion urreddes 1947, sedan gick Danmark och Norge med i NATO. Finland var bundet av VSB-pakten med Sovjet och fick inte liera sig med någon (utom möjligen med Sovjet). Tyskland ”behövde” inte oss för att nå sina syften, han räknade med att vi gärna skulle ansluta oss till Stortyskland när han vann. Om så hade varit: hade vi haft något val?
Se mitt svar till Roger Klang !.
Arne Strand.
Det skrivs (och pratas) mycket om försvarsgarantier. Om man betraktar omvärlden, vilka NATO-länder har politisk vilja och militär förmåga att komma till Finlands och Sveriges undsättning? Jag är rädd att NATO, om det blir hett i norra Europa, kommer framstå som en chimär. Förutom vår egen vilja och förmåga är det endast USA som kan göra skillnad.
Alltså: den enda vägen är att med vilja skaffa oss egen förmåga. Då kan kanske vi kan påräkna stöd från USA.
@Arne Strand:
”Ryssland har inte Resurser att Invadera ett Nordiskt Förbund i ett Globalt Krig Mot Väst,
om vi i Förväg ansluter oss till Nato så måste Ryssland slå på Skandinavien.”
Vem har sagt att det blir ett globalt krig mot Väst? Vi kanske blir ensam måltavla åtminstone till att börja med, har du tänkt på det?
”Men vad är det som Garanterar att inte Väst kommer att vara de som Först anfaller och invaderar Ett Nordiskt Förbund”
Jag tror inte att Väst skulle initiera ett krig vare sig mot Sverige eller Ryssland. Ryssland kommer alltid att anfalla först.
”Den som behärskar Skandinavien behärskar också Nordattlanten och Krigsutgången där,
jag föredrar att det är Vi i Norden som gör detta.”
Jag med!
”Vem kan då komma till vår hjälp om Norden attackeras – svar – bara Ryssland.”
Va, menar du verkligen allvar? Jag vill inte ha deras hjälp!
Ok, jag ber om ursäkt för att jag misstolkade dig och förhävde mig när jag sade att du begick ’Selbstmord aus angst vor dem tod’. Det är lätt hänt att när man är ett litet land, som troligtvis kommer att bli avhängigt andra stater i ett krig mot en stormakt, att man tolkas fel.
Jag skrev ett Utvecklande svar på denna eder utsaga,
då jag såg att ni enligt mitt förmenande inte förstår Världspolitik.
Herr Jeppson vägrade posta det,
av orsak och anledning som undandrar sig min bedömning.
Jag meddelade Honom då att jag lämnar detta forum.
Vilket jag härmed verkställer.
Adjö.
Arne Strand.
Det tackar vi för Arne.
tArne Strand.
Jag förstår visst världspolitik. Jag var tidigare inne på dina idéer men har nu ändrat mig, efter Rysslands invasion av Ukraina, till att förespråka Nato-anslutning, också för att jag tror att USA:s konservativa har tvingats att ödmjuka sig under Obama. Än är inte USA uträknat förhoppningsvis. Men som du kan se på min hemsida så var jag helt inne på dina idéer när jag skrev min bok Revolution in Military Affairs. Du kan hitta den om du trycker på mitt namn här bredvid min kommentar. Annars gå in på dettyskakriget.com. Jag tror att du skulle tycka att boken är intressant. Jag brukade ha din världsåskådning se.
Mvh Roger M. Klang
Kan inte någon se till att Svenska folket får rösta om ja eller nej till nato.