Bloggen Skipper hade igår en genomgång kring Försvarsmaktens ekonomi 2012. Se även bloggen Cynismer.
Jag tänkte här ta fasta på en notis i skymundan, nämligen den om att Försvarsutskottet för tillfället stoppar beslutet om rationaliseringar av försvarslogistiken enligt regeringens förslag. Dessa rationaliseringar är inplanerade om 700 MSEK/år från 2013 enligt budgetunderlaget 2012 (se sidan 4).
Jag har tidigare skrivit om min skepsis till att ta ut dessa rationaliseringar och att jag inte tror på idén. I sak är det bra att frågan föreläggs Riksdagen för beslut, och under tiden får vi förhålla oss till att rationaliseringen är uttagen med detta belopp i planeringen.
Om Försvarsmakten slår i bromsen som bloggkollegorna rapporterar om, så kommer vi gå in i 2013 med ekonomin i balans, men med ett verksamhetsmässigt underskott. Det kommer i så fall vara fråga om att personal inte övat eller inte anställts i tillräcklig omfattning. Det innebär i sin tur att accelerationen i uppbyggnaden måste öka 2013 jämfört med liggande planering. Men organisationen är inte dimensionerad för att utbilda många av de som skulle utbildas 2012 och ska utbildas 2013 under samma år. Antingen får man sprida ut extrarekrytering över en period av år eller så får man förskjuta planeringen ett år. Ungefär det resonemang som jag förde för snart ett år sedan om GSS i samband med Sälenkonferensen.
Till detta ska då läggas eventuellt 700 MSEK i andra rationaliseringar för att uppväga en inte genomförd logistikrationalisering enligt ovan, varpå vi får en liknande situation igen. Grunden är att Försvarsbeslutet 2009 är underfinansierat.
Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet
Bra inläg och tack för länken, men du skrev fel i länktexten. Bloggen är inte ”Klart Skepp” som du skrev, det är en helt annan blogg.
Lyckohjulet snurrar fortfarande. Än är det inte helt klart mellan vilka spikar det stannar i utfall. Men mörkt ser det ut…
@Wiseman. Intressant liknelse!
@Skipper. Ja, men givetvis! Ändrat! Din genomgång var ambitiös!
Jag tror det inte finns på agendan att ställa in rekrytering av GSS under 2012. Detta har högsta prioritet inom FM just nu. Rekrytering och utbildning av GSS går före all annan nivåhöjande utbildning så som OF2 utbildning, SU samt HSU, men också fristående kurser (YBK).
De som påbörjar GMU under 2012 kommer sannolikt inte att drabbas i så stor omfattning av annonserade ekonomiska nedskärningar p.g.a att de kommer att vara under utbildning under större delen av 2012 (beroende på vilken tjänst de skall utbildas mot).
Värre blir det för de som redan är anställda och skulle varit en del i förbandsproduktionen under 2012. Hur får man dessa att vara fortsatt motiverade och att stanna kvar i FM?
@Wiseman
Väntar med spänning på ditt planerade inlägg i ämnet! 🙂
Skipper:
Det är vi fler som gör 🙂
Kommer ett kortare inlägg i kväll inom samma vetenskap, men inte samma ämne.
Om den bakomliggande orsaken till detta tvärstopp är ett underfinansierat FB 2009 så uppkommer onekligen frågan om varför det blev underfinansierat.
Den enda oförutsedda händelsen sedan 2009 är Libyeninsatsen, och den borde inte ha en så stor ekonomisk påverkan att hela FM måste ställas på sparlåga hela nästa år.
Den enda andra stora skillnaden är det nya personalförsörjningsystemet.
Är det så illa att FML antingen inte kunde räkna ut hur dyrt det skulle bli, eller att man medvetet använde glädjesiffror för att sälja in sin hett eftertraktade förändring?
@Per. Det finns många hypoteser. En annan är att ambitionen är för hög? Jag kommer återkomma om detta under Sälen.
Jag som trodde att PRIO var till just för att förhindra underfinansiering. Ack, så naiv jag var…
Men Tolgfors kommer säkert att skriva i sin blogg att ”ekonomin är i balans” även de kommande åren. Det han aldrig nämner är i balans med vad?
Statsfinansiering balanserat med utgifter? Eller förmåga i balans med hotbild och tänkbara insatser?
'För hög ambitionsnivå' och 'glädjekalkyl' torde vara i princip samma sak.
@Per A. My fault. Jag menade att det kan finnas andra saker än bara personalförsörjningen som man kan ha haft höga ambitioner med.
@Chefsingenjören. Anslag och utgifter är i balans. De har varit det de senaste 20 åren.