Försvarsfrågan blev uppmärksammad under SVT:s partiledardebatt i söndags när statsministern öppnade för diskussioner om en ökning av anslaget redan i höst. Detta följdes sedan upp av försvarsminister Karin Enström i en SVT-intervju. Det är bara att gratulera statsrådet som i de långsamma beslutskvarnar som mal i Regeringskansliet ändå ser ut att få igenom en riktningsförändring.

Vad det skulle kunna handla om i reella tal vet ingen ännu. Jag har dock svårt att se att det skulle bli fråga om någon signifikant ökning med bibehållet överskottsmål och många konkurrenter om det reformutrymme som finns.

Mitt intryck är också att försvarsministern också är den som tagit tag i tolkfrågan inom regeringen. Även här måste det tassas långsamt med hänsyn till tidigare besked, inte minst av migrationsminister Tobias Billström. Tyvärr har det väpnade motståndet i Afghanistan ingen respekt för sådana finesser, och sedan drygt tre veckor tillbaka är de ”insourcade” tolkarna i Shebregan utan arbete och vad jag förstår utan skydd från vårt håll.

Karin Enströms tilltro till EU som militär aktör vid en kris i närområdet blev omskriven för några veckor sedan. Igår blev den bilden utmanad av ingen mindre än NATO:s generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen som enligt rapporteringen sa att ”Soft Power” (syftandes på EU/Europa) inte är något riktigt inflytande utan militär trovärdighet.

Nu finns det ett hyggligt mått av organisationsegoism i ett sådant uttalande. Det är ändå ett intressant uttalande från organisation som i sin tur häromdagen blev ifrågasatt av USA:s förre utrikesminister, Hillary Clinton. Den möjliga presidentkandidaten för demokraterna 2016 menade i ett tal före helgen att NATO riskerar att bli militärt irrelevant. Råttan på repet?

Detta och mycket annat skulle jag vilja fråga Karin Enström om, men tyvärr är hon den enda försvarspolitiske talespersonen som inte lämnat klartecken till intervjuserien jag inledde nyligen. Alla andra svarade inom ett dygn. Nu har försvarsministern ett digert program och de andra har jag kontaktat personligen till skillnad från moderaterna, där jag var lite osäker på vem de ville eventuellt skulle representera partiet. Moderaternas presschef hörde dock av sig inom tio minuter med beskedet att frågan gått till försvarsministerns pressansvarige. Jag hoppas att vi så småningom får ett positivt besked från Jakobsgatan.

Mer av samma skribent