Tempot har ökat i Afghanistan och Pakistan. Pakistan fördömer de helikopterräder som ägde rum på pakistanskt territorium i helgen. Förra veckan kom också nyheten om Bob Woodwards nya bok: Obama’s War, där det förekommer uppgifter om att CIA har en hemlig ”armé” om 3000 man i Pakistan. Dessa och andra saker indikerar att General Petreaus mfl bedömer att motståndarnas kraftcentrum utgår från Pakistan. I det ljuset är offensiven mot Kandahar ett uttryck för en slags manöverkrigföring, där man försöker underminera kraftcentrum genom att behärska avgörande punkter.

General Petreaus har nyligen berättat att det förekommer kontakter på hög nivå mellan ministrar i den afghanska regeringen och talibanerna. Det är förmodligen så att delar av talibanerna är hårt pressade militärt, vilket skulle underblåsa förhandlingsviljan. Men, konflikter avgörs av vilja, och det finns flera andra som kommer göra allt som står i deras makt för att omintetgöra en förhandlingslösning. Mer om detta i nästa månads fokusområde.

Edit: DN, DN, SvD, Expressen och Aftonbladet har en TT-artikel om terrorplaner mot Europa som avslöjats med ursprung i Pakistan. Grupperingarna bakom dessa planer är några av de som kommer att försöka omintetgöra en politisk lösning som ger västligt inflytande. Mer om detta som sagt i nästa fokusområde på fredag.

Edit: President Karzai grät enligt Reuters när han i ett tal uppmanade afghanerna att välja freden snabbt. President Karzai har bittra erfarenheter av att levande i exil, och jag bedömer av citaten att det troligen var äkta känslor från en man som är pressad från många håll (se ovan).

Mer av samma skribent