≡ Menu

Kungl Krigsvetenskaps­akademien grundades 1796 av general­löjtnanten, friherre Gustaf Wilhelm af Tibell.
Akademien ska främja vetenskaper av bety­delse för fädernes­landets försvar samt följa och bevaka forsk­ning och utveck­ling av bety­delse för rikets säkerhet och försvar.
Akademiens vilja är att, som en oberoende institution, bidra till och delta i försvars- och säkerhetsdebatten.
Tibellska fonden är öppen för att stödja Akademiens verk­samhet som ett veten­skapligt instrument inom säkerhets- och försvars­området.
 Stöd Akademien! Lämna ett bidrag till Tibellska fonden!
Klicka på bilden för mer information.

Den senaste tiden har det förekommit uppgifter om att AU vill skicka en styrka på 3000 man för att stabilisera Mali. Styrkan behöver ett mandat från FN:s säkerhetsråd och Frankrike står redan bakom förslaget, vilket talar för att EU kan få en understödjande roll.

F&S belyste tidigt riskerna för att Libyens grannländer skulle kunna destabiliseras när Libyenkriget tog fart våren 2011. När Khaddafi föll, så tog mycket riktigt tuaregbefälhavare män och vapen med sig för att slåss mot centralmakten i Mali och utropa en självständig stat i norra Mali. Det gick fort att göra, eftersom det samtidigt skedde en militärkupp som försvagade Malis institutioner. När väl segern var vunnen i norr, dök det plötsligt upp en islamistisk rörelse vid namn Ansar Dine och delade äran, eftersom de gick in i ett samarbete med tuaregstyrkorna.

Knappt hade bläcket torkat förrän Ansar Dine utropade Sharialagar, vilket nu splittrat de nyblivna alliansen. Istället har vi kunnat följa hur Ansar Dine tagit över staden Timbuktu bland annat och förstört gamla helgedomar. Dessutom har rörelsen fått sällskap av jihadister från Al Qaida i Maghreb (AQIM) som fått upp vittringen på smuggelknutpunkterna i regionen. Att dessutom få möjlighet att förstöra sufiska byggnader i den gamla inbördes kampen mellan islams trosinriktningar, ökade attraktiviteten för AQIM att störta Mali i kaos.

Eftersom omvärlden så sakteliga har vaknat, så bedömer jag att en konstellation av Malis centralmakt och tuareger med understöd av AU kommer att kunna köra bort de islamistiska grupperna, under förutsättning att de hittar en formel för att tuaregerna får en delstat med starkt självstyre.

I själva Libyen har jihadisterna haft de lite svårare. Deltagandet i det libyska parlamentsvalet gjordes halvhjärtat med svag organisationer. Däremot har vi de senaste månaderna kunnat se attacker mot Internationella Rödakorskommittén och Röda Halvmånen liksom västliga, diplomater och konsulat. I veckan sprängdes också den första bilbomben i Tripoli. Generalen Younis misstänkte mördare fritogs också nyligen i en spektakulär räd. Val av mål och tillvägagångssätt talar för att det är jihadister som utfört dessa operationer.

I Egyptens kärnland har jihadisterna kämpat med att få utrymme efter Mubaraks fall, eftersom den djupa staten i landet mer eller mindre är intakt. Däremot finns det en potentiell bas bland salafistiska anhängare i Nourpartiet som kan bli betydelsefull på sikt. I Sinai har däremot kraften räckt till, och bränsleledningar mellan Egypten och Israel har sprängts sönder otaliga gånger senaste året.

I söndags genomförde också en stor grupp beväpnade män ett anfall mot egyptiska posteringar i Sinai och dödade minst 16 egyptiska soldater. Enheten tog över pansarskyttefordon och satte full fart mot Israel, och lyckades faktiskt köra över gränsen innan IDF slog ut två av de tre fordonen. Igår har så egyptiska krigsmakten svarat med flyg- och helikopteranfall mot andra jihadenheter i området som stridit med egyptiska armén. Minst 20 salafister ska dödats i den första operationen som skett sedan 1979 med flyg och helikoptrar över Sinai.

På skuggsidan i Egypten finns också den minskade religiösa friheten som uttrycker sig ibland annat kraftigt ökade trakasserier och attentat mot kristna kopter i landet. Det är samma bild som i norra Nigeria, där Boko Haram försöker rensa några av de norra delstaterna genom brutal terror mot kristna.

Denna utveckling har märkligt nog inte kommit med i amerikanska utrikesdepartementets årliga rapport om mänskliga rättigheter (2011). Där har kapitlet om religiös frihet ersatts av en hänvisning till en internationell rapport istället som behandlar 2010, det vill säga före den Arabiska våren.

De mest uppmärksammade jihadisterna den senaste tiden har varit det inflöde av krigare från när och fjärran till Syrien för att störta Assadregimen. Långsamt börjar det gå upp för omvärlden att den syriska revolten riskerar att kidnappas av samma grupper som vi slåss mot på andra platser. USA:s utrikesminister Hillary Clinton varnade häromdagen för att inte Syrien får slitas sönder av strider mellan olika sekter. De som försökte sända terrorister och ombud för att utnyttja situationen skulle inte bli tolererade, enligt Clinton. Det är oklart om det var någon/några särskilda hon syftade på. En tolkning är att det var riktat mot Iran och Hizbollah, eftersom frågan om Iran och dess kärnvapenkapacitet står i vägen för en politisk överenskommelse om Syrien.

Helt klart är i alla fall att Saudiarabien och Qatar finansierar del av motståndet. Qatar understödjer det syriska Muslimska brödraskapet, medan saudier ger stöd till wahabister. En genomläsning av bra mediers direktrapportering ger en bild av mängder med improviserade grupper, där just de som får mycket pengar utifrån kan köpa sig fler och bättre vapen. Det är helt klart att omvärldens ovilja att nå en politisk kompromisslösning i Syrien har bidragit till att eskalera konflikten, eftersom alla aktörer försöker säkra sina intressen.

På sikt bedömer F&S dock att det syriska folket inte kommer att acceptera jihadister som påtvingar kaos eller rigida tolkningar av Sharia i landet, om regimen faller. Det som talar för det är att det finns en hyggligt stark nationalkänsla i landet, att landet historiskt varit ganska religiöst tolerant och de senaste femtio åren styrts av ett sekulärt parti. Dessutom är syrierna medvetna om hur grannlandet i öster, Irak, lidit och lider av inbördes strider. Men om den bedömningen är riktig, så kommer det att bli en lång väg dit med stort lidande.

Det grundläggande problemet för väst tycks vara att vi i vår iver att stödja liberala, demokratiska krafter som vill befria sig från förtryck inte vill skaffa oss tillträckligt djup kunskap om vem som är vem lokalt och därmed kunna värdera styrkeförhållandena. Det innebär att risken ökar för att våra prognoser blir offer för våra önskningar som i fallet med den fullständiga marginalisering de liberala krafterna i Egypten genomgått efter Tahirdemonstrationerna. Det kan också leda till missriktade stödåtgärder som i fallet Misratarebellernas framfart i post-Khaddafis Libyen med etnisk rensning i storformat.

Ibland önskar jag att Obi Wan Kenobi kunde komma in och svepa med sina fingrar och säga:

”This is not the rebel you are looking for!”

Du vet väl om att du kan följa oss på Twitter @Forsvarsakerhet och på Facebook: Försvar och Säkerhet

Comments on this entry are closed.

 • Anonymous

  ”Det är helt klart att omvärldens ovilja att nå en politisk kompromisslösning i Syrien har bidragit till att eskalera konflikten, eftersom alla aktörer försöker säkra sina intressen.”

  Ehh, återigen SVT/SR, CNN, BBC = papegojmedia!

  Ovilja från vems sida?
  Att Ryssland och Kina med stöd av lagstadgad folkrätt i FN inte vill att suveräna stater ska bli våldtagna av NATO är inte ovilja att lösa krisen.

  Det är ju väst som vill ”lösa” krisen genom att bomba Syrien tillbaka till stenåldern. De vill ju inte ens diskutera med Assad. Oviljan kommer från väst och ingen annan. Lavrov har ju flera gånger bjudit in den syriska oppostionen, regimen, FN och väst, men väst har inte velat deltaga. Clinton har kategoriskt vägrat alla samtal med syriska regeringsföreträdare och Ryssland.

  Det är inte Ryssland/Kina som har skickat sina underrättelsetjänster för att sabotera infrastruktur och mörda syriska ledare. Der Spiegel har konstaterat att CIA, Mossad, SAS och Främlingslegionen varit inne i landet redan innan ”upproret” startade och bistod islamisterna med vapen och träning. Så sent som igår erkände Vita huset att Hussein Obama godkänt att CIA ska hjälpa till att störta Assad. Så återigen, ovilja från vem?

  Denna retorik används endast för att kasta all skuld på Ryssland och Kina. Clinton anklagade ju Ryssland/Kina för att inte vilja lösa krisen (på västs vis) och därmed har de ”blod på sina händer”, för att de inte tillåter att NATO utsätter Syrien för ett helvetiskt bombardemang. En synnerligen grov och falsk anklagelse med hänsyn till att USA/väst har mördat miljoner irakier och afghaner i jakten på de sk WMD som aldrig fanns. Clinton känner nog inte till begrepp som dubbelmoral och hyckleri. Men det gör å andra sidan inte papegojmedia heller som helt okritiskt basunerar ut Clintons krigiska, falska och direkt lögnaktiga budskap.

  I övrigt blev jag förvånad över att du ens tog upp de kristnas situtaion då de alltid ”glöms” bort av papegojmedia. All fokus måste ju givetvis alltid vara på de stackars fredsälskande islamisterna.

  Over and out!

 • @Bästa troll. A. Du har alltså inte läst vad jag skrivit tidigare, trots att du servades med länk B. När jag skriver ”omvärlden”, så menar jag omvärlden. Jag försöker alltid att uttrycka mig exakt. Ditt påstående om att jag bara menar Ryssland/Kina är en produkt av dina föreställningar.

 • Max

  Anonym/Troll uttrycker sig lite klumpigt och har en ganska trist attityd men det som skrivs är intressant. Varför undviker alltid etablerade media, debattörer, analytiker m.fl. att kommentera t.ex. False flag operations? Det har ju trots allt varit SOP för US/UK sedan den ”framgångsrika” Operation Ajax 1953. Allt som inte följer mainstream är inte per automatik paranoida konspirationsteorier. Det militärindustriella komplexet, olje- och vapenlobbyn samt ägarkoncentrationen i starka mediaföretag är välbelagda fakta.

  Jag tycker det är synd att Anonym inte är lite mer saklig, lite mindre otrevlig och istället försöker utveckla dessa tankar som faktiskt är intressanta.

  Att alla läsare av F&S inte läser alla inlägg får man nog räkna med. Om F&S misstycker eller har fakta som talar helt emot vad kommentatorerna påstår så är det bättre att lägga fram dem en gång till. Detta är ju trots allt ett (utmärkt) forum för kunskapande och bildning.

 • Bäste anonym/troll,
  Det jag reagerar mest på i dina kommentarer till de senaste inläggen är faktiskt inte den nedlåtande attityd och den raljans med vilken du uttrycker dig. Det är att du tar ett självpåtaget tolkningsföreträde över tillitsgraden i både redaktörens inlägg och andra journalisters rapportering samtidigt som du själv för in flera värdeladdade ord om Papegojmedia och NATO-våldtäkter. Att kategoriskt förlöjliga andra källor som medvetet falska och samtidigt mana till vidsynthet och förvänta sig att läsaren förutsättningslöst ska sätta tillit till dina anonyma yrkanden är i sig något motsägelsefullt.

  Du nämner flera ingångar till vad som säkert skulle ha kunnat vara seriösa inlägg (där du även försöker lägga över ansvaret på andra att bekräfta dina påståenden). Men tror du verkligen att någon tar dina fragmentariska argument på allvar när du kastar ut omfattande anklagelser om konspiratorisk lögn och benämner nyhetsmedia för pajasar?

  Om du nästa gång för fram din ståndpunkt mer sakligt och mindre emotionellt men framför allt underbygger dina påståenden med källhänvisning skulle jag, och förmodligen många andra, sätta större värde på ditt bidrag.
  /David

 • Anonymous

  Främlingslegionen?? Hahahaha…du var mig ett troll med ganska flyktiga kunskaper. DGSE kanske men inte FL. Låt oss säga att Frankrike har betydligt bättre resurser för subversiv verksamhet än Främlingslegionen (som SKA synas och höras där de sätts in).

 • Anonymous

  F&S:
  Jag har läst dina alster och anser dem vara snäppet mindre dåliga än vad som rapporteras i papegojmedia. Du utelämnar ju gång på gång viktiga fakta och avstår helt från att djupare analysera situationen utifrån ”hard evidence” som finns därute. De finns, käre vän, bara man bemödar sig att ta reda på dem. Även om ni verkar avsky Ryssland så skadar det inte att tex titta på RT. Det är måhända Moskvas propagandakanal men vad är å andra sidan CNN, FOX, BBC, SVT/SR?? RT har ju i alla fall anständigheten nog att bjuda in båda parterna till diskussion samt bjuda in Moskvakritiska. SVT/SR bjuder bara in militanta islamister som gråter ut i studion.

  Vidare skriver du följande:
  ”Ditt påstående om att jag bara menar Ryssland/Kina är en produkt av dina föreställningar.”
  Kan det månne vara resultatet av att du skriver på det implicita sätt du gör…?
  När du använder Stratfor och Clinton som ”trovärdiga källlor” så degreaderar du dig tyvärr till att ingå i den gråa trista skaran analytiker som endast rapar det som kommer uppifrån. Men det är klart, det är ju självklart MIN uppfattning. Om du inte är det så ber jag uppriktigt om ursäkt för det!

  Max:
  ”Klumpigt och trist attityd”..?
  Att skriva om sanningen gör ont för vissa som vill leva i en lögn, (som vissa här tycks göra som verkar ha Aftonbladet som primär informationskanal). Din uppfattning om att jag skriver klumpigt och med trist attityd säger mer om dig än mig.

  david:
  Jaadu, david. Jag tar inte ens ditt inlägg på allvar då du verkar vara en av de stackars får som blir så upprörda så fort någon annan har en avvikande åsikt än den som SVT/SR/Gudrun Schyman har bestämt att folk ska ha. Du verkar tyvärr vara en produkt av sossarnas/feministernas hjärntvätt och som inte har kapacitet och anständighet nog att för en endaste gångs skull tänka fritt och självständigt.

  Du skriver: ”bla bla..värdeladdade ord om Papegojmedia och NATO-våldtäkter.”
  Bevisa att jag har fel om papegojmedia. Under den amerikanska valkampanjen nämde de nästan aldrig Ron Pauls namn. Även om han kom två i vissa delstater kunde de tex kommentera ettan, trean och fyran. Men inte tvåan! Samtliga nyhetskanaklar, INKL SVT/SR, blockerade nyheter om Pauls och hans budskap. Här hemma i Sverige blockerar tex media allt som har med SD att göra. Deras budskap får bara inte komma fram, för då börjar folk kanske vakna ur sin indoktrineringsdröm om multi-kulti-samhället och börja tänka självständigt och det får ju bara aaaldrig hända!!! *ironi*

  NATO våldtog Serbien, Irak, Afghanistan, Somalia, Libyen och nu försöker de med alla till buds stående medel våldta Syrien. Hur många fler exempel vill du ha för att bli övertygad?
  Det är NATO som vill omringa Ryssland/Kina med sitt ”robotförsvarssystem” som egentligen inte är annat än ett attacksystem.

  Du verkar tyvärr vara så förblindadad av din avsky till andra människor som har mer kunskap än vad du har att det är pinsamt att beskåda.

  Jag är inte i behov av att någon som du ska ”sätta värde” på det jag skriver. Om du är blind trots alla bevis som finns därute så kommer du med största sannolikhet alltid att vara det. Det är därför meningslöst att slösa energi på sådana som du, som helt förlitar sig på Aftonbladet och Expressen som informationskanaler..

  Till er alla som ger mig det mindre smickrande epitetet ”Troll”, mitt namn är oviktigt. Istället är det jag skriver viktigt. Bemöt och kommentera det jag skriver istället för att försöka förlöjliga mig.

  Over and out!

  Rickard 🙂

 • Max

  F&S, måste säga att det är bra att du släpper igenom kommentarer från Rickard/Anonym i kommentarsgranskningen. Det finns en hel del sådana här figurer där ute och det är lika bra att de får synas och höras och framför allt bemötas.

  Jag vidhåller att Rickard/Anonym uttrycker sig lite klumpigt och har en ganska trist attityd. Det skymmer budskapet. Budskapet är intressant för att det visar en alternativ verklighetsbeskrivning. Tyvärr blir den ofta populariserad och blandas upp med skruvade konspirationsteorier. Det skymmer också. Rickard/Anonym beter sig absolut som ett troll då han kategoriskt beskriver hur media hanterar ”fredsälskande islamister” kontra kristna. Den typen av argumentation är felaktig och oseriös.

  Jag är helt säker på att vi har sett en hel räcka False Flag Operations under de senaste 60 åren och att vi kommer att få se fler.

  Sedan blir det förstås larvigt att räkna upp underrättelsetjänster och specialförband. Dessa organisationer och förband är väl kända och en del skall mycket riktigt synas och höras ordentligt. Man brukar tillskriva CIA ”and other operatives” ansvaret för FFO på nationell nivå. ”Other operatives” kan i stort sett vara vem som helst som CIA indirekt har på sin payroll. Det är också välbelagt att MI6 under Operation Mass Appeal 2003 planterade information i media om att Irak innehade WMD. Mossad kan delta med en mindre (men kanske kritisk) del av FFO i Mellanöstern men är i övrigt alldeles för liten och dessutom ointresserad av sådant som inte direkt hotar Israel. Dessutom har de lyckats etablera ett öppet samarbete med Jibril Rajoub vilket är mycket mer effektivt.

  Både CIA och MI6 agerar visserligen utifrån US resp UK men agerar helt klart i många andra länders intresse. Hur dessa länder betalar för det är oklart men man kan få en hint om man studerar kassaflödet för Operation Odyssey Dawn där Frankrike stod för en rejäl andel av kostnaden eftersom Libyen i huvudsak är fransk intressesfär.

 • Anonymous

  Max:
  ”Det skymmer också. Rickard/Anonym beter sig absolut som ett troll då han kategoriskt beskriver hur media hanterar ”fredsälskande islamister” kontra kristna. Den typen av argumentation är felaktig och oseriös.”

  Du beter dig som en självgod och ynklig person när du ordbajsar på det vis du gör och det är en gåta hur F&S kan släppa genom sådana figurer som du som ”skymmer budskapet”.

  Allt som väst har gjort i mellanöstern har varit katastrof för minoriteterna. Och gissa vilken obeväpnad, icke-inflytelserik minoritet som inte ber sitt folk att spränga sig själv i luften, begå hedersvåld, hugga händerna av tjuvar, döda äktenskapsbrytare och begå andra vidriga handlingar.

  Väst handlande (illdåd) har varit en enorm katastrof för den kristna minoriteten ända sedan det ottomanska riket kollapsade. Frankrike och GB skulle skydda minoriteten men lurade dem genonm att först beväpna dem och kriga för dem (för sin överlevnad) för att sedan sälja ut dem till de arabiska stammarna, kurderna och turkarna. Om detta finns obestridliga dokument och bevis, så kom inte och spela allan med dina kvasi-kunskaper. Om du inte visste det så är alla nämnda sunnimuslimer med en strikt och hårdför agenda.

  Jag föreslår att du håller dig till din träbössa och hämvärnet och låter bli att diskutera sådant du inte begriper.

  Sedan avslöjar ni er egna dumhet, du och pajasen som kallade mig troll. Är ni så himla korkade att tro att CIA, MI6 och andra terroristgrupper vill höras och synas? Varför arbetar de med andra operationer i tysthet men inte i det här fallet?

  Jo just det, ni har ju direktkontakt inne Langley och sitter på mötena där allt diskuteras.

  Clowner är vad ni är.

  (GFYs)

 • Håller med Richard/Anonym, även om han skriver med boxhandskarna på. Visst blir det lite väl mycket ”mainstream” och ”conventional wisdom” i F&S-bloggen.
  Jag upplevde på plats under 18 månader kriget i Jugoslavien, och jag upplever förnärvarande situationen i Libanon. Och visst har BBC/CNN/SVT etc. vinklade nyheter.

 • Anonymous

  Troll är troll.Utan att ge mej in i olika tolkningsdiskussior. Verkligheten är aldrg svart eller vit, den är grå. Men för mej är gråhetens viktigaste del alltid att den uppmanar till CHOICE, val, aktivt ställningstalande. Och i Syrien, valet mellan klassisk totalitaritet eller möjlighet till val.

 • Anonymous

  @Max
  ”Sedan blir det förstås larvigt att räkna upp underrättelsetjänster och specialförband. Dessa organisationer och förband är väl kända och en del skall mycket riktigt synas och höras ordentligt.”

  Undrar varför det är larvigt? Förmodar att du syftar på FFL, för då snackar du om något du inte har någon aning om. Vad jag vet av folk jag talat med som varit med i denne, så är de inte alls alltid ”highprofile”. Absolut inte.

  Fö. Tycker jag Anonym/Rickard kanske använder hårda ord men inte alls något ”troll” som vissa gillar att påstå. Han kommer med nyanserad fakta och saker som faktiskt missats av FoS enligt mig också. Sedan att kalla någon ”Troll” pga. avvikande åsikter är enligt mig meningslöst och påvisar ointresset att titta på båda sidorna av myntet.

 • Simon

  Från F&S twitter : ”F&S får besök av troll angående Syrien, och behöver hjälp av läsekretsen. http://ow.ly/cQGOr och http://ow.ly/cQGOs #säkpol #svtutrik”

  Herregud pinsam låg nivå från F&S… Är detta flashback? Är det jobbigt att komma med egna kommentarer egentemot lite kritik?

 • @Rickard. Du är naturligtvis välkommen att lägga fram dina resonemang här. Jag upplevde att du inte hade läst resonemangen om informationsoperationer som jag gav dig länk till. Jag läser RT, IRNA, SANA mfl för att få en så heltäckande bild som möjligt. Det är som du säger, att de flesta har förbehåll för att diskutera med regimen om en politisk lösning. En sådan hållning gör att intresset för diskussioner nedgår samtidigt som Omvärlden pumpar in pengar vilket ger möjligheter för bägge sidor att hålla igång konflikten som nu mera är militär. Detta bär bägge sidor ansvar för, de blir mer lojala med makten och sina mäktiga vänner utanför landet istället för det syriska folket.

 • Anonymous

  Simon:
  Hahaha, tack för den. Jag tyckte det väl det var lite underligt att alla började kalla mig för troll utan att bemötas det jag skrev. Vad var det jag sa om papegojmedia.. De granna Arorna bekräftade helt sonika min enkla poäng.

  F&S är tyvärr inget undantag. Att han och hans ”Trollbekämpare” inte har kunskap nog att bemöta mig i sak utan väljer att förlöjliga mig säger allt om dem själva.

  Nåväl.

  F&S skriver:
  ”bla bla..Omvärlden pumpar in pengar vilket ger möjligheter för bägge sidor att hålla igång konflikten som nu mera är militär.”

  Återigen, min trollbekämpande vän, Ryssland bjuder konstant in SAMTLIGA sidor för diskussion/medling medan väst kategoriskt vägrar delta. En normalbegåvad människa skulle säga att Ryssland har ett intresse av att avsluta oroligheterna, medan väst har ett intresse av att fortsätta (Iran nästa).

  En normalbegåvad skulle säga att det är bra att Ryssland/Kina förhindrar en invasion av Syrien som skulle leda till ett inferno så medan Papegojmedia (=icke normalbegåvade) skulle säga att Ryssland minsann har blod på sina händer för att inte tillåta att väst fäller uttjänt uran och vit fosfor över oskyldiga människor.

  Varför skulle Ryssland vilja hålla igång” kriget när de de facto anstränger sig för att avsluta det i FN:s regi?

  Jag upplever ditt skrivande som att du vill ge sken av att du är oberoende och objektiv, medans dina alster säger motsatsen.

  Men det är klart, det kanske är enklare att skriva som alla andra gör än att gräva och våga stå för sin egen åsikt.

  Och by thw way, trollbekämpare: Jag vet inte om ni missade det, men CIA, MI6, Secret Service, Mossad, FFL, FSB, SÄPO har alla i söndagens Aftonbladet utannonserat sina kommande operationer för September. De vill nämligen ”synas och höras”.

  Hahahaha! You guys…