≡ Menu

Kungl Krigsvetenskaps­akademien grundades 1796 av general­löjtnanten, friherre Gustaf Wilhelm af Tibell.
Akademien ska frÀmja vetenskaper av bety­delse för fÀdernes­landets försvar samt följa och bevaka forsk­ning och utveck­ling av bety­delse för rikets sÀkerhet och försvar.
Akademiens vilja Àr att, som en oberoende institution, bidra till och delta i försvars- och sÀkerhetsdebatten.
Tibellska fonden Àr öppen för att stödja Akademiens verk­samhet som ett veten­skapligt instrument inom sÀkerhets- och försvars­omrÄdet.
 Stöd Akademien! LÀmna ett bidrag till Tibellska fonden!
Klicka pÄ bilden för mer information.

av Hodder StjernswÀrd

Det har i olika sammanhang talats om överdrifter nÀr det gÀller orosmoln i vÄrt nÀromrÄde. Man har skakat pÄ huvudet och sagt att detta Àr ett sÀtt att mana fram oro för att öka försvarsbudgeten.

Men verkligheten Ă€r den att i Östersjön pĂ„gĂ„r verksamhet som borde oroa alla strandĂ€gare. VĂ„ren innevarande Ă„r innehöll tydliga exempel pĂ„ detta. I april genomförde den ryska marinen robotprovskjutningar i Östersjön bara nĂ„gra mil frĂ„n SkĂ„nes östkust, mellan Bornholm och Öland. Civil flygtrafik och sjöfart tvingades lĂ€gga om sina rutter. Det gĂ€ller uppenbart för Kreml att visa upp nya vapensystem och kommunicera till omvĂ€rlden att Ryssland militĂ€rt ökar sin förmĂ„ga.

Det förefaller ibland som om den nya generationen ledare för s k stormakter glömt vilken fasa och ödelÀggelse som kÀrnvapen innebÀr. Förmodligen skulle följden bli, antingen man talar om taktiska eller strategiska kÀrnvapen, allmÀn förödelse och ingen vinst för nÄgon part. Snarare en fara för hela jordens existens.

En frĂ„ga som ytterligare hettat upp det politiska klimatet Ă€r den massutvisning av ryska diplomater som inleddes i Storbritannien pĂ„ grund av förgiftningen av den ryske dubbelagenten Skripal och hans dotter. För att citera Sven Hirdman (SvD 5 april 2018) har ”britterna inte offentliggjort nĂ„gra entydiga bevis för vad som skett”. Sverige gav sig in i detta spel och ”solidaritetsutvisade” en rysk diplomat. Huruvida detta var klokt eller ej Ă„terstĂ„r att se.

I varje fall saknas inte orosmoln.

 
Författaren Àr överste 1 gr, ledamot av KKrVA samt tidigare HovstallmÀstare.