≡ Menu

Kungl Krigsvetenskaps­akademien grundades 1796 av general­löjtnanten, friherre Gustaf Wilhelm af Tibell.
Akademien ska frÀmja vetenskaper av bety­delse för fÀdernes­landets försvar samt följa och bevaka forsk­ning och utveck­ling av bety­delse för rikets sÀkerhet och försvar.
Akademiens vilja Àr att, som en oberoende institution, bidra till och delta i försvars- och sÀkerhetsdebatten.
Tibellska fonden Àr öppen för att stödja Akademiens verk­samhet som ett veten­skapligt instrument inom sÀkerhets- och försvars­omrÄdet.
 Stöd Akademien! LÀmna ett bidrag till Tibellska fonden!
Klicka pÄ bilden för mer information.

av Johan Wiktorin

DÄ Àr det dags (lite försenat) för en ny uppdatering i serien som startade 25. september 2014. För nytillkomna lÀsare sedvanliga förbehÄll. Jag vet inte allt som hÀnder, jag vet inte exakt hur parterna tolkar detta, jag vet inte var jag skulle starta pÄ axeln, utan det Àr trenden som Àr den viktiga slutsatsen i analysen. Senaste alstret hittar du hÀr.

————————-

NÀr det gÀller att forma koalitioner, sÄ Àr det framförallt nÀrmandet mellan Turkiet och Ryssland som omvÀrlden bör hÄlla ögonen pÄ. Sen i januari har det kommit nya uppgifter om att Turkiet vill köpa moderna ryska luftvÀrnsrobotar, vilket Nato skulle fÄ svÄrt att godkÀnna. Franska diplomater har klagat pÄ att Turkiet lÀckt hemliga specialoperationer mot IS, för att dessa inte ska försvagas inför strider med kurdiska styrkor. Turkiet har ocksÄ genomfört ett örlogsbesök i början av april, nÄgra veckor innan ett ryskt SIGINT-fartyg kolliderade med ett lastfartyg och sjönk utanför Istanbul. Efter lite inledande anklagelser frÄn Ryssland kunde Svarta havsflottan bÀrga den viktigaste underrÀttelsekapaciteten som gÄtt förlorad.

Erdogan har, enligt turkiska lÀckor/försöksballonger, planer pÄ att gÄ med i den Eurasiatiska tullunionen istÀllet för EU:s. Klart Àr ocksÄ att Erdogan ocksÄ uppmanat den turkiska diasporan i Tyskland att inte rösta pÄ de konservativa, socialdemokraterna eller de gröna. UnderförstÄtt kan de absolut inte rösta pÄ AfD, varför tolkningen Àr att valsedeln bör vikas till Die Linke, som ju naturligtvis Àr pro-Kreml.

Skulle det visa sig att de turk-ryska förbindelserna Àr djupare Àn vad vi ser, sÄ har det potential att bli geopolitisk jordbÀvning. SÀrskilt farligt skulle det kunna bli i slutet av september och tiden dÀrefter, eftersom den kurdiske ledaren Barzani fÄtt igenom en folkomröstning om sjÀlvstÀndighet den 25. september, som en hÀndelse dagen efter det tyska valet. För att ytterligare komplicera bilden Àr det vÀl belagt att Barzanis far, Mustafa Barzani, samarbetade med KGB under kodnamnet RAIS, vilket öppnar upp för en hypotes att det kan finnas ett ryskt inflytande kring önskan och timing kring folkomröstningen. Dessutom pÄgÄr förhandlingar mellan Turkiet och Iran om gemensamt ingripande mot PKK/YPG/PJAK.

En kolossal motgÄng för Ryssland var Montenegros upptagande i försvarsalliansen Nato, dÀr de montenegrinska myndigheterna anklagar Moskva för att ligga bakom det misslyckade kuppförsöket jag skrev om i förra analysen. Med stor sannolikhet har Montenegro fÄtt hjÀlp av underrÀttelsestjÀnster i VÀst för att avvÀrja denna sammansvÀrjning, eftersom landet Àr alldeles för litet för att kunna generera den typen av förvarning.

Det politiska och diplomatiska trycket genomgick en metamorfos, nÀr president Trump deklarerade att USA skulle lÀmna klimatavtalet. Det har inte direkt sÄ mycket med spÀnningarna mellan VÀst och de andra stormakterna, utan Àr mer ett uttryck för en riktning i den internationella politiken, dÀr avtal alltmer ifrÄgasÀtts eller börjar frÄngÄs av just stormakterna. Mycket uppmÀrksamhet fick den tyska förbundskanslern Merkels ord om att tiden dÄ Europa kunde förlita sig pÄ USA Àr förbi.

Den 1. juni kunde TT berÀtta att den ryske presidenten kommenterat Sveriges relation till Nato vid ett besök i St. Petersburg. Enligt Vladimir Putin, sÄ skulle ett svenskt Nato-medlemskap vara ett hot mot Ryssland.

I mitten av juli deklarerade ledaren för den sjÀlvutropade s.k folkrepubliken i Donetsk, Alexander Zakharchenko, att Ukraina utom Krim skulle heta Malorossiya (lilla Ryssland), vilket Àr en provokation mot regeringen i Kiev. Detta skulle ju ingen ta pÄ allvar, om det inte vore för att alla förstÄr att det Àr en Kremlfraktion som driver denna linje hÄrt.

PÄ det ekonomiska omrÄdet har det varit tydliga positionsförflyttningar. Den amerikanska kongressen röstade i slutet av juli fram ytterligare sanktioner mot Ryssland, Iran och Nordkorea, vilket presidenten var tvungen att skriva under veckan efter. Sanktionerna mot Ryssland var riktade mer mot den ryska statens kÀrnintressen inom sektorer som energi, försvarsmateriel och gruvdrift. Svaret lÀt inte vÀnta pÄ sig. Den ryske premiÀrministern Medvedev skrev ursinnigt pÄ sin Facebook-sida (!) att hoppet om att förbÀttrade relationer med USA var över och att detta var en förklaring om handelskrig mot Ryssland.

Parallellt röstade FN:s sÀkerhetsrÄd enhÀlligt igenom ytterligare sanktioner mot Nordkorea, riktade mot dess exportindustri. Nordkorea har ocksÄ stÀngts av frÄn SWIFT, vilket ju Àr ett slags ekonomisk blockad. Det Àr dock tydligt att Kina sÀtter press pÄ Nordkorea, men kommer att försvara regimen om USA skulle gÄ till ett överraskande angrepp.

USA har nu ocksÄ officiellt beskyllt Ryssland för att ha brutit mot INF-fördraget frÄn 1987 som gÀller medeldistansrobotar (se tidigare analyser om inofficiella utspel). I Representanthuset förbereds nu propositioner att USA skulle börja utveckla nya robotar, vilket skulle begrava avtalet för gott.

De ekonomiska relationernas försÀmring följdes snabbt av ett tillkÀnnandegivande frÄn Kreml att USA var tvunget att lÄta 755 personer vid sina beskickningar att sluta arbeta. Konsekvenserna Àr bland annat resevisum för ryska medborgare till USA bara kan utfÀrdas i Moskva, Àven om du rÄkar bo i Vladivostok. Givetvis pÄverkas den amerikanska underrÀttelseförmÄgan negativt av dessa restriktioner i arbetskraft, vilket ju Àr efterstrÀvansvÀrd effekt av Kreml. Insynen minskar och risken för missförstÄnd ökar samtidigt som Ryssland höjer sin militÀra sÀkerhet. Sammanlagt blir det alltsÄ bÄde svÄrare och farligare för VÀst att rÀkna ut vad som kommer att hÀnda.

Samtalet dessförinnan mellan Trump och Putin i enrum utan amerikansk tolk under G20-mötet kÀnns inte lugnande, nÀr vi betÀnker att det pÄgÄr flera utredningar om samarbete mellan Trumpkampanjen och Kreml.

NĂ€r det gĂ€ller aktioner frĂ„n politisk opposition mot respektive motstĂ„ndare har det hĂ€nt en hel del saker, Ă€ven om en del inte kan kopplas till den andra (eller tredje/fjĂ€rde) sidan. Detta gĂ€ller sĂ€rskilt den strĂ€ng av mer eller mindre sofistikerade terrorattacker som hĂ€nt i Europa under vĂ„ren och sommaren. Manchester. London. Barcelona. Åbo. Drottninggatan, Ă€ven om den senare bjuder pĂ„ en och annan avvikelse frĂ„n andra terroristangrepp. Bland annat har inte nĂ„gon tagit pĂ„ sig ansvaret och desinformation mot uzbekiska regimmotstĂ„ndare var vĂ€ldigt snabbt ute.

Det blev ocksĂ„ kĂ€nt att de tvĂ„ av de dömda nazisterna i bombdĂ„den frĂ„n i vintras, hade mottagit paramilitĂ€r trĂ€ning i Ryssland av den ”Ryska imperiska legionen” i St PetersburgsomrĂ„det. Vem som helst med minsta kunskap förstĂ„r att detta skett med de ryska myndigheternas implicita medgivande. Det Ă€r helt otĂ€nkbart att regimen inte skulle kĂ€nna till en sĂ„dan verksamhet, i synnerhet som man Ă€r maniskt paranoid nĂ€r det gĂ€ller ”utlĂ€ndska agenter”, dit bland annat Nordiska RĂ„det numer rĂ€knas.

Andra nazister slog i samband med en demonstration i Falun 1. maj sönder en pappdocka av försvarsminister Peter Hultqvist och skanderade: FolkförrÀdare.
Jag hoppas att SĂ€po kommer slĂ„ ned hĂ„rt framöver pĂ„ de hĂ€r elementen som inte tycks ha nĂ„got emot utlĂ€ndskt bistĂ„nd. De svenska nazisterna har varit underskattade under lĂ„ng tid liksom jihadisterna. Risken Ă€r uppenbar att dessa liksom ”anti-fascistiska” grupper triggar varandra med ökad polarisering och destabilisering som följd. SĂ€po varnade i början av juli för en unik situation med 3000 vĂ„ldsbejakande extremister i landet.

Underskattningen var tydlig i Almedalen, dÀr kommenderingen drogs ned utan att nazisterna trappade ned sin verksamhet. MÄnga deltagare i veckan har vittnat om sin olust och den hotfulla stÀmning som uppstod i ett mindre (sÀkerhets)polisvakuum i slutet av veckan.

Till detta ska ocksÄ lÀggas tre rapporterade brev med pulver till tre av Sveriges statsrÄd de senaste veckorna, nÀmligen Skog, Linde och Baylan. HÀr Àr jag optimistisk att ett vÀl utredande SÀpo ska gripa gÀrningspersonen/personerna.

Andra officiellt olösta fall under vÄren innefattar bombhot mot stationen i Göteborg och tÄg i SödertÀlje i början av februari liksom bombhotet mot ett flygplan i LuleÄ den 16. mars, som enligt SVT hade försvarsministern som passagerare.

Nazistiska stödtrupper, denna gÄng amerikanska, fanns Àven pÄ plats vid sammanstötningarna i Charlotteville som slutade med en fasansfull ihjÀlkörning av en demonstrant. Tumulten ledde till politisk turbulens i den amerikanska huvudstaden, och president Trump fick utstÄ hÄrd kritik och mÄnga avhopp frÄn olika kommittéer till följd av dessa upploppsliknande scener och ond brÄd död.

Nu upplevde Àven Moskva besvÀr frÄn politisk opposition, Àven om den var lÄngt ifrÄn aggressiv. Det stod snarare regimen i Ryssland och Belarus för under demonstrationerna i Moskva och Minsk i mars. Den ryske oppositionella politikern Navalny utsattes för en slags syraattack som gjorde honom delvis blind pÄ höger öga vid ett senare tillfÀlle. De ryska protesterna har lÄngsamt spridits, framförallt ut till mindre stÀder. Regimen har dock full kontroll över dessa.

Vi fÄr heller inte glömma det avvÀrjda mordförsöket pÄ Frankrikes nya president Macron, dÀr en högerextremist greps för dessa planer.

PÄ informationsomrÄdet har kanske verksamheten inte blivit mer komplex, men vÀl mer frekvent. Precis som pÄ terroristomrÄdet, sÄ kan det vara svÄrt att bestÀmma om och vem som ligger bakom en attack. NÄvÀl, nÄgra nedslag:

Delar av Skatteverkets hemsida försvann under flera dygn och det gick inte att deklarera skatter och arbetsgivaravgifter för företag. Hamnen i Göteborg utsattes för en cyberattack i slutet av juni och dagen efter fungerade inte SVT lokalsĂ€ndningar. Öland blev utan ström 3/7 och sex dagar senare blĂ„stes Viktigt meddelande till allmĂ€nheten (VMA) i Stockholm samtidigt som flera krisberedskapsrelaterade hemsidor inte gick att nĂ„.

Tidigare under vÄren hade vi bankomatstopp i början av april och SVT hade ett inslag om tillfÀllen dÄ frÀmmande makter varit inne i vÄra finanssystem. Detta anser jag vara den mest underskattade risken vi har, inte minst pÄ grund av kaskadkonsekvenser.

PĂ„ den internationella nivĂ„n hade vi de stora attackerna Wannacry i maj och Petya i juni. Wannacry var ett gisslanvirus och Petya tolkades först ocksĂ„ som ett sĂ„dant, men efteranalysen pekar mer mot att det istĂ€llet tog bort spĂ„r av tidigare datorintrĂ„ng. Det hindrade dock inte bland annat danska Maersk att förlora miljardbelopp pĂ„ grund av attacken. Åtminstone Wannacry bedöms vara utvecklat av amerikanska NSA, men ocksĂ„ troligen stulet av nĂ„gon.

FBI började ocksÄ visa intresse för Kaspersky, ett ryskt mjukvaru- och konsultbolag specialiserat pÄ anti-virus. Det amerikanska försvarsdepartmentet deklarerade att ingen inom den egna sektorn fÄr anlita bolaget. Amerikanska företrÀdare trappade ocksÄ upp anklagelserna mot Wikileaks och utpekades av CIA-chefen som en rysk underrÀttelseorganisation. Intressant nog flyttade Wikileaks sedan sina servrar till Ryssland.

En av de mest besynnerligare episoderna under perioden var president Trumps referens till Sverige:”
 you look at what’s happening last night in Sweden. Sweden, who would believe this. Sweden.”

Det utbröt omedelbar förvirring huruvida det hade hÀnt nÄgot, om han menade nÄgot annan plats eller om har med svagt talsprÄk refererade till ett program om Sverige som sÀnts pÄ Fox News. Oavsett vilket, sÄ var det hÀr negativt för oss. Vi mÄste kÀmpa emot etablerandet av en negativ Sverigebild, eftersom vi förlorar sÀkerhet, mÀnskligt utbyte och investeringar om denna sÀtts för hÄrt.

Intressant nog visade det sig vara samma fotograf som hjĂ€lpt till att göra det negativa programmet om Sverige som hjĂ€lpte Ocean Explorer att sprida bilder pĂ„ gamla ubĂ„tsvrak och liknande i Östersjön för att fĂ„ oss att tro att det var nĂ„got annat.

Fox News gÀstades strax efterÄt av den förmente svenske experten pÄ nationell sÀkerhet, Nils Bildt. Denne dömde istÀllet ut svensk kriminal- och migrationspolitik istÀllet, och budskapet var svart-svart. SÄ smÄningom fick Fox News be om ursÀkt för att inte ha kontrollerat upp sin gÀst lite bÀttre, men skadan var redan skedd. SjÀlv skulle jag bra gÀrna vilja veta vem det var som föreslog honom till producenterna.

I samma veva avslöjade danska Radio24syv att ungdomar i Rinkeby uppgett att ryska NTV erbjudit dem 400 kronor för att starta upplopp som kunde filmas. Det gick lite bÀttre för Komsomol Pravda som lyckades intervjua Nya tiders Våvra Suk utan upptÀckt i förvÀg pÄ liknande teman.

Det Àr oklart nÀr det bestÀmdes, men nog torde allt detta och den ryska inblandningen i det amerikanska valet ha pÄverkat statsministern att först skriva artikel pÄ DN Debatt om att skydda valet 2018 genom bland annat utbildning av partierna frÄn SÀpos sida (tÀnk er en sÄdan tanke för en generation sedan, och dÄ var det ÀndÄ kallt krig). DÀrefter Äkte statsministern till Gotland och lÀt sig filmas Äkandes stridsvagn. Den sekvensen var blev riktad, medvetet eller omedvetet, mot Moskva som ju bland annat sett den krigserfarne Krustjov som ledare.

ÅtgĂ€rder för strategisk avskrĂ€ckning har fortsatt pĂ„ olika sĂ€tt. I början av februari övade Ryssland sina kĂ€rnvapenstyrkor och USA sköt en Tridentrobot frĂ„n en OhioubĂ„t som en styrkedemonstration. Nato började förstĂ€rka med motsvarande sammanlagt en brigad i de tre baltiska staterna och i juli förde USA dit luftvĂ€rnssystemet Patriot som ytterligare en snubbeltrĂ„d inför höstens stora ryska övning Zapad17. I början av april sköt den ryska ubĂ„ten Krasnodar kryssningsrobot mot mĂ„l i Östersjön under en övning. LĂ„ngt dĂ€rifrĂ„n skickade USA den 18. April upp sina F-22 för att markera mot ryska strategiska bombflygplan av typen Tu-95.

I början av juni blev avskrĂ€ckningen mer konkret, nĂ€r USA förde in de tre bombplanen B-1, B-2 och B-52 samtidigt för första gĂ„ngen till Europa. B-1-plan och B-52:or upptrĂ€dde över Östersjön och blev hĂ„rt uppvaktade av ryska stridsflygplan som markering. NĂ„gra dagar (15/6) senare svarade Ryssland genom att för första gĂ„ngen nĂ„gonsin flyga in med en rote Tu-160 över Östersjön samtidigt som SAAB gjorde första flygstarten med Gripen E.

Min bedömning Ă€r att det kan ha varit en markering mot Danmark, dĂ€r Folkemoedet (ung. Almedalen) startade pĂ„ Bornholm samma dag. Danmark spjĂ€rnar med amerikansk uppbackning emot NordStream2 i Östersjön. Sveriges bidrag till den debatten blev att en kommunstyrelse i Karlshamn under januari körde över regeringen nĂ€r det gĂ€llde upplĂ„tande av lagerplats till de ryska rören.

PÄ andra sidan jordklotet gjorde USA verkstÀllighet av hotet/löftet att flytta det lÄngrÀckviddiga luftvÀrnssystemet THAAD till Sydkorea, nÄgot som bÄde Kina och Ryssland fortfarande har starka synpunkter pÄ. Systemet Àr i första hand till för att kunna skjuta ned nordkoreanska robotar, men har bieffekten att det Àven givetvis kan göra motsvarande med kinesiska och ryska.

Ryssland genomförde ocksÄ en stor beredskapskontroll den 25. juli i militÀrdistrikten som en slags förövning till Zapad.

UPPDATERING 21/8 kl 22.36: Medan jag skrev framkom det att ryska RIA hade en stor artikel om det automatiska andraslagssystemet Perimetr (Död mans hand) som ska garantera ett ryskt svar vid ett kÀrnvapenangrepp frÄn vÀstmakterna. Eftersom information om detta system Àr knapphÀndig och dess existens inte publikt bevisad, sÄ Àr min preliminÀra slutsats att detta Àr en eskalering av de psykologiska operationerna. SLUT

Det skedde ocksĂ„ ett antal strategiska förflyttningar. De ryska 3D-robotstĂ€llningen (Mark/Kust/LuftvĂ€rnsrobot) i Kaliningrad fĂ„r anses vara upprĂ€ttad. Den förstĂ€rktes ocksĂ„ under högsommaren med flera stora örlogsfartyg ur Norra Marinen som gick in och ur Östersjön med fartyg som kryssarna Peter den Store och Marskalk Ustinov, vilket innebar en vĂ„ldsam tillfĂ€llig förĂ€ndring av de marina styrkeförhĂ„llandena i Östersjön. Mest uppmĂ€rksamhet fick dĂ€remot ballistiska robotubĂ„ten /Typhoon) Dmitri Donskoj som seglade i ytlĂ€ge frĂ„n Murmansk och defilerade svenska kusten utan att drabbas av ett enda ofog eller markering frĂ„n de nordiska fredsrörelserna. Mindre uppmĂ€rksamhet fick dĂ€remot det nya stora landstigningsfartyget Ivan Gren som kan lasta en mindre pansarskyttebataljon ur Marininfanteriet.

Ryssland flyttade Ă€ven fram ytterligare nĂ„gra exemplar av det nya stridsflygplanet SU-30SM till Östersjömarinen i Kalingradexklaven. Detta Ă€r ett mycket kompetent stridsflyg som kan bĂ€ra mycket last/ha lĂ„ng uthĂ„llighet och upptrĂ€da i flera roller. USA ville inte vara sĂ€mre och flyttade över dagen den 25. April fram en grupp F-35 till Estland som markering för första gĂ„ngen. En udda fĂ„gel var nĂ€r USA i slutet av februari flög WC-135 Constant Phoenix i Barents hav, troligen för att faststĂ€lla normalbilden för radioaktivitet i vĂ„rt nĂ€romrĂ„de.

Övningsverksamheten har ocksĂ„ fortsatt i nĂ€romrĂ„det med oförminskad styrka under sommaren. 76. LuftlandsĂ€ttningsdivisionen i Pskov genomförde nyligen bedömt fĂ€llning med nya stridsfordonet BMD-4 och förra veckan genomförde Östersjömarinen landstigningsövningar mot oförsvarad kust med ett sĂ€rskilt inslag som fick mig att dra slutsatsen att man inte övade ubĂ„tsjakt samtidigt. Finland Ă€r enda landet i Östersjön utan ubĂ„tar och utan allians. De baltiska staterna och Danmark har inte heller egna ubĂ„tar, men skulle kunna pĂ„rĂ€kna stöd av polska och tyska, Ă„tminstone i teorin.

PÄ stridsverksamhetssidan bör noteras dödshot nyligen mot OSSE-observatörer i östra Ukraina frÄn pro-ryska separatister, vilket begrÀnsat insynen i omrÄdet. Parallellt har stridsverksamheten under vÄren ökat i de östra delarna samtidigt som USA öppnat för leveranser av pansarvÀrnsrobotar till Ukraina.

USA fĂ€llde ocksĂ„ en gigantisk bomb med 11 tons sprĂ€ngkraft i Afghanistan. I kvĂ€ll ska president Trump annonsera en ny(gammal) strategi. I förhandssnacket har en del uppmĂ€rksamhet riktats mot ryskt och iranskt stöd till talibanerna – sina tidigare kontrahenter.

Annars Ă€r det frĂ€mst i Syrien som det varit nĂ€rmast mellan stormakterna. Som ett svar pĂ„ Assadregimens stora C-angrepp mot Khan Shaykhun i början av april avlossade USA 59 kryssningsrobotar mot den flygbas varifrĂ„n attacken genomfördes. Den ryska ledningen blev ursinnig och avbröt tillfĂ€lligt all koordinering mellan de bĂ€gge lĂ€nderna i Syrien. Strax före midsommar sköt sen USA ned en syrisk SU-22 som anföll SDF-stĂ€llningar. Detta var den första luftstriden sen 1999 som USA sköt ned ett plan. Ryssland svarade dagen efter hĂ€r, i Östersjön, genom att flyga mycket nĂ€ra ett amerikanskt spaningsplan. Veckan efter uppvaktade Ryssland ocksĂ„ nĂ€rgĂ„nget vĂ„rt signalspaningsflyg över Östersjön.

Bild1MVK VIII

—————————-

Tiden framför oss Àr volatil. Potentiella tysk-turkiska-kurdiska spÀnningar under september parat med sjÀlvstÀndighetsomröstning under oktober i Katalonien, dÀr den spanska krigsmakten i grundlagen har uppdraget att bevara landets territoriella integritet. Till detta kommer den svÄrförutsÀgbara situationen kring koreanska halvön, dÀr man inte kan utesluta att slutmÄlet för diktatorn Àr att överraska vÀrlden med en fÀrdig kÀrnvapenrobot frÄn ubÄt, vilket kraftigt skulle försvÄra skyddsÄtgÀrderna. I övermorgon börjar USA en civil övning som heter Earth Ex 2017 som innebÀr en tillbakagÄng till elektronisk stenÄlder. NÄgot sÄdant skulle kunna intrÀffa, om nÄgon detonerade en stor elektromagnetisk puls (EMP) pÄ hög höjd.

Det har nu gÄtt tre och halvt Är sedan Krim och fortfarande har inte den ryska ledningen vikit sig, tvÀrtom. Man har fortsatt i östra Ukraina, gÄtt in i Syrien, har en flottaktivitet som Àr högre Àn under kalla kriget enligt chefen för amerikanska Medelhavsflottan samtidigt som chefen för de amerikanska flottoperationerna har beordrat en operativ paus idag till följd av att ytterligare ett amerikanskt örlogsfartyg, USS John S. McCain, kolliderat med annat fartyg. Givet den amerikanska navigationsnogrannheten, sÄ fÄr vi nog öppna upp för möjligheten av elektroniska angrepp mot navigationssystemen pÄ dessa fartyg. Operativt bedömer FOI nu att Ryssland har kapacitet att genomföra tvÄ operationer med 150 000 parallellt. FörutsÀttningarna för en sÄdan kommer att finnas pÄ plats nÀr Zapad rullar igÄng om ett par veckor och tiden dÀrefter, sÀrskilt som det kommer finnas stora ryska styrkor i Belarus, vilket medger anfall mot Polen/Litauen liksom Ukraina. SÀrskilt att notera Àr att de ryska specialförbanden kommer dras ur övningen för att sedan fortsÀtta med en ny övning nÀr Zapad slutat, enligt ryska kÀllor.

En annan intressant operationsriktning Ă€r den nordafrikanska, dĂ€r ryska fallskĂ€rmsjĂ€garstyrkor övat alltmer med de egyptiska motsvarigheterna. Krigsherren Haftar i Libyen har besökt Moskva och jag har noterat en hel del logistikflygningar till vĂ€stra Egypten. En del ur Norra Marinen som besökte Östersjön har stĂ€vat mot Medelhavet liksom signalspaningsfartyget Yantar.

————————-

I allt detta gnetar Konungariket Sverige sakta vidare. TvĂ„ nya tillskott till Försvarsmakten om sammanlagt 7,3 Mdkr + 1,3 Mdkr till totalförsvaret i övrigt togs fram till 2020 i beslut över blockgrĂ€nserna. En tillrĂ€ckligt stor enighet för att det ska kĂ€nnas bra, Ă€ven om lagernivĂ„n i form av ammunition, robotar och brĂ€nsle gott kunnat ökas ytterligare. Parterna lade ocksĂ„ grunden för utökad grundutbildning frĂ„n 2020, vilket betyder ökad organisation och ytterligare resurser framöver. Att ÖB fick gehör för mycket av sina förslag indikerar ett gott och förtroendefullt samarbete mellan regeringen och Försvarsmakten.

Försvarsminister Hultqvist trÀffade den 19. maj sin amerikanska motsvarighet i Washington. Det tidigare avtalet bekrÀftades och utvecklades med den nya administrationen, vilket Àr vitalt för en smÄstat i en aggressiv stormakts skugga. Försvarsminister Mattis upprepade vicepresident Bidens budskap frÄn augusti om stöd i hÀndelse av en kris. De amerikanska militÀra chefsbesöken har ocksÄ under vÄren stÄtt som spön i backen och för första gÄngen nÄgonsin ska stora amerikanska förband öva i Sverige under övningen Aurora. De amerikanska specialförbanden har dock varit hÀr pÄ övning i Karlsborg fick vi veta frÄn USA efter att övningen var genomförd.

Aktiviteten pÄ försvarsdepartementet har varit hög under vÄren, vi ingick ocksÄ tillsammans med Finland ett avtal om medverkan i den brittiskt ledda Joint Expeditionary Force som ytterligare vÀver samman oss med vÀnligt sinnade nationer. Försvarsministern fortsatte ocksÄ under vÄren sin kontrapsykologiska kampanj mot desinformation, denna gÄng avseende övningen Aurora.

Under sommaren blev det dock tvÀrstopp i maskineriet, nÀr NÀringsdepartementet visade sig ha gömt huvudet under armen i samband med upphandlingen av IT-drift och förvaltning. Om detta har skrivits mycket som inte ska upprepas hÀr. MilitÀrt sett var skadan mindre Àn befarat tack vare tidigt igÄngsatta ÄtgÀrder med uppföljning, regeringens initiala krishantering skadade dock förtroendet pÄ ett vÀrre sÀtt för försvaret inklusive försvarsministern. Det Àr dock lite svÄrt att hÀnga med i svÀngarna, nÀr misstroendevotumet anvÀnds för att försvarsministern har skött sitt jobb. Med facit i hand kan man sÀga att denne ha gÄtt upp till statsministern tillsammans med de andra statsrÄden, men huvudansvaret för kommunikationen med statsministern torde ju ligga hos de avgÄngna statsrÄden.

Riksdagen borde istÀllet anvÀnda sin kraft pÄ omrÄdet att istÀllet granska regeringens underskrivande av ett kÀrnvapenförbud. Detta lÄter fint och bra, men Àventyrar enligt min analys vÄr sÀkerhet i nÄgon omfattning. Det motverkar definitivt det arbete som försvarsdepartementet bedrivit för att stÀrka vÄr militÀra sÀkerhet.

Regeringen vill att Sverige tillsammans med Irland och Österrike som enda EU-lĂ€nder skriver pĂ„ ett folkrĂ€ttsligt bindande dokument om att förbjuda kĂ€rnvapen. Det ska inte kunna finnas som avskrĂ€ckning – mot lĂ€nder som Nordkorea eller Pakistan eller Ryssland för den delen – nĂ„got som vi och hela VĂ€steuropa byggt sin sĂ€kerhet pĂ„ sedan andra vĂ€rldskriget.

KÀrnvapenstaterna Àr inte med i dialogen, vÄra nordiska grannlÀnder vill inte stÀlla upp, inte heller Angela Merkel. Inte ens Japan, som Àr det enda landet som utsatts för ett kÀrnvapenanfall, tar i dokumentet med tÄng. Reaktionerna frÄn vÄra allierade i EU och partners i USA tilltar i styrka för detta tilltag, nÀr Gustav Adolfs torg kör ett solorace i bÀsta neutralitetsnostalgi som riskerar att alienera vÄra partners.

Ukraina, Nordkorea, Balkan, Kaukasus, Venezuela, Libyen, Östersjön och Nordkalotten. Allting hĂ€nger ihop och den geopolitiska vĂ€rlden skĂ€lver. Vi har de kort vi har, det gĂ€ller nu att anvĂ€nda dem klokt med det gemensammas bĂ€sta för ögonen. Om en mĂ„nad kan vi behöva varandra, mer Ă€n vi anade.

Comments on this entry are closed.