≡ Menu

Kungl Krigsvetenskaps­akademien grundades 1796 av general­löjtnanten, friherre Gustaf Wilhelm af Tibell.
Akademien ska främja vetenskaper av bety­delse för fädernes­landets försvar samt följa och bevaka forsk­ning och utveck­ling av bety­delse för rikets säkerhet och försvar.
Akademiens vilja är att, som en oberoende institution, bidra till och delta i försvars- och säkerhetsdebatten.
Tibellska fonden är öppen för att stödja Akademiens verk­samhet som ett veten­skapligt instrument inom säkerhets- och försvars­området.
 Stöd Akademien! Lämna ett bidrag till Tibellska fonden!
Klicka på bilden för mer information.

Sedan jag publicerade inlägget i förgår em har läget i och omkring Ukraina utvecklats snabbt.

Mest notabelt är den ryska beredskapsövningen som startade strax före publiceringen, den avsatte presidenten Janukovitj uppdykande i Ryssland och skärmytslingar med dödlig utgång på Krimhalvön, då ockupanter besatte delar av den regionala parlamentsbyggnaden.

Med beredskapsövningen i västra och centrala militärdistriktet har Ryssland försökt att återta det tappade initiativet. Omvärlden ska få förhålla sig till det ryska uppträdandet med vädjanden om att Ryssland måste respektera Ukrainas territoriella integritet. Och det kommer Ryssland att göra tills vidare är min bedömning. Genom att val nu är utropade både i Ukraina och på Krimhalvön, så arbetar tiden för president Putin.

Precis som Oscar Jonsson skrev igår så går det att se två tillfällen, då Ryssland går in i Ukraina. Det ena är om Svarta havsflottans bas hotas, vilket är ganska osannolikt med tanke på att den nu hyser ovanligt mycket trupp. Den ukrainska krigsmakten har dessutom haft många ekonomiska utmaningar och omorganisationer sedan självständigheten som drabbat samövningsförmågan negativt. Precis som att landets militära ledning vägrade att ingripa mot protesterna i Kiev, så kommer den nya militära ledningen vara lika tydlig mot de nya makthavarna att inte provocera Ryssland. De ryska militära manövrarna är till för att underblåsa dessa slutsatser, för att kunna flytta fram positionerna.

Det andra, mer sannolika, fallet är om etniska ryssar dödas vid strider mellan civila. Ryssland har som jag påpekat tidigare i sin doktrin en skrivning om att skydda sina minoriteter utanför Ryssland, med militärt våld om det anses vara nödvändigt. Här har de nya makthavarna genomfört en stupid manöver genom antagandet av en språklag som gör att det ryska språket mister sin självklara ställning jämte det ukrainska.

Men, rimligen kommer en hel del press också sättas från den militära sidan i Ukraina på den nya regeringen för att kontrollera eventuella friskaror som försöker att göra upp med ”interna fiender” till Ukraina. Farligaste området är den norra delen av Krimhalvön, där etniska ryssar är i minoritet.

Problemet är att den ryska maktutövningen brukar excellera i grenarna provokationer och desinformation. Även här finns det möjligheter för det ryska etablissemanget att vrida av och på trycket på Kiev när det gäller Krim.

Igår anlände den ökände pro-ryske ledaren Kadyrov från Tjetjenien och erbjöd patrullering av ”fredsbevarande” enheter. Dessutom passade Krims nye premiärminister, Sergej Aksenov, på att meddela att han bara tar order av ”president Janukovitj”

Ett annat steg för framtiden i syfte att öka pressen vore att låta Vladimir Zjirinovskij ta plats på scenen, ett grepp som Ryssland använt sig av förut enligt taktiken – Bad cop, good cop. Vi får dessutom räkna med att Viktor Janukovitj ännu inte slängt in handduken, åtminstone kan Ryssland hämta nya för att försöka försvaga legitimiteten för de nya makthavarna i Kiev.

…..

Beredskapsövningen är intressant av flera aspekter. Dels deltar inte det södra militärdistriktet i denna, vilket innebär att den ryska generalstaben förutom denna övning leder truppförflyttningar inom det södra distriktet och också genomför strategiska transporter som de tre landstigningsfartygen av Ropuchaklass ur Östersjöflottan som igår stävade genom Bosporen mot Krimhalvön.

Nästa sak är att flygstridskrafterna i västra militärdistriktet efter sin aktivering till förstahandsuppgiften genomförde spridning till krigsflygbaser. När övade vi detta senast?

Men, det mest intressanta är själva övningens storlek och belägenhet. I förhållande till sommarens mastodontövning är denna enligt min bedömning c:a 80 % i omfattning, men då tillkommer som sagt det södra militärdistriktets samtidiga förflyttningar och förberedelser. Summa summarum är den ryska aktiviteten rekordhög sedan kalla krigets slut och motsvarar koalitionens invasion av Irak 2003, som ju krävde betydligt mer förberedelser.

Eftersom Försvarsberedningen för svenska folkets räkning nu går in i sitt slutskede och alla ledamöterna känner sitt stora ansvar för landets framtida säkerhet, så kan det vara på sin plats att påminna om hur tongångarna gick efter övningen i somras.

I höstas intervjuades Försvarsberedningens ordförande, Cecilia Widegren (M), i Tidningen Hemvärnet (sidan 17) och sa bland annat så här om denna:

”Vad gällde beredskapsövningen i den asiatiska delen är att det är enorma spänningar i den delen av världen. Det märkte vi när vi var i Kina och Japan. Där är det mer eller mindre normalitet att de varje vecka och skjuter med vattenkanoner på varandra över territoriella dispyter och ryssarna markerar med en beredskapsövning som är större än på många år. Hela världen noterar detta, men det är ett spänningsförlopp som vi inte har i vår del av världen just nu. Här slåss vi inte om gränser och territorium på det sättet som man gör i Asien.”

Wiseman citerade i somras ett uttalande som Försvarsmaktens representant i beredningen, generalmajor Dennis Gyllensporre, sades ha yttrat under ett seminarium i Almedalen:

”Det viktiga är inte Rysslands försvarsbudget utan övningarna de genomför”

Tyvärr verkar inte originaltweetet finnas kvar från åhöraren, men jag kommer också ihåg det från rapporteringen och ingen har dementerat yttrandet.

Detta borde innebära att sannolikheten har ökat för att Försvarsberedningen kommer att omvärdera den ryska förmågan inför presentationen av sin slutrapport. Annars riskerar eftermälet att bli som efter Försvarskommittén 1978 eller ännu värre Försvarsbeslut 1936, i vars kölvatten vi med nöd och näppe samt hänsynslös realpolitik undkom direkta stridshandlingar under andra världskriget. 1943 var vi någorlunda ifatt vad avser nödvändig krigföringsförmåga.

Det som svenska politiker verkar ha svårt att se är att det har börjat växa fram en ideologisk klyfta mellan Väst och Ryssland. En mycket stark falang i det ryska säkerhetsetablissemanget drömmer om att skapa en ny människa, den euroasiatiska människan, som ska vara allt annat än liberal – det vill säga dess antites.

Man är i dessa kretsar övertygade om att Väst är dekadent och vekt, och därför kommer att vika sig för våld, om inga vitala intressen hotas. Bluffen som inslag i den internationella maktutövningen kommer därför få en tillfällig renässans.

Andra nygamla grepp kan vara propagandistiska inslag baserad på sedvanlig god underrättelsetjänst. Utan egna tekniska bevis vill jag framhålla att de inspelningar av telefonkonversationer vi hört den senaste tiden gynnar ryska intressen. Victoria Nulands samtal med den amerikanska ambassadören i Kiev med sina recensioner av ledande politiker och invektiv mot EU förlorar USA och i förlängningen också EU på.

Likaså måste någon med hög kapacitet knäckt Erdogans kryptotelefon när han instruerar sin son att gömma pengar i en inspelning som verkar vara äkta.

Att den turkiske premiärministern försvagas i detta läge gynnar ryska intressen, eftersom Turkiet ser Krimtatarerna som sina skyddslingar. Något som framgår av den turkiske utrikesministern Ahmet Davutoglo’s uttalande igår.

Så därför vill jag sluta med en vädjan till våra folkvalda, statsråd och regeringstjänstemän med viktiga befattningar i försvars- och utrikespolitiken med tanke på skeendet och Försvarsberedningens överläggningar.

Tala inte i telefon om svenska angelägenheter som är hemliga, dit räknas även kvalificerade, privata bedömningar. Skicka inte dessa uppfattningar eller uppgifter på mail heller. Våra intressen kan skadas, människor kan utsättas för risker och du kan få höra din röst på BBC. Informationskriget blir alltmer brutalt och på andra sidan Östersjön pågår en våldsam upprustning.

[Edit kl 13:20] Det slumpar sig så att Försvarsberedningen har ett inplanerat internat dessa dagar utanför Vara. Kommer beredningen att skjuta upp sin rapport med någon månad eller tar man direkt höjd för ytterligare osäkerhet?

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin twittrade om oroväckande nyheter från Ryssland, där en ledande parlamentariker från svenska (s) kusinparti A Just Russia föreslår en ny lag som gör det möjligt för territorier utanför Ryssland att ansluta sig till Ryssland. Inget bra tecken, tänk Narva i Estland och Lettland.

I övrigt har en viss styrkeuppbyggnad skett under dagen, där trupper under rysk kontroll har tagit kontrollen kring den militära flygplatsen Belbek utanför Sevastopol och den internationella flygplatsen vid Simferopol. Trupperna uppträder professionellt och med måttlig beredskap, bland annat finns flera foton där soldaterna inte har laddade vapen.

Under dagen har också den nye ukrainske generalstabschefen försvunnit, officiella uppgifter säger hjärtattack, men jag misstänker att denne inte samarbetat när det gäller utvecklingen kring Krim. Se ovan.

Omvärlden tvingas att acceptera att Ryssland kommer att sitta på flottbasen, alldeles oavsett vad Kiev säger om detta. Historien lär oss att ryssarna hårdnackat försvarar de militära installationerna. Det kostade Tyskland 100 000 soldater under 6 månaders strider 1941-42 för att inta staden.

Med ökad beredskap och truppförflyttningar ökar risken för att känslorna svallar på marken. Låt oss hoppas att de inblandade håller huvudet kallt och har kontroll över de sina. [Slut edit]

Aftonbladet
Aftonbladet
SvD
DN
DN

Comments on this entry are closed.

 • jan-olov

  Det är mycket bra Johan

  Avslutningen är viktigt nu tyvärr

 • Tobias

  Känns det inte som ryssarna förbereder en insats eller intervention då man intagit flygplatsen i Sevastopol, i strid med Ukrainas förmaningar?
  Eller är det endast ett sätt att känna Ukraina, Nato och USA på pulsen?

  • ano

   Nej, ingen insats som är på gång från ryssarna, det vare korkat. Snarare en försiktighetsåtgärd dels att ha kontroll över vad och vem som kommer in via flygplatserna dels att ha dessa som försörjningsled ifall baserna eller hela delar av Krim utsätts för blockad. Den nya regeringen i Kiev kommer ej direkt anfalla ryska baser men det är möjligt att man låter lojala delar av armen samt högermiliser spärrar av dessa, stänger av vatten, el, telefon och försöka nöta ut ryssen, naturligtvis påhejade av NATO.

   Och på tal om NATO, en militärövning har varit inplanterad i mars har jag för mig mellan Ukraina och NATO. Det lär finnas en mindre NATO-styrka redan på plats i västra delen av landet. Vilken karaktär och syfte hade den övningen? Som grädde på moset fanns det bl a 600 navy seals på båtar i Svarta havet beredda att rycka in och evakuera amerikaner från Sotji ifall terrorattentat skulle ske i samband med OS. Har dessa fattat tycke för den friska svartahafsluften och beslutat att stanna kvar ett tag till och bekanta sig med områdets geografi, historia, kultur, människor. Kanske rentav gå en matlagningskurs 😉

   Kanske kan ryska övningar ses mot den bakgrunden och i så fall är dessa av dämpande karaktär, åtminstone bör beslutsfattarna tänka sig för både en och två gånger innan man drar igång med något förhastat och ryska baser på Krim är en röd linje som ryssarna ej kan låta passeras. Närmast bör ögonen hållas på mjukare ryska anläggningar, om dessa utsätts för blockad som test inför genomförande av samma recept på Krim. Finns det inte en rysk radarbas i Mukachevo?

   • @Ano. Jag vill bara säga tack för ditt engagemang och dina kompletterande kommentarer. Jag har tyvärr inte hunnit svara. Gällande din fråga från igår, så har jag för mig att Ukraina också befinner sig i en försvarsreform…dvs ej värnpliktiga.

    P.S Funderar fortfarande på din kommentar om Snowden’s ”flykt”. D.S

 • Göran Frisk

  Som vanligt den bästa analys jag läst. Jag har en något mer pessimistisk uppfattning. Att Ukraina vänt sig till FN är ett tydligt tecken på svaghet. Vill man inte försvara sig på KRIM med vapen i hand är utgången tydlig. Ryssland kommer att ockupera KRIM och etablera en provinsregering. Händelseutvecklingnen kommer att likna det som har hänt och händer i Tjetjenien med den tydliga skillnaden att de flesta människor på Krim föredrar Ryssland i st.f. KIEV/UKRAINA. Den enda opposition den kommer att möta är från Krimtartarerna. Ryssland håller på med återtagning av förlorade territorier. Putin är ingen juniorboxare.

 • Tobias Levin

  Ano: Har massmedia fel att ryssarna satt in 2000 man på Krim?
  Hur kan ryssarnas övningar ha en lugnande effekt på situationen?
  Vad har Navy Seals med krisen att göra och vilka fakta har du om en Nato-Ukrainsk övning? Det känns otroligt tycker jag.
  Men är inte Putin egentligen bakbunden? Om han intervernerar Krim och även övriga Ukraina får han omvärldens kritik.
  Håller han sig ifrån Krim riskerar han få en annan uppblossande konflikthärd på halsen någon annanstans i det gamla Sovjetimperiet eller likväl i någon del av Ryssland, där motsättningarna är liknande Krims mellan etniska ryssar och andra folkslag.
  Inte lätt att vara depot…

  • ano

   Nej, massmedia har nog ej fel 😉 utan det är min gissning som slog fel. Om Ryssland invaderar Ukraina utsätter man sig nämligen dels för fördömanden av omvärlden dels blir man exponerad för gerillakrigföring. I nuläget ser det ut som om man valt att invadera större delen av Krim. Med tanke på samspelet med proryska politiska krafter på Krim verkar det ej handla om utvidgad tampong runt baserna utan om en etablering någon slags parallellregering under skydd av rysk väpnad paraply. Hur kommer situationen utvecklas är det mycket svårt att sia om. Stannar ryssarna på Krim eller kommer utvecklingen kopieras i östra Ukraina? Kommer Krim införlivas med Ryssland eller vara någon slags ukrainsk variant på Taiwan?

   Rysk övning hade kunnat ha en lugnande effekt på så sätt att någon av bara farten inte ger sig på ryska baser vilket ryssarna ej skulle ge upp och blod skulle flöda upp till knäna. En varning. Nu verkar det som att det blev lite mer än bara varning 😉

   Om Nato-Ukraina övningen läste jag i det någon notis men hittar den inte nu. Ingen stor övning, förmodligen handlade den om samband eller liknande. Vad gäller Navy Seals så kan man överlåta kopplingen till fantasin. 😉

   Annars så håller jag med dig om slutsatserna. Det är inte lätt att se långtidseffekterna av dagens beslut.

 • Göran Frisk

  Idag söndag Ukraina A-mob. Det kommer att bli väpnad strid. Ryssarna kommer inte dra sig tillbaka. Ukraina kommer inte att kapitulera. Vi vet inte om de ryska förbanden är kolosser på lerfötter eller om de har någon krigsduglighet. På Ukrainas sida finns Krimtartarer. Uppgiften att slå Ukraina militärt kan visa sig för svår för ryssarna. De förlorade i Afganistan . De baltiska staterna har höjt sin beredskap om ryssarna beslutar sig för att skydda de ryska minoriteterna i de baltiska länderna. Sverige bör fundera på vad vi kan göra om solidaritets klausulen aktualiseras. Allianspartierna och Socialdemokraterna bör enas om en NATO-ansökan tillsammans med Finland. Putins agerande tyder på att han har tappat omdömet. Den gamla regeln gäller ”Dåligt omdöme klickar aldrig”.