≡ Menu

Kungl Krigsvetenskaps­akademien grundades 1796 av general­löjtnanten, friherre Gustaf Wilhelm af Tibell.
Akademien ska frÀmja vetenskaper av bety­delse för fÀdernes­landets försvar samt följa och bevaka forsk­ning och utveck­ling av bety­delse för rikets sÀkerhet och försvar.
Akademiens vilja Àr att, som en oberoende institution, bidra till och delta i försvars- och sÀkerhetsdebatten.
Tibellska fonden Àr öppen för att stödja Akademiens verk­samhet som ett veten­skapligt instrument inom sÀkerhets- och försvars­omrÄdet.
 Stöd Akademien! LÀmna ett bidrag till Tibellska fonden!
Klicka pÄ bilden för mer information.

av Jan Leijonhielm
Den ryska ledningen bestrider all inblandning. Foto: Shutterstock.com

Den ryska ledningen bestrider all inblandning. Foto: Shutterstock.com

Efter en vecka i London med bl a syftet att diskutera den senaste ryska utvecklingen med brittiska kolleger kĂ€nns det vid Ă„terkomsten som lugnet efter stormen. Engelsk press, radio och TV har under veckan nĂ€rmast drĂ€nkts i en stormflod av uttalanden, intervjuer, samtal med specialister, diplomater och en vĂ€xande mĂ€ngd faktaprogram kring fallet Skripal. Effekten av en solidarisk omvĂ€rld och resulterande utvisningar av sĂ€llan skĂ„dad omfattning har naturligtvis ocksĂ„ skĂ€nkt Theresa May mĂ„nga vĂ€lbehövliga politiska poĂ€ng.

Den ryska reaktionen, sÄdan den framgÄtt av ryska media och uttalanden, har inte ovÀntat bestÄtt i förnekande och diverse disparata förklaringar. Huvudtemat Àr att inga konkreta bevis framlagts och att tidigare pÄstÄenden om en fientlig russofobisk omvÀrld nu besannas. NÄgra mer nyanserade ryska analytiker medger dock att Moskva har misslyckats med att försvara sig pÄ ett rimligt sÀtt och inte förmÄtt ge en trovÀrdig förklaring till bakgrunden.

Sannolikheten att ryska aktörer ligger bakom attacken Ă€r sjĂ€lvfallet mycket hög, den följer ett sedan decennier vĂ€lkĂ€nt mönster: Moskva har mördat eller försökt ta livet pĂ„ avhoppare och ryska kritiker utomlands pĂ„ olika sĂ€tt, allt ifrĂ„n ishacka till gift i olika former. Under efterkrigstiden inleddes raden av attacker med mordet pĂ„ Stepan Bandera i Munchen 1959. Bandera mördades med cyankaliumgas som applicerades genom att en kapsel avlossades frĂ„n en hoprullad tidning, en enkel och effektiv metod och svĂ„rt att spĂ„ra förövaren. Även tallium har anvĂ€nts, liksom ricin och strontium.  I det senaste fallet, dĂ€r f d FSB-agenten Alexander Litvinovskij 2006 mördades med polonium, anvĂ€ndes en substans som tack vare ett radioaktivt spĂ„r var lĂ€ttare att följa. En engelsk domstol kunde dĂ€rför konstatera att Litvinovskij mördats av tvĂ„ tidigare kolleger under en testund i London. Moskva blĂ„nekade, vilket knappast styrker deras aktuella dementier. Ryska emigranter av olika slag lever farligt i England, mĂ„nga har dött pĂ„ ovanligt sĂ€tt eller begĂ„tt pĂ„stĂ„dda sjĂ€lvmord. För ögonblicket undersöker man 14 misstĂ€nkta fall, dĂ€ribland oppositionspolitikern Berezovskij.

FrĂ„n rysk sida har hĂ€vdats att man aldrig tillverkat eller innehar det aktuella giftet, novitjok. PĂ„ samma sĂ€tt förnekade man lögnaktigt t ex utvecklingen av biologiska stridsmedel under sovjeteran eller vissa kemvapen. PĂ„stĂ„endet förefaller lĂ€tt genomskĂ„dat, eftersom flera av deltagarna i utvecklingen av substansen under 1970-talet trĂ€tt fram, bl a en person vid namn Mirzajanov som tidigt hoppade av till USA och kunde ge detaljerad information. Genom underrĂ€ttelsesamarbetet har England fĂ„tt kunskapen pĂ„ ett tidigt stadium, vilket gjorde att man relativt snabbt kunde identifiera giftet. Det ryska pĂ„stĂ„endet att flera lĂ€nder innehar novitjok behöver dock inte vara felaktigt, för att hitta motmedel kan man ibland tvingas producera smĂ„ mĂ€ngder av Ă€mnet i frĂ„ga. Ett recept finns ocksĂ„ pĂ„ nĂ€tet, men tillverkning krĂ€ver en avancerad produktionsförmĂ„ga.  Att nĂ„got av de utpekade lĂ€nderna skulle anvĂ€nda novitjok för att förgifta en rysk f d GRU-överste faller dock pĂ„ sin egen orimlighet. LikasĂ„ att nĂ„gon rysk grupp skulle ha nytta av att misskreditera Ryssland pĂ„ detta sĂ€tt. HĂ€mndlystna och okontrollerbara grupperingar inom GRU eller FSB Ă€r kanske inte helt otĂ€nkbara, men Ă„tkomst och hanteringsproblematiken stĂ€ller stora frĂ„getecken. I Moskva, dĂ€r man kan fĂ„ stöd för i stort sett vilken krystad förklaring som helst, anser mĂ„nga sjĂ€lvklart att det Ă€r en vĂ€stlig konspiration för att svĂ€rta ned Ryssland.

Man kan i sammanhanget stĂ€lla sig den berĂ€ttigade frĂ„gan: varför anvĂ€nder sig Moskva av ett sĂ„ utpekande gift? Svaret vad gĂ€ller t ex polonium kan vara att man felbedömde spĂ„rbarheten, vilket dock inte Ă€r sannolikt. I fallet Kriplak mĂ„ste man ha vetat att det kunde identifieras. Det logiska svaret blir dĂ„ att man helt enkelt inte bryr sig. Giftet kan förmodligen spĂ„ras till personer som hanterat det, men som inte lĂ€ngre finns i landet. Budskapet Ă€r sĂ„lunda att vi aldrig glömmer eller förlĂ„ter och ingen förrĂ€dare gĂ„r sĂ€ker. Putin bekrĂ€ftade f ö öppet att han aldrig tĂ€nker förlĂ„ta förrĂ€deri i en intervju för en tid sedan. SĂ€mre relationer med mĂ„llandet ingĂ„r i kalkylen, de blev vad gĂ€ller t ex Litvinenko klart hanterbara. DĂ€remot hade man nog inte rĂ€knat med den internationella uppslutningen bakom England och konsekvenserna av denna, framför allt inte den massiva uppslutningen frĂ„n Washington.

Man kan se den ryska attityden som en spegelbild av den numera lagstadgade rĂ€tten att skydda, ryssars, ja t o m ryssprĂ„kigas sĂ€kerhet, varhelst de befinner sig i vĂ€rlden. Man har sĂ„ledes sjĂ€lvsvĂ„ldigt tagit rĂ€tten att intervenera pĂ„ valfritt sĂ€tt i andra lĂ€nder. Att inte omvĂ€rlden protesterade nĂ€r lagen – som bryter mot ett antal internationella konventioner och avtal – antogs i duman Ă€r hĂ€pnadsvĂ€ckande och gav dĂ€rmed en mycket farlig signal.

Hur utvecklingen kan se ut Ă€r naturligtvis svĂ„rt att bedöma, den kan sĂ„vĂ€l eskalera som bibehĂ„llas pĂ„ nuvarande nivĂ„ en tid. I skrivande stund ligger far och dotter fortfarande medvetslösa. Om de avlider torde det första alternativet gĂ€lla. Hade den engelska polis som drabbades dött, hade situationen enligt mĂ„nga bedömare eskalerat mycket snabbt, troligen hade dĂ„ en stor mĂ€ngd ryssar utvisats och tillgĂ„ngar frysts i England. Det Ă€r sannolikt ocksĂ„ sĂ„, vilket har föresprĂ„kats frĂ„n bl a den brittiske försvarsministern att man kommer att fokusera pĂ„ PutinvĂ€nligt kapital och dess Ă€gare, detta slĂ„r, anser man, mot Putin som beskyddare. FrĂ„n amerikanskt hĂ„ll har nĂ€mnts möjligheten att avslöja vad man vet om Putin och hans familjs tillgĂ„ngar, t ex döttrarnas banktillgodohavanden i Lettland eller Putins fastigheter i Paris och pĂ„ andra stĂ€llen. Rysk ekonomi, i stort behov av utlĂ€ndska investeringar riskerar Ă„nyo en stagnationsperiod.

Sammanfattningsvis har man nu nĂ„tt den situation som vissa ryska politiker hĂ€vdat man Ă€r fullt beredd att ta – Ryssland mot alla. Man Ă€r hur som helst fast i sin egen retorik och att backa ter sig nĂ€rmast omöjligt. Moskva har avslutat perioden av brinkmanship och tagit steget ut i det okĂ€nda, omvĂ€rlden har slutit sig samman och horisonten mörknar. VĂ€gen tillbaka blir sannolikt lĂ„ng och mödosam.

 
Författaren Ă€r f d byrĂ„chef och ledamot av KKrVA.

Comments on this entry are closed.