Jan AlmgårdAtt tvingas anlita reserver för en föredragshållare som plötsligt får akut förhinder kan vara en mardröm för en arrangör men i fallet med Försvarsforum i Örebro blev detta istället en fullträff. När FOI:s Rysslandsexpert Gudrun Persson inte kunde delta kom istället en officer som i stort sett bara hunnit att landa i Sverige efter ett veckolångt besök i Ukraina.

Kapten Jan Almgård från Ledningsregementet i Enköping, var nämligen en av två svenska officerare som ingick i den observatörsstyrka som via det så kallade Wiendokumentet, bjudits in av Ukraina för att studera den militära situationen i landet. En inspektion som genomfördes i början av mars, med andra ord under den period så situationen på Krim var som mest oviss och osäker. Jan Almgård har också stor erfarenhet av ryska försvarsmakten då han besökt Ryssland ett stort antal gånger samt har anhöriga med ryskt ursprung.

De drygt 60 åhörare som infann sig till Scandic Örebro Väst på torsdagskvällen fick alltså, förutom en, rykande het politisk debatt signerad Försvarsutskottets ordförande, socialdemokraten Peter Hultqvist och Folkpartiets försvarspolitiske talesman, Allan Widman, ta del av högst aktuella uppgifter och bilder från Krim och östra Ukraina. Inte minst gav den levande vittnesbild som Jan Almgård levererade orsak till både eftertanke och kommentarer från deltagarna i debattpanelen.

– Jag tycker att vårt Försvarsforum blev lyckat. Naturligtvis önskar jag och andra i arrangörskommittén att vi skulle haft lite fler deltagare men jag hörde av några efter att forumet avslutats att de var mycket nöjda med såväl debattörernas samlade kompetens som de ämnesområden som diskuterades. Inte minst var det uppskattat att vi kunde locka hit både Peter Hultqvist och Allan Widman samtidigt, säger Per Aspeli från Försvarsutbildarnas Örebroförbund.

Övriga föredragshållare och debattörer var Claes Arvidsson, säkerhets- politisk skribent och ledarskribent i Svenska Dagbladet, överste Ingvar Hellqvist, försvarsexpert och tidigare förbandschef för bland annat Livgardet samt överste Mats Klintäng, chef för Försvarsmaktens telenät och Markteleförband (FMTM) i Örebro.

Text och foto: Stefan Bratt (moderator)