Jakten på vårt förflutna

Sammanfattning av Nils Andréns artikel i KKrVAHT nr 2 1999.

Nils Andréns artikel handlar om vår nyaste historia. Den är ytterst en moralisk uppgörelse inför obehagliga sanningar som ramlar ut ur garderoberna, när utredare och forskare till slut och med tvekan får sätta nycklarna i låset. Vårt ambivalenta förhållande till NATO, också under neutralitetspolitikens retoriska glansdagar, har väckt en stigande förundran. Jakten har blivit en moralisk räfst. Dess föremål växlar, liksom påståendena om vad som är historiska sanningar.

Men jakten och räfsten visar också vår oförmåga att se ett tidigare beteende i sitt historiska sammanhang. De bekräftar den gamla iakttagelsen att kritik för irrationalitet ofta avslöjar kritikerns begränsar. Den observerade aktörens rationalitetskriterier har betygsatts enligt granskarens egen uppfattning om vilka mål och medel som borde ha varit förnuftiga. Det som skett bedöms helt inom ramen för dagens förutsättningar och värderingar, inte gårdagens.

En huvudtes i det följande är att den "stora lögnen" och den "dolda alliansen" är överdrivna formuleringar som inrymmer viktiga historiska sanningar. Men "återförsäkringar" visade ytterst att vår nådiga regering under det kalla krigets mest kritiska år egentligen var klokare än den vågade visa. Och det kan - kanske - även ge hopp för framtiden.

Läs denna artikel i sin helhet.