En bombfällare minns

 

Sammanfattning av redaktör Olof Santessons artikel i KKrVAHT nr 4 2003

 

Den 9 april 1940 satt han i ett lektionsrum och övade morsesignalering. Då med ett brak föll bomber på planen utanför. Hitlers Tyskland hade kastat sig över det neutrala, svagt försvarade Norge. Så började andra världskriget för Kåre J Stenvig, en ung fänrik som just hade påbörjat sin utbildning som flygspanare i arméns regi. Norge var helt oväntat i krig, och han gjorde sin plikt och deltog i ett sammanrafsat försvar mot den tyske inkräktaren utan att ha sett en fiende i ögonen.

 

I sin minnesbok I kamp mot Nazi-Tyskland beskriver Stenvig hur han, sedan Norge i juni hade gett upp, envetet försöker ta sig till Storbritannien för att där fortsätta kampen. Till sist lyckas han, och efter ytterligare utbildning och fördröjning får han sitt första uppdrag som navigatör i det brittiska flygvapnets Coastal Command.

 

Det är början på en märklig insats i Bomber Command om inalles 64 uppdrag över Tyskland och tyskockuperad mark, först som navigatör och därefter som bombfällare. Stenvig har en enorm tur som klarar sig helskinnad genom hela denna rekordserie av farliga bombflygningar. Mer än hälften av hans norska flygkamrater stupar eller tas tillfånga.

 

Mot krigets slut utbildar han sig till pilot i Canada. Sin bana slutar han i det kalla krigets Norge som chef för luftförsvaret.