1990-talets omvälvningar för marinen - erfarenheter inför framtiden

Sammanfattning av Håkan Söderlindhs, Torsten Lindhs och Stefan Gustafssons artikel i KKrVAHT nr 4 2000.

Inledningsvis redogör överstelöjtnant Stefan Gustafsson för några av de mest framträdande erfarenheterna från 1990-talet, grundat på en diskussion mellan ett antal officerare ur marinen. Erfarenheterna gäller såväl doktrinutveckling som den internationella utvecklingen och dess påverkan på marinstridskrafternas uppbyggnad och utnyttjande.

Överste Håkan Söderlindh redogör för organisatoriska och personella erfarenheter av 1990-talet. Bland alla de frågor som skall avgöras med tidigare erfarenheter som grund torde det framtida personalförsörjningssystemets kvalitet vara det viktigaste, hävdar han. Rekryteringsbasen måste breddas, utbildningen differentieras och anställningsformerna förnyas. Om man inte inser att tillgång till kompetent personal är den utan jämförelse viktigaste resursen för Försvarsmakten väntar en problemfylld framtid för våra beslutsfattare.

De svarta hålen

Slutligen, men inte minst intressant, kommer ett utförligt avsnitt av konteramiral Torsten Lindh med rubriken "Försvarsmaktens ekonomiska ramvillkor - en dans på slak lina över ett svart hål". Här skriver han för första gången om sina erfarenheter från 1994-1995 gällande de "svarta hålen".

Genom budgetårsomläggningen fick budgetåret 1995/1996 ett extra halvår, men vid uppräkningen för detta halvår var det något som gick snett. Efter kontrollräkning fann Lindh och hans medarbetare att regeringskansliet i sin matematik gjort två principfel vid uppställningen av de "ekvationer" som skulle lösas, och därtill ett antal rena räknefel. Efter många konstiga svar från Försvarsdepartementet meddelades från Finansdepartementet att "regeringen beslutat att man skulle räkna så här". Mycket må regeringen ha mandat att besluta om...

Försvaret blev även utlovat skadeslöshet för kronans depreciering, vilket ej skedde. Ett annat problem var orsakat av anslagsförordningen och hängde samman med nettoamorteringen av förskottslån. Anslagsförordningen var en mycket stor bov i dramat med det stora svarta hålet hösten 1997 då Försvarsmakten anmälde att det fattades 10,6 miljarder kr till och med år 2001. Sammanlagt har försvaret förlorat 28,6 miljarder kr p g a räknefelen, de svikna löftena och uteblivna utbetalningarna etc.

Torsten Lindhs övergripande insikt är att en myndighet aldrig kan "vinna" över staten, att en sakfråga inte nödvändigtvis behöver lösas på det sätt som framstår rätt i sak. Kanske ligger det rent av i sakens natur att det sällan eller aldrig lönar sig att bita i den hand som föder en.

Artikeln utgör årsberättelse för avd II och föredrogs vid Akademiens sammankomst den 11 april 2000.