Kamp mot gränsöverskridande organiserad brottslighet - en förutsättning för säkerhet i Europa

Sammanfattning av Christer Ekbergs artikel i KKrVAHT nr 2 2000.

Den s k inre säkerheten kommit alltmer i fokus efter omvälvningarna i början av 1990-talet. Förutsättningar för organiserad brottslighet skapades genom ekonomiska och industriella förändringar i Öst- och Centraleuropa. Penningtvätt har blivit förknippad med all slags organiserad brottslighet.

I sitt inträdesanförande i Kungl Krigsvetenskapsakademien den 15 februari 2000 ger ledamoten Christer Ekberg några exempel på hur kampen mot internationell organiserad brottslighet genomförs i Europa. Ekberg visar på olika former av rättsligt samarbete grundat på internationella konventioner (Schengen- och Europol-samarbetena), på en stadga (Interpol-samarbetet) på existerande lagstiftning och tillgängliga resurser (Östersjösamarbetet).

Det finns dock risker med de olika samarbetsformerna, påpekar Ekberg, nämligen att gå allt för snabbt fram. En annan risk är dubbelarbete genom att allt fler internationella organ sysslar med bekämpning av organiserad brottslighet - FN, G 8, olika amerikanska initiativ i Östeuropa m m. Detta skapar förvirring bland yrkesfolket. Ekberg anser att det måste bli en bättre balans mellan den politiska viljan och den professionella förmågan och resurserna att bekämpa organiserad brottslighet.

Det svenska ordförandeskapet i EU blir en utmaning när det gäller att ta initiativ till framtida effektiva och obyråkratiska åtgärder för brottsbekämpningen.

Ett internationellt umgänge i fred och frihet från organiserad brottslighet är en viktig förutsättning för ett framgångsrikt handelsutbyte.