av Herman Fältström
Det finns många positiva men minst lika många negativa signaler i den nu presenterade försvarspropositionen.
Positivt
Ubåtsjaktförmågan är viktig för att bl.a. upprätthålla den territoriella integriteten. Genom utökad övningsverksamhet förbättras förmågan att jaga ubåt. Modifieringen av sju bevakningsbåtar som utrustas med antiubåtsgranatkastare och att fyra byggs om till bojbåtar skapar fler plattformar för ubåtsjakt jämfört med dagens planering vilket också ökar ubåtsjaktförmågan.
Fem Visbykorvetter kompletteras med två Gävlekorvetter vilka halvtidsmodifieras även vad avser ubåtsjaktförmåga inklusive sensorer och ledningssystem.
Det är ett svenskt strategiskt intresse att ha en militär närvaro på Gotland. En svensk militär närvaro på och runt ön har också en stabiliserande effekt på den militärstrategiska situationen i Östersjöområdet. En ny mekaniserad stridsgrupp organiseras på Gotland. Samtliga stridsvagnar tilldelas de mekaniserade bataljonerna och stridsgrupp Gotland.
Att två brigader organiseras med tillhörande brigadförband.
Att utbildningen för JAS 39 organiseras som krigsförband. Med 60 JAS bör ca 48 kontinuerligt kunna hållas operativa.
Att avvakta med beslut om ytterligare 10 JAS.
Negativt
Möjligheten att snabbt öka antalet fartyg med ubåtsjaktkapacitet tas ej tillvara. Göteborg och Kalmar skrotas. Stockholm och Malmö byggs om till vedettbåtar. I stället borde Göteborg och Kalmar halvtidsmodifieras på samma sätt som Gävle och Sundsvall samt Stockholm och Malmö livstidsförlängas.
Att helikopter 14 blir operativ enligt nu gällande planering vilket innebär att de helikoptrar som avses för ubåtsjakt blir mycket få och levereras sist. Ubåtsjakthelikoptrarna borde prioriteras och samtliga Hkp 14 borde bli utrustade för ubåtsjakt. Arméns behov av transporthelikoptrar är redan bra tillgodosett genom anskaffningen Black Hawk.
Den generella moderniseringen av markstridsförbanden. Det kommer att bli ett svart hål som kan svälja hur mycket pengar som helst. Dessutom tillför detta ingen ökad förmåga att i fred och vid kriser värna den territoriella integriteten.
Att stridsflyget organiseras som sex stridsflygdivisioner. I stället borde de organiseras i fyra stridsflygdivisioner som baseras på Kallinge, Såtenäs, Malmen och Kallax.
Slutsats
Det går inte, hur gärna jag än skulle vilja, att ge politikerna godkänt för den politiska överenskommelsen och att dess utformning förbättrar Sveriges förmåga att ”vara herre i eget hus”.
Olof Palme konstaterade att vi kan ha ett hur starkt försvar som helst men börjar omvärlden tvivla på vår alliansfrihet begränsas ändå möjligheterna att föra en oberoende politik. Stefan Löfven har i en TV-intervju bekräftat detta.
Min slutsats är att även om de lantmilitära styrkorna i vårt närområde har minskat, kvarstår behovet att övervaka och kontrollera haven över, på och under havsytan i ökad omfattning. Att vara herrar i eget hus – den territoriella integriteten – har blivit allt viktigare.
Politikerna, riksdag och regering, bär det säkerhetspolitiska ansvaret. Försvarspolitiken och därmed försvarets utformning måste anpassas på sådant sätt att försvaret kan ge politikerna tillräcklig handlingsfrihet att självständigt fatta beslut som gagnar Sverige.
Det förslag som nu har presenterats är långt i från det behov som finns för att i fred och vid kriser kunna säkra vår territoriella integritet.
Författaren är kommendör och ledamot av KKrVA
60 st JAS kan möjligen hålla 48 ex framme på divisionerna, dvs formellt operativa, men det blir inte 48 ex ”på linjen” varje morgon kl 0800. I bästa fall 35 ex. JAS är förvisso modernare än gamla Tunnan, men man bör ha i åtanke att av de 20 fpl som varje division då var tilldelad stod 8 ex på linjen kl 0800 normalt. resterande 12 ex befann sig på cirkulation genom underhållsapparaten, i ganska lugnt tempo. det blir ca 10 ex i norr, ca 10 ex i mitten och ca 10 ex i söder. Uthållighet 2-3 dagar? Förutsatt att FV får köpa reservdelar, förstås.
var är dom 6 jas divisonerna tänka att placeras?, idag e väl 2 på F17 och 2 på F21
samt vad menas med ”Att utbildningen för JAS 39 organiseras som krigsförband” ?
Helt riktig analys av våra nuvarande politiker, det kalla kriget och de två världskrigen ligger för långt tillbaka i tiden. Vår vurm för unga politiker har en speciell inverkan på säkerhetspolitiken. Krig är ” omodernt” trots allt som sker såväl i vår omedelbara närhet som lite längre bort.
De ”grå gubbar” i socialdemokratin, i FMV och i FM, som var ansvariga från fyrtiotalet och fram till slutet på åttiotalet hade en helt annan respekt för att det inte går att ”tala alla och envar till rätta”. Det som hänt i våra grannländer var fortfarande aktuellt. De visste att för att kunna ”tala milt behöver man oftast en stor påk”, som man säger i USA.
Inte minst socialdemokratin var helt klar över att privilegiet att ha ett land som suveränt kan föra sin politik krävde ett starkt försvar. Man visste vad som hände partikamraterna i Mellan och Östeuropa under och efter världskriget.
Vi skall t.ex. komma ihåg att det var Erlander och Palme som låg bakom beställningen av den svenska atombomben, världens 4:e flygvapen och 36 armébrigader. Beställningen av bomben baserades på ett enkelt resonemang som fler mindre stater attraheras av idag. Har vi bomben vågar ingen anfalla oss.
Att vi sedan avvecklade planerna baserades på samma grund som avväpningen av Ukraina. Sovjet erbjöd en kärnvapenfri zon i Norden och USA garanterade oss ett stadigt atom-paraply.
Vi la ner projektet egen atombomb, Ukraina skickade sina bomber till Ryssland. Nu har exemplet Ukraina visat oss vad stormaktsgarantierna är värda. En dubbel garanti om ett okränkbart territorium visade sig värt noll. Stormakter är alltid opportunistiska.
Den gången hade vi ett starkt konventionellt försvar att falla tillbaka på, vilket gjorde avvecklingen av bombprojektet rimligt. Idag har vi ett rudimentärt försvar att bygga vår suveränitet på, vi vet dessutom, baserat exemplet Ukraina, hur lite man kan luta sig mot stormaktsgarantier. Slutsatsen är enkel – skall vi ha ett fritt land så måste vi värna det själva i första hand.
För mig är historielösheten och den svaga geo-politiska analysen hos våra politiker obegriplig. Att avrusta båtar och skjuta upp anskaffning av luftvärn etc. är en konsekvens av aningslöshet och brist på perspektiv, speciellt i ett så rikt land som vårt. Så låt budgeten gå som planerat, men ta ett ordentligt försvarslån, nu när det är billigt och återställ en rimlig basnivå nu.
Per Tengblad
Regeringen borde skämmas 1,1 av BNP ger Svenska folket ett skamset och nedtryckande intryck.
Att förlita sig på att våra grannar ska ta striden för vår välfärd är bara fantasier som man från regeringens sida tvår sina händer med.