Luftstridskrafterna i ett internationellt perspektiv.
Referat från International Air Power Symposium

Sammanfattning av brigadgeneral Claes-Göran Fants artikel KKrVAHT nr 1 2002

Årsberättelsen i avdelning III Luftkrigsvetenskap 2001 utgörs av sammanfattning och kommentarer till Swedish Air Force International Air Power Symposium som hölls i Uppsala den 23 och 24 augusti i samband med Flygvapnets 75 års jubileum.

Symposiet hade samlat en stor mängd välrenommerade talare. Bland andra försvarsministern Björn von Sydow, Överbefälhavaren Johan Hederstedt, Chefen för Försvarsmaktens strategiska ledning generallöjtnant Johan Kihl, ställföreträdande chefen för Strike Command, UK, Air Marshall Graham Stirrup och COMAIRSOUTH, Lt Gen Ronald Keys. Symposiet inleddes med en bild av Sveriges Försvarsmakts och Sveriges flygvapens framtida inriktning, varefter symposiet fokuserade på erfarenheter från andra länder för att avslutas med erfarenheter från internationell verksamhet och samarbete med ickestatliga hjälporganisationer. Moderator var förre överbefälhavaren general Owe Wiktorin.
Symposiet belyste nödvändigheten av dialog mellan berörda politiska och militära instanser, när det gäller mål, uppgifter och former för insats av militära medel i internationella uppdrag.
Erfarenheter från senare tiders konflikter diskuterades mycket under symposiet, många av dessa erfarenheter var kända sedan tidigare och kanske i viss mån även självklara. Några förtjänar dock att lyftas fram.
Flyginsatser används ofta i konflikter i tron att de är "quick and clean" medan det i många fall kan vara precis tvärt om. Ett exempel på detta är flyginsatsen i Kosovokriget utan komplettering med markstridsförband. Flygkriget löste inte de ursprungliga taktiska/operativa uppgifterna. Däremot lade det grunden för det strategiska målet, maktskifte i det forna Jugoslavien, men först efter omfattande rasering av serbisk, civil infrastruktur samt därpå följande interna och externa politiska insatser. Den allmänna slutsatsen är att insats av enbart flygstridskrafter sällan löser en konflikt. De kan däremot få en avgörande betydelse för utgången av en konflikt men då oftast i kombination med andra medel.