Försvar och arkiv under 1990-talet

Sammanfattning av Ulf Söderbergs artikel i KKrVAHT nr 4 2000.

T-kontorets filmade arkivUnder 1990-talet skedde en rad genomgripande organisatoriska förändringar inom försvaret. Dessa förändringar har bl a inneburit att myndigheter (och motsvarande) har lagts ned eller omorganiserats på ett genomgripande sätt. Krigsarkivet har i samarbete med berörda myndigheter givit råd och anvisningar inför förändringarna. Detta arbete har gått bra. Krigsarkivarie Ulf Söderberg befarar dock att förändringarna kan ha lett till att informationsinnehållet har försämrats i arkiven efter Försvarsmaktens högsta ledning.

Som en följd av alla dessa organisationsförändringar har en rad arkiv överlämnats till Krigsarkivet. Många av dessa arkiv har en mycket kort arkivbildning beroende på de nämnda omorganisationerna. Detta kan i framtiden orsaka problem för forskarna. Söderberg behandlar något utförligare de 31 mikrofilmsrullar som förre överbefälhavaren Stig Synnergren i november 1997 överlämnade till Krigsarkivet (se bild). Rullarna innehöll delar av T-kontorets arkiv. Överlämnandet väckte stort uppseende i pressen och orsakade debatt på många plan.

Söderberg förmodar att den under många år och även i dag synnerligen livaktiga förbandshistoriska forskningen i framtiden kommer att minska, eftersom många förband har lagts ned och allt färre människor gör värnplikt. Avsnittet " Arkiv, samhällsdebatt och forskning" ägnas huvudsakligen åt turerna kring Humanistisk-samhällsvetenskapliga forskningsprojektet om den inre övervakningen i Sverige samt Säkerhetstjänstkommissionens utredning i samma fråga. Vissa inslag i den lag som reglerar kommissionens arbete kritiseras starkt av Söderberg i denna artikel, som utgör hans inträdesanförande i Akademien (2000-05-09).