Flygvapnet 2000 - ett svenskt DBA-koncept

Sammanfattning av Jan Anderssons artikel i KKrVAHT nr 4 2000.

Teknikutvecklingen medför att såväl vapenplattformar, vapen, motmedel och stridsteknik utvecklas och förändras mycket snabbt. Informationsteknologin har tillfört krigföringen en ny dimension. Den skapar nämligen möjligheter att följa upp det egna läget, fiendens läge samt ger möjligheter att utvärdera, analysera, leda och styra stridsförlopp på ett helt annat sätt än tidigare. Förmågan att i tid upptäcka, bedöma, fatta beslut och agera blir avgörande i denna den fjärde dimensionens krigföring. Under slutet av 1980-talet och början av 1990-talet växte successivt det svenska konceptet Flygvapnet 2000 (FV 2000) fram, varom denna artikel av överste Jan Andersson handlar.

FV 2000 bygger på de grundläggande koncepten Revolution in Military Affairs (RMA) och Dominant Battlespace Awareness (DBA). RMA bygger på tre grundelement, nämligen informationsöverläge, kompetenta bearbetnings- och beslutsorgan samt styrkor som snabbt och optimalt kan ingripa. DBA ingår i RMA och är ett koncept för att uppnå informationsöverlägsenhet. De taktiska och stridstekniska fördelarna som en överlägsen omvärldsuppfattning ger för flygvapnet är väl kända.

I artikeln redogör Andersson för FV 2000:s ingående komponenter, dess förmågor, införande samt utvecklingsmöjligheter. Han avslutar med att hävda att utvecklingen av FV 2000 säkerställer ett försvarsmaktsgemensamt DBA-koncept utvecklat efter våra specifika svenska krav och med våra erfarenheter som grund.

Artikeln utgör Anderssons inträdesanförande i Akademien (2000-04-25).